Povežite se s nama

Međimurje

Djevojke zdušno prionule izradi unikatnih ogrlica uz vodstvo prve suvremene dizajnerice keramičkog nakita

Objavljeno:

- dana

IZRAZI SVOJU KREATIVNOST

Zbirka Muzeja Međimurja sredinom je rujna obogaćena vrijednom kolekcijom keramičkog nakita i dekorativnih posuda umjetnice Jelene Valkaj, koja je dva tjedna nakon otvorenja izložbe u prostorijama Muzeja održala dvije brzo popunjene radionice modnog nakita.

Smjernice

Vrijedna kolekcija sastoji se od 107 darovanih umjetničkih djela izloženih u salonu Muzeja, a maturantice Graditeljske škole Čakovec, koje je predvodila profesorica Tamara Mustač, i profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola sa zanimanjem su pratile umjetnicu Jelenu Valkaj, koja ih je provela kroz svoju izložbu nakita i keramičkih posuda, ukazujući na brojne mogućnosti oblikovanja u keramici.

Jelena Valkaj iz Železne Gore završila je studij likovne umjetnosti i razredne nastave

Učenice Graditeljske škole dokazale su svoju kreativnost slažući ogrlice od unaprijed pečenih, neglaziranih keramičkih elemenata, a profesorice nekoliko čakovečkih srednjih škola zdušno su prionule izradi kuglica, štapića, oblutaka, kockica i ostalih elemenata za svoje ogrlice od gline ili glinamola.

Ova međimurska umjetnica iz Železne Gore, koja nas je s osmijehom na licu provela kroz izložbu, osim što je objasnila što će sve zainteresirane djevojke raditi,na radionicama, otkrila je i zanimljive detalje iz svog života.

– Djevojkama koje su došle na radionice željela sam dati osnovne smjernice kako otkriti sebe, odnosno kako se odijevati, što kupovati i kakav nakit nositi. Pritom sam im željela otkriti i koje su njihove boje, odnosno kojem elementu pripadaju – vatri, vodi, zraku ili zemlji, kako bi što bolje otkrile sebe – rekla je Jelena Valkaj, koja je još u ranom djetinjstvu otkrila svu ljepotu gline i keramike.

Sve polaznice radionica kući su otišle zadovoljne, s osmijehom na licu i unikatnom ogrlicom oko vrata

Kao djevojčica, objašnjava, morala se nečime baviti, jer u njezino vrijeme nije bilo krpenih lutaka i igračaka. Gackala je po blatu te od njega pravila razne figurice iz bajki koje je slušala. U osnovnoj školi bila je dobra iz likovnog odgoja zahvaljujući svome ocu, govori umjetnica te dodaje da nije ni sanjala što će na kraju postati.

– Došla sam na Pedagošku akademiju i zadnji čas sam odlučila da idem na smjer likovne umjetnosti. Na Akademiji sam svladala sve osnove, a prevagnulo je interesiranje profesora Šuteza, koji me toliko zainteresirao za modeliranje da sam tome nešto više posvećivala vremena – objasnila je. Uslijedio je odlazak iz Macinca, stvaranje vlastitoga likovnog izričaja u keramici, zaposlenje u Opekarni Ptuj, otvaranje samostalnih izložbi u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji te vođenje Odjela za dizajn i keramiku u Graditeljskoj školi Čakovec. Za sebe kaže da je jako kreativna osoba koja voli mijenjati stvari na sebi i u sebi, kao i u kući te u svojoj radionici.
 

– Za izradu jedne ogrlice potrebno je najmanje tri mjeseca vremena – rekla je dizajnerica

A kako joj inspiracije za njezina djela, koju crpi iz šetnje prirodom, odlaskom na putovanja ili razgovora s ljudima, nikad ne nedostaje, tako će ovaj prva suvremena dizajnerica unikatnoga keramičkog nakita u Međimurju zasigurno i dalje uveseljavati i uljepšavati ne samo ženski svijet već i sve željne znanja o dekorativnoj keramici.

“Uspijevaju najuporniji” 

– Keramika je skupa, dugotrajno se uči i radi. Samo najupornije i kreativne osobe u tome uspijevaju – rekla je dizajnerica Jelena Valkaj, koja u zadnje vrijeme, osim nakita, radi i medaljone, za koje kaže da su radni nakit.
– Možete ga nositi i time upotpuniti sebe – dodaje. Puno je radila i dekorativne posude, koje je poklonila dragim ljudima, a posebnost nekih od njih jest ta da su napravljene tehnikom koju je ova dizajnerica sama otkrila.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju 26 novih slučajeva zaraze, u tijeku je cijepljenje još 1490 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe, od čega je evidentirano 25 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 17,4 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 6. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 8 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 148.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.635 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 32 pacijenta pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata nije bilo novih prijema, a otpuštena su 2 pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ove subote se na području Međimurske županije provodi cijepljenje osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima.

Cijepljenje se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1490 osoba. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Marine Payerl-Pal, tijekom cijepljenja nisu zabilježene nuspojave na cjepivo, a ove je subote cijepljeno i oko 250 osoba mlađih od 65 godina koje su liječnici opće medicine izdvojili kao prioritetne skupine s obzirom na onkološku ili kroničnu bolest.

U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri i zdravstveni djelatnici organizirani u šest timova u Nedelišću te po četiri u Prelogu i Murskom Središću.

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je oko 8500 osoba primilo barem jednu dozu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano 19.549 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Radno u Udruzi slijepih: izrađivali mirisne sapune, učili o samostalnosti, čitali…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije prošlog je tjedna za svoje članove održala nekoliko radionica u okviru programa „Osjetimo život“.

Članovi Udruge tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, na kreativnoj radionici izrađivali raznobojne mirisne sapune, a nekoliko dana kasnije, u četvrtak, održana je radionica podrške u samostalnosti na kojoj su sudjelovali roditelji mladih članova.

Teme radionica bile su kako pomoći svojoj djeci da budu što samostalnija te zašto je samostalnost važna za njih.

U petak, 5. ožujka, održan je književni klub za sedmero entuzijastičnih čitača. Uz vodstvo Sanje Herman Siladi razgovaralo se o knjizi „Pisma starijeg đavla mlađem“ C. S. Lewisa.

Navedene aktivnosti u okviru programa „Osjetimo život“ financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!