Povežite se s nama

U fokusu

Dječji smijeh, ples i zabava u parku Vatroslava Jagića, čak 850 vrtićke djece obilježilo Dan Europe

Objavljeno:

- dana

EUROPA U MALOM

Djeca iz 27 varaždinskih vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama predstavili su danas u parku Vatroslava Jagića Europu u malom.

Povodom obilježavanja Dana Europe djeca iz dječjih vrtića s područja Varaždinske županije svim prolaznicima predstavila su što su naučili o pojedinoj državi članici Europske unije, njezinim kulturnim i geografskim znamenitostima te povijesnim ličnostima. Ove je godine naglasak bio na lokalnim tradicionalnim proizvodima.

Partneri ove manifestacije su Društvo Naša djeca Varaždin i dječji vrtići s područja Varaždinske županije, a sve okupljene pozdravio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Krešimir Plantak iz Društva Naša djeca Varaždin istaknuo je kako ove godine sudjeluje 850 djece koji predstavljaju svih 28 članica Europske Unije.

– Ono što su radili ove godine, a da se posebno ističe jesu gospodarske značajke zemalja članica Europske Unije. Odnosno, kroz plakate i neke druge aktivnosti pokušali su ljudima u parku dočarati znamenitosti, poljoprivredu, kulturu, lokalne proizvode i gospodarstvo zemalja Europske Unije – izjavio je Krešimir Plantak te dodao kako vjeruje da će stečeno znanje moći iskoristiti kao građani Europske Unije, ali i kao putnici po zemljama koje će obilaziti po Europi.

– Kroz zadnja dva tjedan djeca su se upoznala s obilježjima Litve koju danas predstavljamo. Napravili smo poznate građevine u Litvi, brdo križeva, jantar, balone na vrući zrak i slično. Imamo i radionicu od gline, a i budući da je jedan od simbola Litve pletenje cvjetnih vjenčića, imamo i radionicu pletenja – rekla je Andreja Canjuga Šantalab iz dječjeg vrtića Ivančica iz Ivanca.

Dječji svijet iz Petrijanca predstavlja Irsku, a ove su se godine, otkriva odgajateljica Sanja Križanec, više orijentirali na razvoj stočarstva.

– U Irskoj ima puno djetelina, a danas nudimo kavu i pivo Guinness. A i znam da se Irska naziva zelenim otokom  – rekao je Jona iz vrtića Dječji svijet iz Petrijanca.

Hrvatske boje predstavljao je dječji vrtić Bambi iz Sračinca, a djeca se se, rekla je odgojiteljica Ivana Kišić, upoznala sa gospodarstvom i hrvatskim proizvodima.

– Izradili smo plakat na kojem se nalazi sve po čemu je Hrvatska poznata, a to su narodne nošnje, kravata, licitarsko srce, kokoš Hrvatica, zagorski puran, bučino ulje, varaždinsko zelje, ludbreški rozetlin, lepoglavska čipka, drvene igračke i pas dalmatiner – objasnila je Maša iz dječjeg vrtića Bambi iz Sračinca. 

U spomenutoj manifestaciji sudjelovali su Dječji vrtići: Bubamara Kneginec, Palčić, Zeko Trnovec, Petar Pan Črešnjevo, Smjehuljica Ludbreg, Iskrica Ludbreg, Zeko Ljubeščica, Dječji svijet – Varaždin, Varaždin-Trakošćanska, Bajka, Bambi Sračinec, Dječji svijet – Petrijanec, Panda, Dječji svijet – Beretinec i Beletinec, Ivančice Ivanec, Pinokio, Vžd. Aleja kralja Zvonimira, Mala oaza, Predškola Društva Naša djeca, Zeko Cestica, Varaždin Kozarčeva, Bajka, Zeko Varaždin, Zečić, Bajka, Čira čara, Koprivnička i Dravska, Gortanova i Biškupec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje