Nezavisna umjetnička i kulturna udruga Labin Art Express XXI je krajem ožujka objavila rezultate Natječaja za vizualne i tekstualne radove na temu (ne)korištenja javnih prostora pod nazivom „U potrazi za izgubljenim prostorom“, koji je raspisan u okviru projekta „Mi plus“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda.

Među osam izabranih radova, i to na drugome mjestu, stručni žiri izdvojio je književno-fotografski rad „Fantastični prostori“ dvojice varaždinskih umjetnika – književnika Denisa Peričića i fotografa Srećka Lebinca.

Nakon djelomičnog popuštanja epidemioloških mjera, odabrani radovi predstavljaju se javnosti na putujućoj izložbi u tri grada Istarske županije. Od 26. lipnja do 6. srpnja izložba je bila postavljena u Društvenom centru Rojc u Puli, od 11. do 20. srpnja u Društveno-kulturnom centru Lamparna u Labinu, a od 24. srpnja do 3. kolovoza moći će je razgledati posjetitelji Multimedijalnog centra u Rovinju.

Kako se ističe u popratnom tekstu, književno-fotografski rad „Fantastični prostori“ Denisa Peričića (tekstovi) i Srećka Lebinca (fotografije) koncipiran je na temelju kreativne simbioze fotografija i kraćih transžanrovskih književnih tekstova – proza na tragu pjesama u prozi, odnosno kratkih poetskih priča u pokušaju sinteze s esejističkim impresijama. Posrijedi su isključivo varaždinski motivi (motivi zavičaja kao kuće bitka): prostori su to koji su derutni, zapušteni, zapostavljeni ili na drugi način oneobičeni.

Zanimljivost je da se u 10 fotografija samo jednom pojavljuju ljudi, a to kao da je – jer je rad nastajao prije koronakrize – nagovijestilo situaciju koja je uslijedila.

Stjerani pred zid

Sada, kao i nekada, i zid i Novi fosili pjevaju isto: …generacijo moja, tko nam je ukrao dušu? …generacijo moja, jesmo li previše htjeli?

Komentari

Komentara