Povežite se s nama

Međimurje

Depresija je dvostruko češća u žena i prisutnija na sjeveru zemlje

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Stručnjaci najavljuju da će idućih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca.

Stoga je ove godine za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja odabrana tema depresije. Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja povodom obljetnioce osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca, što znači da je depresija dvostruko učestalija kod žena nego muškaraca, a prema nekim pokazateljima prisutnija je u sjevernim krajevima Hrvatske nego u južnim.

Sramota!

Također se uz oboljele još uvijek veže stigma, tj. za mnoge obitelji oboljelih depresija i slične psihičke tegobe još su uvijek sramota. Stoga se naglasak kampanje posebno stavlja na potrebu govorenja o depresiji u društvu. Glavni ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja su bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima i posljedicama, ali i mogućnostima liječenja, koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija. Na taj se način psihičke bolesti poput depresije mogu bolje razumjeti i liječiti, što može doprinijeti smanjenju društvene stigme, pa će time veći broj oboljelih tražiti stručnu pomoć.

Što je točno depresija? Riječ je o bolesti koja je karakterizirana tugom i gubitkom interesa za svakodnevne aktivnosti i nesposobnost za obavljanje obveza i poslova. Simptomi uključuju gubitak apetita, nesanicu, probleme s koncentracijom, nervozu, tjeskobu, osjećaj bezvrijednosti, beznađe, suicidalne misli, a posljedice mogu biti fatalne i završiti samoubojstvom.

Simptomi uključuju gubitak energije i apetita, nesanicu te osjećaj beznađa 

Svatko može oboljeti od depresije, a na svjetskoj razini posebna je pozornost posvećena najosjetljivim skupinama: adolescentima, mladima, ženama u fertilnoj dobi (osobito nakon porođaja) i osobama starijima od 60 godina. Rizik od razvoja depresije povećava se sa siromaštvom, nezaposlenošću, gubitkom voljene osobe, raspadom emocionalnog odnosa, fizičkom bolešću te konzumacijom alkohola i psihoaktivnih tvari.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugo obolijevanje po učestalosti nakon kardiovaskularnih bolesti. U 2013. godini u Hrvatskoj je zbog depresije hospitalizirano 13,3 posto građana, a prema broju dana bolničkog liječenja zbog mentalnih poremećaja vodeća je dijagnoza shizofrenija (29,2 %), a slijedi alkoholizam (13,1 %) te depresija na trećemu mjestu s 11 %. Više o ovim temama moći će se čuti na skupu pod nazivom “Pričajmo o depresiji” koji se 7. travnja održava u velikoj dvorani Varaždinske županije od 10 sati. I u Čakovcu se povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana borbe protiv alkoholizma održava javna tribina pod nazivom “Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti”

Samopouzdanjem protiv alkoholizma i kockanja

Ovisnost, patološko kockanje i samopouzdanje bit će glavne teme javne tribine koja se 6. travnja održava u zgradi Scheier u Čakovcu pod nazivom „Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti“, s početkom u 17.00 sati. Psihijatar Zoran Zoričić govorit će o tretmanu patoloških kockara i intervenciji u obitelji. Diana Uvodić-Đurić s međimurskog Zavoda za javno zdravstvo govorit će o ovisnosti u Međimurskoj županiji, a psihologinja Berta Bacinger-Klobučarić o samopouzdanju kao zaštitnom faktoru. Tribina je namijenjena svima koji se u radu ili privatnom životu susreću s potrebom rješavanja problema ovisnosti. Skup organiziraju županijski Zavod za javno zdravstvo i Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma (1. travnja) i Svjetskog dan zdravlja (7. travnja).

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mihovljan slavi svoje dane, održane svečana sjednica VMO-a i humanitarna utrka za ‘Međimurske slatkiše’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijeće mjesnog odbora Mihovljan, u suradnji sa svojim udrugama, od subote 24. rujna pa do 9. listopada organizira bogati program “Z brega na breg” u okviru obilježavanja Dana Mihovljana.

Uz izložbu umjetničkih radova mještana, streljački turnir, pokaznu vježbu DVD-a i predstavljanje rada udruga kao uvertiru u dane mjesta, u petak, 30. rujna, u društvenom domu održana je svečana sjednica.

Mihovljan slavi svoj 819. rođendan

Predsjednik Mjesnog odbora Mihovljan Ivica Novak pritom je naglasio kako je Mihovljan star toliko koliko su stara arhivska vrela u Međimurju, ali i kako je Mihovljan za povijest Međimurja i Čakovca izuzetno važan, jer je niz stoljeća bio sjedište velike rimokatoličke župe koja je obuhvaćala Buzovec, Čakovec, G. Pustakovec, G. Vidovec, Ivanovec, Mačkovec, Martane, Mihovljan, Novo Selo Rok, Pribislavec, Putjane, Savsku Ves i Šenkovec.

– Mihovljan se prv put u pisanim izvorima spominje početkom 13. stoljeća, točnije 1203. godine, kada je kralj Emerik izdao privilegij za nekadašnju čakovečku župu sv. Mihajel u Mihovljanu. Ista je ukinuta, a u spomen na nju 1939. godine podignuta je današnja kapela sv. Mihovila. Dakle Mihovljan slavi danas svoj 819. rođendan – naglasio je predsjednik MO-a i dodao da se puno radi u mjestu kako bi se Mihovljan vratio na mjesto kojem pripada i koje zaslužuje.

Samim time završena je prva faza rekonstrukcije Prvomajske ulice, a uskoro se očekuje i završetak druge faze.

Potrebe građana prepoznao je i Grad Čakovec te se pristupilo u niz korektivnih aktivnosti i nabavci inventara te opreme na održavanju javnih objekata i to na športskom domu, društvenom domu, kapelama sv. Ane i sv. Mihovila te zgradi stare škole. Pritom je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u govoru istakla kako se godinama daleko premalo ulagalo u obnovu infrastrukture, ali i da će napraviti sve da se u ovom periodu to u Mihovljanu i ispravi, a mnogo toga je već pokrenuto.

– Vjerujem da svi iščekujete skori završetak radova na pješačko-biciklističkoj stazi prema Čakovcu i križanju sa sjevernom obilaznicom, jer dobivamo sigurniji spoj s centrom grada, a uredit ćemo i kompletnu javnu rasvjetu u naselju Brezje. S ulaganjima ćemo nastaviti, poštujući prije svega vaše želje i potrebe, stoga me posebno veseli otvoreni i jasan dijalog s mještankama i mještanima Mihovljana.

Budite ponosni na svoje mjesto i svoje sumještane, ipak je Mihovljan jedno od najstarijih naselja u sastavu grada, u kojem je nekad bilo sjedište župe koja je obuhvaćala i sam Čakovec – rekla je čakovečka gradonačelnica, kojoj je na svečanosti uručena slika kapele sv. Mihovila autora Zlatka Hergotića.

Veći broj stanovnika

Mihovljan je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj koje je u posljednjih 10 godina povećalo broj stanovnika, po popisu iz 2021. imaju 1391 mještanina, 11 više nego na popisu iz 2011. godine.

– Bez obzira na veličinu nekog grada, ono što je iznimno važno je da se u razvoju, planovima i investicijama ne zanemaruju prigradska naselja. Samim time sva naša naselja u ingerenciji Grada Čakovca podjednako se razvijaju i u njih se ravnomjerno ulaže, a svi zajedno iskoristit ćemo svaku šansu da se javimo na fondove i natječaje koji se otvaraju za daljnji rast.

Potrebna nam je u gradu još jedna osnovna škola i dajemo punu podršku da nam se vrtići i sve obrazovne institucije jačaju te da se rasterećuje postojeća mreža škola gradnjom novih infrastrukturnih uvjeta. Baš kao i nama u Međimurskoj županiji, tako je i Gradu Čakovcu važno obrazovanje i ulaganje u našu djecu – u govoru je istaknuo župan Međimurske županije Matija Posavec te svim mještanima čestitao njihov dan.

Spomenimo kako su svečanost svojim nastupima uveličali KUD Mihovljan, ŽVS “Pučpuljike”, Udruga umirovljenika i crkveni zbor Mihovljan, a sjednici su uz velik broj mještana prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, predsjednici iz prijašnjih sastava MO-a Mihovljan August Labazan, Franjo Patafta i Josip Jezernik te predsjednici i članovi ostalih mjesnih odbora u sastavu Grada Čakovca.

Humanitarna utrka za “Međimurske slatkiše”

Domaćini su priliku iskoristili kako bi pozvali što veći broj prijatelja Mihovljana da im se pridruže u ostalim programima obilježavanja dana mjesta, pa su tako na rasporedu vatrogasne igre djece i mladeži, kestenijada, druženje i sportska natjecanja UDVDR-a, druženje uz dan starijih osoba, otvorena vrata KUD-a, stolnoteniski i šahovski turnir te nogometne utakmice.

Posebno je istaknuta humanitarna utrka “Z brega na breg” koju je Vijeće MO-a u subotu, 1. listopada, organiziralo u suradnji s Atletskim klubom “Međimurje”. Utrka koja se trčala za udrugu “Međimurski slatkiši” bila je namijenjena svim građanima.

Nastavite čitati

Međimurje

U sklopu Baroknih večeri 2. listopada Camerata Kilkenny u Prelogu, u Nedelišću ‘Skok u barok’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Camerata Kilkenny u subotu je, 1. listopada, nastupila u Viteškoj dvorani u dvorcu Trakošćan

Programi Varaždinskih baroknih večeri održavaju se i izvan Varaždina pa su tako 24. rujna održani u Župnoj crkvi sv. Jurja u Lopatincu (Sv. Juraj na Bregu), dok se u isto vrijeme (19 sati) u nedjelju, 2. listopada, održavaju u Prelogu te Nedelišću.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu u Župnoj crkvi sv. Jakoba nastupit će irski ansambl Camerata Kilkenny. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. Na programu će se naći djela Arcangela Corellija, Georga Philippa Telemanna, Francesca Geminianinia, Mastera Taylora, Tomasa Cecchinija te Georgea Friedricha Händela. Isti program održao se danas u dvorcu Trakošćan.

Barok i izvan Varaždina

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Od 23. rujna sve do 9. listopada u Varaždinu, ali i 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija održavat će se ove godine koncerti 52. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je ovogodišnji zemlja partner Irska.

U Nedelišću će se pak u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva publici predstaviti Tamara Ivaniš (sopran), Igor Paro (teorba) i Augustin Mršić (viola da gamba).

Na programu je “Skok u barok – večer baroknih pjesama”. Detaljniji repertoar u prilogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje