Povežite se s nama

U fokusu

Dječji smijeh, ples i zabava u parku Vatroslava Jagića, čak 850 vrtićke djece obilježilo Dan Europe

Objavljeno:

- dana

EUROPA U MALOM

Djeca iz 27 varaždinskih vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama predstavili su danas u parku Vatroslava Jagića Europu u malom.

Povodom obilježavanja Dana Europe djeca iz dječjih vrtića s područja Varaždinske županije svim prolaznicima predstavila su što su naučili o pojedinoj državi članici Europske unije, njezinim kulturnim i geografskim znamenitostima te povijesnim ličnostima. Ove je godine naglasak bio na lokalnim tradicionalnim proizvodima.

Partneri ove manifestacije su Društvo Naša djeca Varaždin i dječji vrtići s područja Varaždinske županije, a sve okupljene pozdravio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Krešimir Plantak iz Društva Naša djeca Varaždin istaknuo je kako ove godine sudjeluje 850 djece koji predstavljaju svih 28 članica Europske Unije.

– Ono što su radili ove godine, a da se posebno ističe jesu gospodarske značajke zemalja članica Europske Unije. Odnosno, kroz plakate i neke druge aktivnosti pokušali su ljudima u parku dočarati znamenitosti, poljoprivredu, kulturu, lokalne proizvode i gospodarstvo zemalja Europske Unije – izjavio je Krešimir Plantak te dodao kako vjeruje da će stečeno znanje moći iskoristiti kao građani Europske Unije, ali i kao putnici po zemljama koje će obilaziti po Europi.

– Kroz zadnja dva tjedan djeca su se upoznala s obilježjima Litve koju danas predstavljamo. Napravili smo poznate građevine u Litvi, brdo križeva, jantar, balone na vrući zrak i slično. Imamo i radionicu od gline, a i budući da je jedan od simbola Litve pletenje cvjetnih vjenčića, imamo i radionicu pletenja – rekla je Andreja Canjuga Šantalab iz dječjeg vrtića Ivančica iz Ivanca.

Dječji svijet iz Petrijanca predstavlja Irsku, a ove su se godine, otkriva odgajateljica Sanja Križanec, više orijentirali na razvoj stočarstva.

– U Irskoj ima puno djetelina, a danas nudimo kavu i pivo Guinness. A i znam da se Irska naziva zelenim otokom  – rekao je Jona iz vrtića Dječji svijet iz Petrijanca.

Hrvatske boje predstavljao je dječji vrtić Bambi iz Sračinca, a djeca se se, rekla je odgojiteljica Ivana Kišić, upoznala sa gospodarstvom i hrvatskim proizvodima.

– Izradili smo plakat na kojem se nalazi sve po čemu je Hrvatska poznata, a to su narodne nošnje, kravata, licitarsko srce, kokoš Hrvatica, zagorski puran, bučino ulje, varaždinsko zelje, ludbreški rozetlin, lepoglavska čipka, drvene igračke i pas dalmatiner – objasnila je Maša iz dječjeg vrtića Bambi iz Sračinca. 

U spomenutoj manifestaciji sudjelovali su Dječji vrtići: Bubamara Kneginec, Palčić, Zeko Trnovec, Petar Pan Črešnjevo, Smjehuljica Ludbreg, Iskrica Ludbreg, Zeko Ljubeščica, Dječji svijet – Varaždin, Varaždin-Trakošćanska, Bajka, Bambi Sračinec, Dječji svijet – Petrijanec, Panda, Dječji svijet – Beretinec i Beletinec, Ivančice Ivanec, Pinokio, Vžd. Aleja kralja Zvonimira, Mala oaza, Predškola Društva Naša djeca, Zeko Cestica, Varaždin Kozarčeva, Bajka, Zeko Varaždin, Zečić, Bajka, Čira čara, Koprivnička i Dravska, Gortanova i Biškupec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!