Povežite se s nama

Život i društvo

Deset dana Svete Nedjelje: u Ludbregu brojne vjerske svečanosti, a i koncert Opće opasnosti

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

Hodočašćem vatrogasaca u nedjelju, 20. kolovoza, u Ludbregu je počeo program svečanosti u čast Predragocjene Krvi Isusove.

U ovaj grad će sve do 3. rujna hodočastiti tisuće vjernika iz Varaždinske i susjednih županija, ali i ostalih dijelova Hrvatske te inozemstva.

Što nas sve očekuje?

Mise i festival

Ove subote, 26. kolovoza, održat će se peti po redu Hodočasnički dan mladih, koji počinje katehezom u 16 sati nakon čega slijedi sveta misa u 17.30 sati, dok će u 19 sati početi Festival duhovnih šansona “Duga 2017.”

– Dan kasnije, u nedjelju 27. kolovoza, održat će se hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije. U srijedu 30. kolovoza u 19.30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva održat će se koncert župnog zbora, a u četvrtak, 31. Kolovoza, u 9.30 sati kreće procesija prema zavjetnoj kapeli, gdje će uslijediti sveta misa i zaziv Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine – najavljuju iz Varaždinske biskupije.

U petak, 1. rujna, na rasporedu je zavjetno hodočašće susjednih župa Martijanec, Sveti Đurđ i Veliki Bukovec, kao i hodočašće hrvatske policije te župa Vinica, Rasinja i Zrinski Topolovec. Na Svetu subotu, 2. rujna, u Ludbreg će hodočastiti brojne župe iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

– Na samu Svetu Nedjelju, 3. rujna, središnji događaj započet će u 10.30 sati procesijom hodočasnika od župne crkve do zavjetne kapele, gdje će misu predvoditi mons. dr. Egidije Živković, biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji – navode iz Varaždinske biskupije.

Koncerti i izložba

Osim vjerskih sadržaja, u Ludbregu hodočasnike i sve druge posjetitelje očekuju i svjetovni programi. Iz Turističke zajednice Grada Ludbrega najavili su da će se koncerti, kao i prošle godine, održavati u centralnom šatoru kod dvorca Batthyany, i to od 31. kolovoza do 3. rujna.

– U četvrtak, 31. kolovoza, predgrupa Wanted 5 započinje sa svirkom u 20 sati, a nakon toga ćete moći uživati u hitovima Opće opasnosti. Ulaz je slobodan. Budite i vi dio naše zabave, dođite u centralni šator u Ludbregu! – pozvali su iz TZ-a.

U petak, 25. kolovoza, u 19 sati u svečanoj dvorani dvorca “Batthyany” koncert će održati Mješoviti pjevački zbor „Podravina“, a tri dana kasnije, 28. kolovoza, na istom mjestu će u 20 sati početi koncert “Kroz generacije”.

Zanimljivo događanje očekuje nas će 29. kolovoza: u Bakinoj hiži će u 18 sati biti otvorena izložba fotografija ludbreških mladenaca iz prošlog stoljeća.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT/FACEBOOK

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje