Povežite se s nama

Međimurje

Djevojke zdušno prionule izradi unikatnih ogrlica uz vodstvo prve suvremene dizajnerice keramičkog nakita

Objavljeno:

- dana

IZRAZI SVOJU KREATIVNOST

Zbirka Muzeja Međimurja sredinom je rujna obogaćena vrijednom kolekcijom keramičkog nakita i dekorativnih posuda umjetnice Jelene Valkaj, koja je dva tjedna nakon otvorenja izložbe u prostorijama Muzeja održala dvije brzo popunjene radionice modnog nakita.

Smjernice

Vrijedna kolekcija sastoji se od 107 darovanih umjetničkih djela izloženih u salonu Muzeja, a maturantice Graditeljske škole Čakovec, koje je predvodila profesorica Tamara Mustač, i profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola sa zanimanjem su pratile umjetnicu Jelenu Valkaj, koja ih je provela kroz svoju izložbu nakita i keramičkih posuda, ukazujući na brojne mogućnosti oblikovanja u keramici.

Jelena Valkaj iz Železne Gore završila je studij likovne umjetnosti i razredne nastave

Učenice Graditeljske škole dokazale su svoju kreativnost slažući ogrlice od unaprijed pečenih, neglaziranih keramičkih elemenata, a profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola zdušno su prionule izradi kuglica, štapića, oblutaka, kockica i ostalih elemenata za svoje ogrlice od gline ili glinamola.

Ova međimurska umjetnica iz Železne Gore, koja nas je s osmijehom na licu provela kroz izložbu, osim što je objasnila što će sve zainteresirane djevojke raditi,na radionicama, otkrila je i zanimljive detalje iz svog života.

– Djevojkama koje su došle na radionice željela sam dati osnovne smjernice kako otkriti sebe, odnosno kako se odijevati, što kupovati i kakav nakit nositi. Pritom sam im željela otkriti i koje su njihove boje, odnosno kojem elementu pripadaju – vatri, vodi, zraku ili zemlji, kako bi što bolje otkrile sebe – rekla je Jelena Valkaj, koja je još u ranom djetinjstvu otkrila svu ljepotu gline i keramike.

Sve polaznice radionica kući su otišle zadovoljne, s osmijehom na licu i unikatnom ogrlicom oko vrata

Kao djevojčica, objašnjava, morala se nečime baviti, jer u njezino vrijeme nije bilo krpenih lutaka i igračaka. Gackala je po blatu te od njega pravila razne figurice iz bajki koje je slušala. U osnovnoj školi bila je dobra iz likovnog odgoja zahvaljujući svome ocu, govori umjetnica te dodaje da nije ni sanjala što će na kraju postati.

– Došla sam na Pedagošku akademiju i zadnji čas sam odlučila da idem na smjer likovne umjetnosti. Na Akademiji sam svladala sve osnove, a prevagnulo je interesiranje profesora Šuteza, koji me toliko zainteresirao za modeliranje da sam tome nešto više posvećivala vremena – objasnila je. Uslijedio je odlazak iz Macinca, stvaranje vlastitoga likovnog izričaja u keramici, zaposlenje u Opekarni Ptuj, otvaranje samostalnih izložbi u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te vođenje Odjela za dizajn i keramiku u Graditeljskoj školi Čakovec. Za sebe kaže da je jako kreativna osoba koja voli mijenjati stvari na sebi i u sebi, kao i u kući te u svojoj radionici.
 

– Za izradu jedne ogrlice potrebno je najmanje tri mjeseca vremena – rekla je dizajnerica

A kako joj inspiracije za njezina djela, koju crpi iz šetnje prirodom, odlaskom na putovanja ili razgovora s ljudima, nikad ne nedostaje, tako će ovaj prva suvremena dizajnerica unikatnoga keramičkog nakita u Međimurju zasigurno i dalje uveseljavati i uljepšavati ne samo ženski svijet već i sve željne znanja o dekorativnoj keramici.

“Uspijevaju najuporniji” 

– Keramika je skupa, dugotrajno se uči i radi. Samo najupornije i kreativne osobe u tome uspijevaju – rekla je dizajnerica Jelena Valkaj, koja u zadnje vrijeme, osim nakita, radi i medaljone, za koje kaže da su radni nakit.
– Možete ga nositi i time upotpuniti sebe – dodaje. Puno je radila i dekorativne posude, koje je poklonila dragim ljudima, a posebnost nekih od njih jest ta da su napravljene tehnikom koju je ova dizajnerica sama otkrila.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje