Povežite se s nama

Međimurje

Djevojke zdušno prionule izradi unikatnih ogrlica uz vodstvo prve suvremene dizajnerice keramičkog nakita

Objavljeno:

- dana

IZRAZI SVOJU KREATIVNOST

Zbirka Muzeja Međimurja sredinom je rujna obogaćena vrijednom kolekcijom keramičkog nakita i dekorativnih posuda umjetnice Jelene Valkaj, koja je dva tjedna nakon otvorenja izložbe u prostorijama Muzeja održala dvije brzo popunjene radionice modnog nakita.

Smjernice

Vrijedna kolekcija sastoji se od 107 darovanih umjetničkih djela izloženih u salonu Muzeja, a maturantice Graditeljske škole Čakovec, koje je predvodila profesorica Tamara Mustač, i profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola sa zanimanjem su pratile umjetnicu Jelenu Valkaj, koja ih je provela kroz svoju izložbu nakita i keramičkih posuda, ukazujući na brojne mogućnosti oblikovanja u keramici.

Jelena Valkaj iz Železne Gore završila je studij likovne umjetnosti i razredne nastave

Učenice Graditeljske škole dokazale su svoju kreativnost slažući ogrlice od unaprijed pečenih, neglaziranih keramičkih elemenata, a profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola zdušno su prionule izradi kuglica, štapića, oblutaka, kockica i ostalih elemenata za svoje ogrlice od gline ili glinamola.

Ova međimurska umjetnica iz Železne Gore, koja nas je s osmijehom na licu provela kroz izložbu, osim što je objasnila što će sve zainteresirane djevojke raditi,na radionicama, otkrila je i zanimljive detalje iz svog života.

– Djevojkama koje su došle na radionice željela sam dati osnovne smjernice kako otkriti sebe, odnosno kako se odijevati, što kupovati i kakav nakit nositi. Pritom sam im željela otkriti i koje su njihove boje, odnosno kojem elementu pripadaju – vatri, vodi, zraku ili zemlji, kako bi što bolje otkrile sebe – rekla je Jelena Valkaj, koja je još u ranom djetinjstvu otkrila svu ljepotu gline i keramike.

Sve polaznice radionica kući su otišle zadovoljne, s osmijehom na licu i unikatnom ogrlicom oko vrata

Kao djevojčica, objašnjava, morala se nečime baviti, jer u njezino vrijeme nije bilo krpenih lutaka i igračaka. Gackala je po blatu te od njega pravila razne figurice iz bajki koje je slušala. U osnovnoj školi bila je dobra iz likovnog odgoja zahvaljujući svome ocu, govori umjetnica te dodaje da nije ni sanjala što će na kraju postati.

– Došla sam na Pedagošku akademiju i zadnji čas sam odlučila da idem na smjer likovne umjetnosti. Na Akademiji sam svladala sve osnove, a prevagnulo je interesiranje profesora Šuteza, koji me toliko zainteresirao za modeliranje da sam tome nešto više posvećivala vremena – objasnila je. Uslijedio je odlazak iz Macinca, stvaranje vlastitoga likovnog izričaja u keramici, zaposlenje u Opekarni Ptuj, otvaranje samostalnih izložbi u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te vođenje Odjela za dizajn i keramiku u Graditeljskoj školi Čakovec. Za sebe kaže da je jako kreativna osoba koja voli mijenjati stvari na sebi i u sebi, kao i u kući te u svojoj radionici.
 

– Za izradu jedne ogrlice potrebno je najmanje tri mjeseca vremena – rekla je dizajnerica

A kako joj inspiracije za njezina djela, koju crpi iz šetnje prirodom, odlaskom na putovanja ili razgovora s ljudima, nikad ne nedostaje, tako će ovaj prva suvremena dizajnerica unikatnoga keramičkog nakita u Međimurju zasigurno i dalje uveseljavati i uljepšavati ne samo ženski svijet već i sve željne znanja o dekorativnoj keramici.

“Uspijevaju najuporniji” 

– Keramika je skupa, dugotrajno se uči i radi. Samo najupornije i kreativne osobe u tome uspijevaju – rekla je dizajnerica Jelena Valkaj, koja u zadnje vrijeme, osim nakita, radi i medaljone, za koje kaže da su radni nakit.
– Možete ga nositi i time upotpuniti sebe – dodaje. Puno je radila i dekorativne posude, koje je poklonila dragim ljudima, a posebnost nekih od njih jest ta da su napravljene tehnikom koju je ova dizajnerica sama otkrila.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje