Povežite se s nama

Kultura

Denis Peričić oborio vlastiti rekord: 10 nagrada u 2015.

Objavljeno:

- dana

KNJIŽEVNOST

Varaždinski književnik Denis Peričić, autor tridesetak knjiga i posjednik (sada već) šezdesetak književnih nagrada, ove je, 2015. godine, oborio vlastiti prošlogodišnji rekord, kad je osvojio osam nagrada, također i Medalju Grada Varaždina za osobite zasluge u kulturi i umjetnosti te izvanredne rezultate i osobita postignuća u književnom radu. 

No, u 2015. godini Denis je osvojio čak deset nagrada! A nije pritom oborio samo osobni rekord, nego, zasigurno, i rekord u varaždinskim, pa i širima (možda i nacionalnima – nije provjeravao) okvirima.

I državni “Držić”

Zanimljivo je to da je četiri ovogodišnje nagrada primio za samostalna književna djela, pet za radove napisane u suradnji sa suprugom Anitom Peričić, a jednu u suradnji s glazbenikom Ivicom Bađunom. O uspješnosti i svestranosti Denisovoga i Anitinoga književnog rada ponajbolje govore činjenice: ove su godine nagrade stizale za gotovo sve književne rodove (konkretno: za esej, dramu, monodramu, pjesmu, uglazbljenu pjesmu i kratke priče), i to sa svih strana, od Ministarstva kulture preko javnih ustanova pa sve Dominikanskog reda i židovskih zajednica.

Počelo je drugom nagradom na Natječaju Židovske općine Virovitica za Denisov esej na temu „Auschwitz, 70 godina od oslobođenja“. Uslijedila je treća, državna nagrada „Marin Držić“ za (zajednički napisan) najbolji neobjavljeni dramski tekst, „Hiperborealni konj“; to je, nakon „Pekla na Zemli“ još davne 1999. godine, drugi „Držić“ za Denisa, a prvi za suautoricu Anitu. Za svoj sonet o Krleži Denis je potom dobio posebnu pohvalu žirija („mention award“) za izuzetno uspješno sudjelovanje na Petrarca festu, a nedugo zatim i prvu nagradu na natječaju za kratku priču na temu „konj“, koji su raspisali Bilogorski renđeri. 

Uspjesi s pričama

Druga vrst uspješne suradnje slijedi na natječaju duhovnog stvaralaštva „Vrelo nadahnuća“ Radija Ludbreg; Denis je prvu nagradu, kao tekstopisac, osvojio za najuspjelije glazbeno djelo zajedno s varaždinskim skladateljem, izvođačem i aranžerom Ivicom Bađunom. 

 O novoj nagradi za priču o holokaustu odlučio žiri na čelu s velikim piscem Filipom Davidom

Na 4. Književnom natječaj za kratku priču Muzeja anđela Denis osvaja posebnu „Marijinu nagradu“, a potkraj godine slijede uspjesi s kratkim pričama s kojima su Denis i Anita zajednički konkurirali na Natječaju Gradske knjižnice Samobor te Natječaju Gradske knjižnice Makarska (za kratku priču s temom vezanom za Makarsku) – u oba navrata dobili su drugu nagradu. 

Početkom prosinca, na 7. Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima zajednički osvajaju drugu nagradu za monodramu, primivši je iz ruku predstavnika Dominikanskog reda, a samo nekoliko dana kasnije iz Beograda stiže velika vijest da su osvojili treću nagradu na prestižnom 59. natječaju Saveza jevrejskih opština Srbije, gdje je predsjednik žirija, čuveni pisac Filip David, prepoznao suptilnost priče „Germanica“, koja o holokaustu progovara na iznenađujući, posve inovativan književni način. Na dodjelu te nagrade Denis i Anita Peričić nisu u mogućnosti doći, ali su poslali pozdravni govor u kojemu navode: „Nagrada nam je važna i kao svojevrsno priznanje našem djelovanju na promicanju međunacionalne tolerancije i međureligijskog dijaloga“.

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje