Povežite se s nama

Međimurje

Depresija je dvostruko češća u žena i prisutnija na sjeveru zemlje

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Stručnjaci najavljuju da će idućih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca.

Stoga je ove godine za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja odabrana tema depresije. Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja povodom obljetnioce osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca, što znači da je depresija dvostruko učestalija kod žena nego muškaraca, a prema nekim pokazateljima prisutnija je u sjevernim krajevima Hrvatske nego u južnim.

Sramota!

Također se uz oboljele još uvijek veže stigma, tj. za mnoge obitelji oboljelih depresija i slične psihičke tegobe još su uvijek sramota. Stoga se naglasak kampanje posebno stavlja na potrebu govorenja o depresiji u društvu. Glavni ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja su bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima i posljedicama, ali i mogućnostima liječenja, koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija. Na taj se način psihičke bolesti poput depresije mogu bolje razumjeti i liječiti, što može doprinijeti smanjenju društvene stigme, pa će time veći broj oboljelih tražiti stručnu pomoć.

Što je točno depresija? Riječ je o bolesti koja je karakterizirana tugom i gubitkom interesa za svakodnevne aktivnosti i nesposobnost za obavljanje obveza i poslova. Simptomi uključuju gubitak apetita, nesanicu, probleme s koncentracijom, nervozu, tjeskobu, osjećaj bezvrijednosti, beznađe, suicidalne misli, a posljedice mogu biti fatalne i završiti samoubojstvom.

Simptomi uključuju gubitak energije i apetita, nesanicu te osjećaj beznađa 

Svatko može oboljeti od depresije, a na svjetskoj razini posebna je pozornost posvećena najosjetljivim skupinama: adolescentima, mladima, ženama u fertilnoj dobi (osobito nakon porođaja) i osobama starijima od 60 godina. Rizik od razvoja depresije povećava se sa siromaštvom, nezaposlenošću, gubitkom voljene osobe, raspadom emocionalnog odnosa, fizičkom bolešću te konzumacijom alkohola i psihoaktivnih tvari.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugo obolijevanje po učestalosti nakon kardiovaskularnih bolesti. U 2013. godini u Hrvatskoj je zbog depresije hospitalizirano 13,3 posto građana, a prema broju dana bolničkog liječenja zbog mentalnih poremećaja vodeća je dijagnoza shizofrenija (29,2 %), a slijedi alkoholizam (13,1 %) te depresija na trećemu mjestu s 11 %. Više o ovim temama moći će se čuti na skupu pod nazivom “Pričajmo o depresiji” koji se 7. travnja održava u velikoj dvorani Varaždinske županije od 10 sati. I u Čakovcu se povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana borbe protiv alkoholizma održava javna tribina pod nazivom “Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti”

Samopouzdanjem protiv alkoholizma i kockanja

Ovisnost, patološko kockanje i samopouzdanje bit će glavne teme javne tribine koja se 6. travnja održava u zgradi Scheier u Čakovcu pod nazivom „Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti“, s početkom u 17.00 sati. Psihijatar Zoran Zoričić govorit će o tretmanu patoloških kockara i intervenciji u obitelji. Diana Uvodić-Đurić s međimurskog Zavoda za javno zdravstvo govorit će o ovisnosti u Međimurskoj županiji, a psihologinja Berta Bacinger-Klobučarić o samopouzdanju kao zaštitnom faktoru. Tribina je namijenjena svima koji se u radu ili privatnom životu susreću s potrebom rješavanja problema ovisnosti. Skup organiziraju županijski Zavod za javno zdravstvo i Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma (1. travnja) i Svjetskog dan zdravlja (7. travnja).

Izvor:
Foto:

Foto i video

VIDEO Svjetlo na kraju tunela vidljivo u novoj skladbi Krune Kamenića “Dolazi dan”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Škola za glazbenu produkciju i audioinženjerstvo “Media Creatus” predstavlja Krunoslava Kamenića s pjesmom “Dolazi dan”.

– Dragi prijatelji, evo i mene nakon nekog vremena s novom pjesmom koju prvenstveno posvećujem svim ljudima (odnosno čovjeku općenito) ma gdje bili! Pjesma govori o tome da je život čovjeka prožet raznim nedaćama, nevoljama i situacijama koje nam na prvu izgledaju nerješivima i bezizlaznima,
no čovjekov nepomirljivi karakter uvijek nađe pravi i ispravan odgovor i put, koji na kraju ima smisla!

Život je lijep ako ga čovjek sam takvim učini ili to možemo reći i ovako: “Poslije kiše dolazi sunce, na kraju tunela dolazi svjetlo, poslije svake noći dolazi dan!” – poručuje Kamenić, koji je autor glazbe i teksta te glavni vokal pjesme.

– Iskrena i velika zahvala mojim prijateljima Vjekoslavu Magdaleniću i Marku Lajtmanu te njihovoj medijskoj kući „Media Creatus”, njihovoj profesionalnosti i svemu, da bi ovaj uradak u ovakvom obliku mogao ugledati svjetlo dana – dodaje Kamenić, koji se nada da će vam se pjesma svidjeti i već nekako pronaći put do vaših srdaca.

Popratne vokale otpjevala je Jadranka Krištof. Bas je odsvirao Vjeran Vidović, gitaru Marko Lajtman, bubnjeve Karlo Kamenić, dok je za aranžman, synth i programiranje zaslužan Vjekoslav Magdalenić, koji je odradio i miks te masteriranje.

Za digitalnu distribuciju odgovoran je label Longplay digital.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju u protekla 24 sata 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nema preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 170 osoba, od čega je evidentirano 11 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 26. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 46 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 241.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 37.018 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima, koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja.

Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod dvije osobe.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 18. do 24. siječnja 2021. godine, 34  je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 13 na području grada Mursko Središća, 13 na području grada Preloga, 1 na području općine Belica, 1 općine Dekanovec, 1 općine Domašinec, 4 općine Donja Dubrava, 8 općine Donji Kraljevec, 1 općine Donji Vidovec, 4 općine Kotoriba, 4 općine Mala Subotica, 20 općine Nedelišće, 25 općine Orehovica, 3 općine Podturen, 6 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 6 općine Strahoninec, 3 općine Sveta Marija, 6 općine Sveti Juraj na Bregu, 3 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec i 5 općine Šenkovec.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 57 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpušten je 1 pacijent. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati