Povežite se s nama

U fokusu

Dječji smijeh, ples i zabava u parku Vatroslava Jagića, čak 850 vrtićke djece obilježilo Dan Europe

Objavljeno:

- dana

EUROPA U MALOM

Djeca iz 27 varaždinskih vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama predstavili su danas u parku Vatroslava Jagića Europu u malom.

Povodom obilježavanja Dana Europe djeca iz dječjih vrtića s područja Varaždinske županije svim prolaznicima predstavila su što su naučili o pojedinoj državi članici Europske unije, njezinim kulturnim i geografskim znamenitostima te povijesnim ličnostima. Ove je godine naglasak bio na lokalnim tradicionalnim proizvodima.

Partneri ove manifestacije su Društvo Naša djeca Varaždin i dječji vrtići s područja Varaždinske županije, a sve okupljene pozdravio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Krešimir Plantak iz Društva Naša djeca Varaždin istaknuo je kako ove godine sudjeluje 850 djece koji predstavljaju svih 28 članica Europske Unije.

– Ono što su radili ove godine, a da se posebno ističe jesu gospodarske značajke zemalja članica Europske Unije. Odnosno, kroz plakate i neke druge aktivnosti pokušali su ljudima u parku dočarati znamenitosti, poljoprivredu, kulturu, lokalne proizvode i gospodarstvo zemalja Europske Unije – izjavio je Krešimir Plantak te dodao kako vjeruje da će stečeno znanje moći iskoristiti kao građani Europske Unije, ali i kao putnici po zemljama koje će obilaziti po Europi.

– Kroz zadnja dva tjedan djeca su se upoznala s obilježjima Litve koju danas predstavljamo. Napravili smo poznate građevine u Litvi, brdo križeva, jantar, balone na vrući zrak i slično. Imamo i radionicu od gline, a i budući da je jedan od simbola Litve pletenje cvjetnih vjenčića, imamo i radionicu pletenja – rekla je Andreja Canjuga Šantalab iz dječjeg vrtića Ivančica iz Ivanca.

Dječji svijet iz Petrijanca predstavlja Irsku, a ove su se godine, otkriva odgajateljica Sanja Križanec, više orijentirali na razvoj stočarstva.

– U Irskoj ima puno djetelina, a danas nudimo kavu i pivo Guinness. A i znam da se Irska naziva zelenim otokom  – rekao je Jona iz vrtića Dječji svijet iz Petrijanca.

Hrvatske boje predstavljao je dječji vrtić Bambi iz Sračinca, a djeca se se, rekla je odgojiteljica Ivana Kišić, upoznala sa gospodarstvom i hrvatskim proizvodima.

– Izradili smo plakat na kojem se nalazi sve po čemu je Hrvatska poznata, a to su narodne nošnje, kravata, licitarsko srce, kokoš Hrvatica, zagorski puran, bučino ulje, varaždinsko zelje, ludbreški rozetlin, lepoglavska čipka, drvene igračke i pas dalmatiner – objasnila je Maša iz dječjeg vrtića Bambi iz Sračinca. 

U spomenutoj manifestaciji sudjelovali su Dječji vrtići: Bubamara Kneginec, Palčić, Zeko Trnovec, Petar Pan Črešnjevo, Smjehuljica Ludbreg, Iskrica Ludbreg, Zeko Ljubeščica, Dječji svijet – Varaždin, Varaždin-Trakošćanska, Bajka, Bambi Sračinec, Dječji svijet – Petrijanec, Panda, Dječji svijet – Beretinec i Beletinec, Ivančice Ivanec, Pinokio, Vžd. Aleja kralja Zvonimira, Mala oaza, Predškola Društva Naša djeca, Zeko Cestica, Varaždin Kozarčeva, Bajka, Zeko Varaždin, Zečić, Bajka, Čira čara, Koprivnička i Dravska, Gortanova i Biškupec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Darko Marković kao nezavisni kandidat ide po četvrti mandat načelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je kandidaturu za četvrti mandat. Kao nezavisnog kandidata pratit će ga i nezavisna lista za Općinsko vijeće.

Predstavljajući kandidaturu i program Marković je naglasio da je zajedno s djelatnicima općinske uprave i općinskim vijećnicima puno napravljeno tijekom tri mandata, tijekom 12 godina.

– S obzirom na sve što smo do sada napravili, s obzirom na marljivost dužnosnika, općinske uprave i vijećnika, rezultatima smo dokazali da možemo, da znamo i to želimo ponoviti u sljedećem mandatu – rekao je Marković i dodao da je najvažnije od svega konačno pokretanje projekta iskorištavanja geotermalne energije.

– Geotermalna energija nije samo najveći potencijal općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije. Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu. I ne samo općinu jer će našim projektom i Varaždinska županija postati energetski neovisna. Puno truda, zalaganja i znanja uloženo je do sada u pokretanje tog projekta. U idućem mandatu taj ćemo projekt završiti, konačno će u općini Mali Bukovec raditi geotermalna elektrana i naša će općina postati energetski neovisna. Pokretanjem tog velikog projekta, sve projekte koji će uslijediti nakon toga bit će puno lakše napraviti jer će prihodi Općine nekoliko puta narasti u narednih 5 do 10 godina – najavio je Marković.

Kandidat za načelnika u četvrtom mandatu podsjetio je da je prije 12 godina proračun Općine Mali Bukovec iznosio 1,8 milijuna kuna, početkom ovog mandata odnosno 2017. godine 4,3 milijuna kuna, a zadnje tri godine na razini od 10 milijuna kuna.

Za projekt izgradnje geotermalne elektrane zahvalio je na podršci aktualnom županu Radimiru Čačiću kojeg će podržati i u kandidaturi za novi mandat župana, kako bi se nastavila uspješna suradnja na realizaciji najvećeg projekta u Općini Mali Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Pataftu i ostale, dio postupka vraćen na početak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju koji objedinjuje ‘slučaj Bale’, ‘slučaj Jalkovec-Brezje’, ‘slučaj POS’ i ‘slučaj Aerodrom’. Time su Davor Patafta i ostali pravomoćno oslobođeni krivnje za slučaj bale i POS.

Sad svi koji su nas lažno optuživali mogu staviti glave u pijesak, rekao je Davor Patafta i istaknuo kako je presudom zadovoljan. Zanimljivo je da je pravomoćna oslobađajuća presuda uslijedila temeljem dokaznog postupka tužiteljstva, budući da je Vrhovni sud potvrdio kako suđenje nije bilo pravično jer nisu uvaženi dokazi obrane.

Potvrđena, je, naime, oslobađajuća presuda za Ivana Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, i to u točkama vezanima uz sklapanje ugovora za zbrinjavanja baliranog otpada između Grada, Varkoma i tadašnjeg T7 VIS-a.

Također, Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

U kaznenom postupku koji se vodio protiv petero optuženika i tri Pataftine tvrtke, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Čehok, Patafta i Huljev su oslobođeni optužbi zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Za tvrtke T7 Grupa i T7 Vis utvrđeno je da nisu odgovorne za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti odgovorne osobe Davora Patafte. Hrvoje Vojvoda je također oslobođen optužbe zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlast, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom. Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu.

Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe. U ponovljenom postupku sud će ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Davor Patafta će, kako doznajemo, sutra održati konferenciju za medije kod bala u Brezju.

Nastavite čitati