Povežite se s nama

Međimurje

Djevojke zdušno prionule izradi unikatnih ogrlica uz vodstvo prve suvremene dizajnerice keramičkog nakita

Objavljeno:

- dana

IZRAZI SVOJU KREATIVNOST

Zbirka Muzeja Međimurja sredinom je rujna obogaćena vrijednom kolekcijom keramičkog nakita i dekorativnih posuda umjetnice Jelene Valkaj, koja je dva tjedna nakon otvorenja izložbe u prostorijama Muzeja održala dvije brzo popunjene radionice modnog nakita.

Smjernice

Vrijedna kolekcija sastoji se od 107 darovanih umjetničkih djela izloženih u salonu Muzeja, a maturantice Graditeljske škole Čakovec, koje je predvodila profesorica Tamara Mustač, i profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola sa zanimanjem su pratile umjetnicu Jelenu Valkaj, koja ih je provela kroz svoju izložbu nakita i keramičkih posuda, ukazujući na brojne mogućnosti oblikovanja u keramici.

Jelena Valkaj iz Železne Gore završila je studij likovne umjetnosti i razredne nastave

Učenice Graditeljske škole dokazale su svoju kreativnost slažući ogrlice od unaprijed pečenih, neglaziranih keramičkih elemenata, a profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola zdušno su prionule izradi kuglica, štapića, oblutaka, kockica i ostalih elemenata za svoje ogrlice od gline ili glinamola.

Ova međimurska umjetnica iz Železne Gore, koja nas je s osmijehom na licu provela kroz izložbu, osim što je objasnila što će sve zainteresirane djevojke raditi,na radionicama, otkrila je i zanimljive detalje iz svog života.

– Djevojkama koje su došle na radionice željela sam dati osnovne smjernice kako otkriti sebe, odnosno kako se odijevati, što kupovati i kakav nakit nositi. Pritom sam im željela otkriti i koje su njihove boje, odnosno kojem elementu pripadaju – vatri, vodi, zraku ili zemlji, kako bi što bolje otkrile sebe – rekla je Jelena Valkaj, koja je još u ranom djetinjstvu otkrila svu ljepotu gline i keramike.

Sve polaznice radionica kući su otišle zadovoljne, s osmijehom na licu i unikatnom ogrlicom oko vrata

Kao djevojčica, objašnjava, morala se nečime baviti, jer u njezino vrijeme nije bilo krpenih lutaka i igračaka. Gackala je po blatu te od njega pravila razne figurice iz bajki koje je slušala. U osnovnoj školi bila je dobra iz likovnog odgoja zahvaljujući svome ocu, govori umjetnica te dodaje da nije ni sanjala što će na kraju postati.

– Došla sam na Pedagošku akademiju i zadnji čas sam odlučila da idem na smjer likovne umjetnosti. Na Akademiji sam svladala sve osnove, a prevagnulo je interesiranje profesora Šuteza, koji me toliko zainteresirao za modeliranje da sam tome nešto više posvećivala vremena – objasnila je. Uslijedio je odlazak iz Macinca, stvaranje vlastitoga likovnog izričaja u keramici, zaposlenje u Opekarni Ptuj, otvaranje samostalnih izložbi u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te vođenje Odjela za dizajn i keramiku u Graditeljskoj školi Čakovec. Za sebe kaže da je jako kreativna osoba koja voli mijenjati stvari na sebi i u sebi, kao i u kući te u svojoj radionici.
 

– Za izradu jedne ogrlice potrebno je najmanje tri mjeseca vremena – rekla je dizajnerica

A kako joj inspiracije za njezina djela, koju crpi iz šetnje prirodom, odlaskom na putovanja ili razgovora s ljudima, nikad ne nedostaje, tako će ovaj prva suvremena dizajnerica unikatnoga keramičkog nakita u Međimurju zasigurno i dalje uveseljavati i uljepšavati ne samo ženski svijet već i sve željne znanja o dekorativnoj keramici.

“Uspijevaju najuporniji” 

– Keramika je skupa, dugotrajno se uči i radi. Samo najupornije i kreativne osobe u tome uspijevaju – rekla je dizajnerica Jelena Valkaj, koja u zadnje vrijeme, osim nakita, radi i medaljone, za koje kaže da su radni nakit.
– Možete ga nositi i time upotpuniti sebe – dodaje. Puno je radila i dekorativne posude, koje je poklonila dragim ljudima, a posebnost nekih od njih jest ta da su napravljene tehnikom koju je ova dizajnerica sama otkrila.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje