Povežite se s nama

Život i društvo

Deset dana Svete Nedjelje: u Ludbregu brojne vjerske svečanosti, a i koncert Opće opasnosti

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

Hodočašćem vatrogasaca u nedjelju, 20. kolovoza, u Ludbregu je počeo program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Isusove.

U ovaj grad će sve do 3. rujna hodočastiti tisuće vjernika iz Varaždinske i susjednih županija, ali i ostalih dijelova Hrvatske te inozemstva.

Što nas sve očekuje?

Mise i festival

Ove subote, 26. kolovoza, održat će se peti po redu Hodočasnički dan mladih, koji počinje katehezom u 16 sati nakon čega slijedi sveta misa u 17.30 sati, dok će u 19 sati početi Festival duhovnih šansona “Duga 2017.”

– Dan kasnije, u nedjelju 27. kolovoza, održat će se hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. U srijedu 30. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva održat će se koncert župnog zbora, a u četvrtak, 31. Kolovoza, u 9.30 sati kreće procesija prema zavjetnoj kapeli, gdje će uslijediti sveta misa i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine – najavljuju iz Varaždinske biskupije.

U petak, 1. rujna, na rasporedu je zavjetno hodočašće susjednih župa Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, kao i hodočašće hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Na Svetu subotu, 2. rujna, u Ludbreg će hodočastiti brojne župe iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

– Na samu Svetu Nedjelju, 3. rujna, središnji događaj započet će u 10.30 sati procesijom hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele, gdje će misu predvoditi mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji – navode iz Varaždinske biskupije.

Koncerti i izložba

Osim vjerskih sadržaja, u Ludbregu hodočasnike i sve druge posjetitelje očekuju i svjetovni programi. Iz Turističke zajednice Grada Ludbrega najavili su da će se koncerti, kao i prošle godine, održavati u centralnom šatoru kod dvorca Batthyany, i to od 31. kolovoza do 3. rujna.

– U četvrtak, 31. kolovoza, predgrupa Wanted 5 započinje sa svirkom u 20 sati, a nakon toga ćete moći uživati u hitovima Opće opasnosti. Ulaz je slobodan. Budite i vi dio naše zabave, dođite u centralni šator u Ludbregu! – pozvali su iz TZ-a.

U petak, 25. kolovoza, u 19 sati u svečanoj dvorani dvorca “Batthyany” koncert će održati Mješoviti pjevački zbor „Podravina“, a tri dana kasnije, 28. kolovoza, na istom mjestu će u 20 sati početi koncert “Kroz generacije”.

Zanimljivo događanje očekuje nas će 29. kolovoza: u Bakinoj hiži će u 18 sati biti otvorena izložba fotografija ludbreških mladenaca iz prošlog stoljeća.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT/FACEBOOK

Život i društvo

U petak u Varaždinu javna vježba svih županijskih žurnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, u petak, 26. travnja, održat će se vježba svih žurnih službi Županije u povodu Nacionalnog dana hitne medicinske službe.

Vježbom će se još više povezati sve žurne službe, kako bi i u budućnosti djelovali na najbolji mogući način, a zainteresirano građanstvo vidjelo metode i postupke djelovanja žurnih službi.

Lokacija održavanja vježbe  je Međimurska ulica u smjeru Čakovca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gosti su bili puni hvale na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Maruševca, a za vikend Zlatko Pejaković i Dani folklora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec šarolikim programom obilježava svoje Dane, a današnji utorak je blagdan svetog Jurja te proštenje u Maruševcu.

Od 10 sati pod šatorom kod crkve sviraju Faringaši, u 11 sati počinje sveta misa, a nakon toga tradicionalno proštenje.

Ponedjeljak poslijepodne, 22. travnja, pak je bio rezerviran za svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Maruševec. Načelnik Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Damir Šprem bili su domaćini brojnim dragim gostima, a spomenut ćemo samo neke; gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, načelnik prijateljske Občine Rogatec Martin Mikolič, zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Gosti su bili puni riječi hvale za suradnju s Općinom Maruševec, njezine prirodne ljepote te dobre ljude.

Šprem je svima poželio dobrodošlicu u Maruševec te svim slavljenicima čestitao imendane.

Načelnik Klapša je u svom govoru naglasak stavio na nestabilna vremena u kojima živimo, ali i brojna ulaganja na području Općine za generacije koje dolaze.

– Hvala svima koji su došli na “rođendan” naše općine, a puno toga se promijenilo i od protekle godine, ali ostao nam je ponos i srce koje malo jače zakuca kad se radi o našem Maruševcu. Svjesni smo da je Maruševec mala sredina, ali smo svjesni i odgovornosti koju imamo prema našim žiteljima; mladim obiteljima, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i starijim sugrađanima. Ono bez čega nema budućnosti je naša mladost koja će razvijati našu općinu te su dočekali gradnju stambene zone u Donjem Ladanju. Ne sumnjam da ćemo radišni i ujedinjeni postići svaki cilj koji si zadamo – istaknuo je načelnik.

Klapša je govorio o klimatskim izazovima i važnosti borbe s njima na lokalnoj razini, zatim važnosti obrazovanja kao temelja gospodarskog razvoja te ulaganjima u uređenje objekata i cestogradnju.

Nagrađeni

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su općinska priznanja zaslužnim mještanima. Nagrada Općine Maruševec za iznimna dostignuća u proteklom razdoblju dodijeljena je Udruzi žena Maruša – za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijskih jela, rukotvorina i tradicijskih običaja maruševečkog kraja. Ista je nagrada dodijeljena Luki Hrgareku, za postignute izvanredne rezultate na sportskim natjecanjima u powerliftingu u zemlji i svijetu, a umjesto sportaša nagradu je primila njegova majka.

Plaketu Općine Maruševec primili su Josip Fadiga, za izniman doprinos razvoju sporta na području općine, Darko Posavec, za izniman doprinos u obrani domovine i stvaranju Republike Hrvatske, i KUD Klaruš Maruševec za iznimno djelovanje na promociji kulturne baštine Općine Maruševec, a povodom 25. obljetnice rada i postojanja.

Proslava Dana općine traje sve do 29. travnja. U subotu, 27. travnja, održat će se 21. Dani folklora u Maruševcu, a u večernjim satima pod šatorom fešta uz Zlatka Pejakovića. Nedjelja je rezervirana za Općinski kup u malom nogometu, a ponedjeljak za svečano otkrivanje kipa književnika Gustava Krkleca kod osnovne škole u Maruševcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje