Povežite se s nama

U fokusu

Dječji smijeh, ples i zabava u parku Vatroslava Jagića, čak 850 vrtićke djece obilježilo Dan Europe

Objavljeno:

- dana

EUROPA U MALOM

Djeca iz 27 varaždinskih vrtića zajedno sa svojim odgojiteljicama predstavili su danas u parku Vatroslava Jagića Europu u malom.

Povodom obilježavanja Dana Europe djeca iz dječjih vrtića s područja Varaždinske županije svim prolaznicima predstavila su što su naučili o pojedinoj državi članici Europske unije, njezinim kulturnim i geografskim znamenitostima te povijesnim ličnostima. Ove je godine naglasak bio na lokalnim tradicionalnim proizvodima.

Partneri ove manifestacije su Društvo Naša djeca Varaždin i dječji vrtići s područja Varaždinske županije, a sve okupljene pozdravio je i zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Krešimir Plantak iz Društva Naša djeca Varaždin istaknuo je kako ove godine sudjeluje 850 djece koji predstavljaju svih 28 članica Europske Unije.

– Ono što su radili ove godine, a da se posebno ističe jesu gospodarske značajke zemalja članica Europske Unije. Odnosno, kroz plakate i neke druge aktivnosti pokušali su ljudima u parku dočarati znamenitosti, poljoprivredu, kulturu, lokalne proizvode i gospodarstvo zemalja Europske Unije – izjavio je Krešimir Plantak te dodao kako vjeruje da će stečeno znanje moći iskoristiti kao građani Europske Unije, ali i kao putnici po zemljama koje će obilaziti po Europi.

– Kroz zadnja dva tjedan djeca su se upoznala s obilježjima Litve koju danas predstavljamo. Napravili smo poznate građevine u Litvi, brdo križeva, jantar, balone na vrući zrak i slično. Imamo i radionicu od gline, a i budući da je jedan od simbola Litve pletenje cvjetnih vjenčića, imamo i radionicu pletenja – rekla je Andreja Canjuga Šantalab iz dječjeg vrtića Ivančica iz Ivanca.

Dječji svijet iz Petrijanca predstavlja Irsku, a ove su se godine, otkriva odgajateljica Sanja Križanec, više orijentirali na razvoj stočarstva.

– U Irskoj ima puno djetelina, a danas nudimo kavu i pivo Guinness. A i znam da se Irska naziva zelenim otokom  – rekao je Jona iz vrtića Dječji svijet iz Petrijanca.

Hrvatske boje predstavljao je dječji vrtić Bambi iz Sračinca, a djeca se se, rekla je odgojiteljica Ivana Kišić, upoznala sa gospodarstvom i hrvatskim proizvodima.

– Izradili smo plakat na kojem se nalazi sve po čemu je Hrvatska poznata, a to su narodne nošnje, kravata, licitarsko srce, kokoš Hrvatica, zagorski puran, bučino ulje, varaždinsko zelje, ludbreški rozetlin, lepoglavska čipka, drvene igračke i pas dalmatiner – objasnila je Maša iz dječjeg vrtića Bambi iz Sračinca. 

U spomenutoj manifestaciji sudjelovali su Dječji vrtići: Bubamara Kneginec, Palčić, Zeko Trnovec, Petar Pan Črešnjevo, Smjehuljica Ludbreg, Iskrica Ludbreg, Zeko Ljubeščica, Dječji svijet – Varaždin, Varaždin-Trakošćanska, Bajka, Bambi Sračinec, Dječji svijet – Petrijanec, Panda, Dječji svijet – Beretinec i Beletinec, Ivančice Ivanec, Pinokio, Vžd. Aleja kralja Zvonimira, Mala oaza, Predškola Društva Naša djeca, Zeko Cestica, Varaždin Kozarčeva, Bajka, Zeko Varaždin, Zečić, Bajka, Čira čara, Koprivnička i Dravska, Gortanova i Biškupec.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje