Povežite se s nama

Život i društvo

Deset dana Svete Nedjelje: u Ludbregu brojne vjerske svečanosti, a i koncert Opće opasnosti

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

Hodočašćem vatrogasaca u nedjelju, 20. kolovoza, u Ludbregu je počeo program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Isusove.

U ovaj grad će sve do 3. rujna hodočastiti tisuće vjernika iz Varaždinske i susjednih županija, ali i ostalih dijelova Hrvatske te inozemstva.

Što nas sve očekuje?

Mise i festival

Ove subote, 26. kolovoza, održat će se peti po redu Hodočasnički dan mladih, koji počinje katehezom u 16 sati nakon čega slijedi sveta misa u 17.30 sati, dok će u 19 sati početi Festival duhovnih šansona “Duga 2017.”

– Dan kasnije, u nedjelju 27. kolovoza, održat će se hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. U srijedu 30. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva održat će se koncert župnog zbora, a u četvrtak, 31. Kolovoza, u 9.30 sati kreće procesija prema zavjetnoj kapeli, gdje će uslijediti sveta misa i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine – najavljuju iz Varaždinske biskupije.

U petak, 1. rujna, na rasporedu je zavjetno hodočašće susjednih župa Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, kao i hodočašće hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Na Svetu subotu, 2. rujna, u Ludbreg će hodočastiti brojne župe iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

– Na samu Svetu Nedjelju, 3. rujna, središnji događaj započet će u 10.30 sati procesijom hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele, gdje će misu predvoditi mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji – navode iz Varaždinske biskupije.

Koncerti i izložba

Osim vjerskih sadržaja, u Ludbregu hodočasnike i sve druge posjetitelje očekuju i svjetovni programi. Iz Turističke zajednice Grada Ludbrega najavili su da će se koncerti, kao i prošle godine, održavati u centralnom šatoru kod dvorca Batthyany, i to od 31. kolovoza do 3. rujna.

– U četvrtak, 31. kolovoza, predgrupa Wanted 5 započinje sa svirkom u 20 sati, a nakon toga ćete moći uživati u hitovima Opće opasnosti. Ulaz je slobodan. Budite i vi dio naše zabave, dođite u centralni šator u Ludbregu! – pozvali su iz TZ-a.

U petak, 25. kolovoza, u 19 sati u svečanoj dvorani dvorca “Batthyany” koncert će održati Mješoviti pjevački zbor „Podravina“, a tri dana kasnije, 28. kolovoza, na istom mjestu će u 20 sati početi koncert “Kroz generacije”.

Zanimljivo događanje očekuje nas će 29. kolovoza: u Bakinoj hiži će u 18 sati biti otvorena izložba fotografija ludbreških mladenaca iz prošlog stoljeća.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT/FACEBOOK

Život i društvo

Pušenje trave može naštetiti sposobnosti dugoročnog razmišljanja i planiranja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su odavno pokazala da napušenost može naštetiti kognitivnim funkcijama.

Novo istraživanje, objavljeno u četvrtak u časopisu Addiction, otkriva da posljedice mogu biti i trajnije od inicijalne omamljenosti, posebno kod adolescenata.

– Naša studija omogućila je da istaknemo nekoliko kognitivnih područja narušenih upotrebom kanabisa, uključujući probleme s koncentracijom i poteškoće pri pamćenju i učenju, što može imati značajan utjecaj na svakodnevni život korisnika – rekao je koautor dr. Alexandre Dumais, izvanredni klinički profesor psihijatrije na Sveučilištu u Montrealu, piše index.hr.

– Korištenje kanabisa u mladosti može posljedično dovesti do smanjenog obrazovnog postignuća, a kod odraslih do lošeg radnog učinka i opasne vožnje. Te posljedice mogu biti gore kod redovitih i teških korisnika – rekao je Dumais.

Nedavno objavljena analiza proučavala je studije na više od 43.000 ljudi i otkrila negativan utjecaj tetrahidrokanabinola ili THC-a, glavne psihoaktivne komponente u kanabisu, na višu razinu razmišljanja u mozgu. Te izvršne funkcije uključuju sposobnost donošenja odluka, pamćenja važnih podataka, planiranja, organiziranja i rješavanja problema, kao i kontrole emocija i ponašanja.

Postoji li mogućnost oporavka od ovih nedostataka? Znanstvenici nisu sigurni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Odobreno 75.000 kuna za uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU odobrilo je 75.000 kuna kroz Program za poboljšanje infrastrukture za 2021. godinu za projekt „Parterno uređenje dvorišta zdravstvene ambulante u Petrijancu.“

Dvorište ambulante je u cijelosti površinski ozelenjeno travom i s nekolicinom ukrasnog drveća, grmlja, raslinja. Kolni prilazi se trenutno koriste u vrlo maloj mjeri za pristup vozila na parcelu (parking za vozila zaposlenika zdravstvene ambulante i pristup vozila Hitne medicinske pomoći). Ovim projektom planirano je da se oploče postojeći ulazi (izlazi na parcelu), urede pješačke površine za komunikaciju unutar parcele te izgradi opločeni plato koji će prvenstveno služiti za parkiranje osobnih vozila s 10 parkirališnih mjesta.

Raspisan je postupak jednostavne nabave za ovaj projekt te ćemo uskoro imati potpisivanje ugovora s najpovoljnijim ponuditeljem. Procijenjena vrijednost ove investicije iznosi 308.656,25 kuna.

Ovim projektom omogućiti će se sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama siguran parking za vozila zaposlenika, ali i za korisnike ambulante te će biti uređen i prilaz za vozila sanitetskog prijevoza ili pak hitne pomoći.

– Naša je ambulanta bogatija za još jedan uređaj koji nam je doniralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, a radi se o AVD uređaju – prenosivi defibrilator za kojeg su u tijeku edukacije kako i na koji način pomoći unesrećenoj osobi i koristiti sam uređaj. Nakon energetske obnove ambulante i obnove unutrašnjosti sanitarnog čvora slijedi nam nastavak ulaganja u prostor oko ambulante i Trga – navodi načelnik Željko Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje