Povežite se s nama

Međimurje

Depresija je dvostruko češća u žena i prisutnija na sjeveru zemlje

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Stručnjaci najavljuju da će idućih godina depresija postati glavni zdravstveni problem kod žena i drugi kod muškaraca.

Stoga je ove godine za obilježavanje Svjetskog dana zdravlja odabrana tema depresije. Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja povodom obljetnioce osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Podaci na razini Hrvatske pokazuju da od depresije boluje 19 posto žena i 10 posto muškaraca, što znači da je depresija dvostruko učestalija kod žena nego muškaraca, a prema nekim pokazateljima prisutnija je u sjevernim krajevima Hrvatske nego u južnim.

Sramota!

Također se uz oboljele još uvijek veže stigma, tj. za mnoge obitelji oboljelih depresija i slične psihičke tegobe još su uvijek sramota. Stoga se naglasak kampanje posebno stavlja na potrebu govorenja o depresiji u društvu. Glavni ciljevi ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zdravlja su bolje informiranje građana o depresiji, njezinim uzrocima i posljedicama, ali i mogućnostima liječenja, koje uključuje antidepresive i psihoterapiju, pri čemu se osobito učinkovitom pokazala kognitivno-bihevioralna terapija. Na taj se način psihičke bolesti poput depresije mogu bolje razumjeti i liječiti, što može doprinijeti smanjenju društvene stigme, pa će time veći broj oboljelih tražiti stručnu pomoć.

Što je točno depresija? Riječ je o bolesti koja je karakterizirana tugom i gubitkom interesa za svakodnevne aktivnosti i nesposobnost za obavljanje obveza i poslova. Simptomi uključuju gubitak apetita, nesanicu, probleme s koncentracijom, nervozu, tjeskobu, osjećaj bezvrijednosti, beznađe, suicidalne misli, a posljedice mogu biti fatalne i završiti samoubojstvom.

Simptomi uključuju gubitak energije i apetita, nesanicu te osjećaj beznađa 

Svatko može oboljeti od depresije, a na svjetskoj razini posebna je pozornost posvećena najosjetljivim skupinama: adolescentima, mladima, ženama u fertilnoj dobi (osobito nakon porođaja) i osobama starijima od 60 godina. Rizik od razvoja depresije povećava se sa siromaštvom, nezaposlenošću, gubitkom voljene osobe, raspadom emocionalnog odnosa, fizičkom bolešću te konzumacijom alkohola i psihoaktivnih tvari.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, depresija će do 2020. godine postati drugo obolijevanje po učestalosti nakon kardiovaskularnih bolesti. U 2013. godini u Hrvatskoj je zbog depresije hospitalizirano 13,3 posto građana, a prema broju dana bolničkog liječenja zbog mentalnih poremećaja vodeća je dijagnoza shizofrenija (29,2 %), a slijedi alkoholizam (13,1 %) te depresija na trećemu mjestu s 11 %. Više o ovim temama moći će se čuti na skupu pod nazivom “Pričajmo o depresiji” koji se 7. travnja održava u velikoj dvorani Varaždinske županije od 10 sati. I u Čakovcu se povodom Svjetskog dana zdravlja i Dana borbe protiv alkoholizma održava javna tribina pod nazivom “Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti”

Samopouzdanjem protiv alkoholizma i kockanja

Ovisnost, patološko kockanje i samopouzdanje bit će glavne teme javne tribine koja se 6. travnja održava u zgradi Scheier u Čakovcu pod nazivom „Nove ovisnosti, stari problemi – kako ih spriječiti i/ili liječiti“, s početkom u 17.00 sati. Psihijatar Zoran Zoričić govorit će o tretmanu patoloških kockara i intervenciji u obitelji. Diana Uvodić-Đurić s međimurskog Zavoda za javno zdravstvo govorit će o ovisnosti u Međimurskoj županiji, a psihologinja Berta Bacinger-Klobučarić o samopouzdanju kao zaštitnom faktoru. Tribina je namijenjena svima koji se u radu ili privatnom životu susreću s potrebom rješavanja problema ovisnosti. Skup organiziraju županijski Zavod za javno zdravstvo i Savez klubova liječenih alkoholičara Međimurske županije povodom Dana borbe protiv alkoholizma (1. travnja) i Svjetskog dan zdravlja (7. travnja).

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje