KNJIŽEVNOST

Varaždinski književnik Denis Peričić, autor tridesetak knjiga i posjednik (sada već) šezdesetak književnih nagrada, ove je, 2015. godine, oborio vlastiti prošlogodišnji rekord, kad je osvojio osam nagrada, također i Medalju Grada Varaždina za osobite zasluge u kulturi i umjetnosti te izvanredne rezultate i osobita postignuća u književnom radu. 

No, u 2015. godini Denis je osvojio čak deset nagrada! A nije pritom oborio samo osobni rekord, nego, zasigurno, i rekord u varaždinskim, pa i širima (možda i nacionalnima – nije provjeravao) okvirima.

I državni “Držić”

Zanimljivo je to da je četiri ovogodišnje nagrada primio za samostalna književna djela, pet za radove napisane u suradnji sa suprugom Anitom Peričić, a jednu u suradnji s glazbenikom Ivicom Bađunom. O uspješnosti i svestranosti Denisovoga i Anitinoga književnog rada ponajbolje govore činjenice: ove su godine nagrade stizale za gotovo sve književne rodove (konkretno: za esej, dramu, monodramu, pjesmu, uglazbljenu pjesmu i kratke priče), i to sa svih strana, od Ministarstva kulture preko javnih ustanova pa sve Dominikanskog reda i židovskih zajednica.

Počelo je drugom nagradom na Natječaju Židovske općine Virovitica za Denisov esej na temu „Auschwitz, 70 godina od oslobođenja“. Uslijedila je treća, državna nagrada „Marin Držić“ za (zajednički napisan) najbolji neobjavljeni dramski tekst, „Hiperborealni konj“; to je, nakon „Pekla na Zemli“ još davne 1999. godine, drugi „Držić“ za Denisa, a prvi za suautoricu Anitu. Za svoj sonet o Krleži Denis je potom dobio posebnu pohvalu žirija („mention award“) za izuzetno uspješno sudjelovanje na Petrarca festu, a nedugo zatim i prvu nagradu na natječaju za kratku priču na temu „konj“, koji su raspisali Bilogorski renđeri. 

Uspjesi s pričama

Druga vrst uspješne suradnje slijedi na natječaju duhovnog stvaralaštva „Vrelo nadahnuća“ Radija Ludbreg; Denis je prvu nagradu, kao tekstopisac, osvojio za najuspjelije glazbeno djelo zajedno s varaždinskim skladateljem, izvođačem i aranžerom Ivicom Bađunom. 

 O novoj nagradi za priču o holokaustu odlučio žiri na čelu s velikim piscem Filipom Davidom

Na 4. Književnom natječaj za kratku priču Muzeja anđela Denis osvaja posebnu „Marijinu nagradu“, a potkraj godine slijede uspjesi s kratkim pričama s kojima su Denis i Anita zajednički konkurirali na Natječaju Gradske knjižnice Samobor te Natječaju Gradske knjižnice Makarska (za kratku priču s temom vezanom za Makarsku) – u oba navrata dobili su drugu nagradu. 

Početkom prosinca, na 7. Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima zajednički osvajaju drugu nagradu za monodramu, primivši je iz ruku predstavnika Dominikanskog reda, a samo nekoliko dana kasnije iz Beograda stiže velika vijest da su osvojili treću nagradu na prestižnom 59. natječaju Saveza jevrejskih opština Srbije, gdje je predsjednik žirija, čuveni pisac Filip David, prepoznao suptilnost priče „Germanica“, koja o holokaustu progovara na iznenađujući, posve inovativan književni način. Na dodjelu te nagrade Denis i Anita Peričić nisu u mogućnosti doći, ali su poslali pozdravni govor u kojemu navode: „Nagrada nam je važna i kao svojevrsno priznanje našem djelovanju na promicanju međunacionalne tolerancije i međureligijskog dijaloga“.

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara