Povežite se s nama

Međimurje

Mirjana Korunić: “Važno mi je da se i u Udruzi slažemo poput obitelji”

Objavljeno:

- dana

Uz blagdan Jurjeva, 23. travnja, općinske je dane nedavno obilježila Općina Sveti Juraj na Bregu.

Na svečanoj sjednici lokalnoga Općinskog vijeća dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a Zlatnik “Grb Općine Sveti Juraj na Bregu” pritom je dodijeljen Mirjani Korunić iz Zasadbrega.

Mirjana je zaljubljenica u međimursku kulturnu baštinu. Članicom je KUU Zasadbreg više od dvaju desetljeća, dok je predsjednica Udruge već 15 godina. Na probe s radošću odlazi s obitelji, jer su i suprug Zlatko te sinovi Danijel i Denis, potonji uz podršku supruge Gabrijele, uključeni u rad društva. Na naš upit kako je doživjela saznanje da joj je dodijeljen “Grb Općine”, rekla je da na Zlatnik prvenstveno gleda kao na nagradu svih u Kulturno-umjetničkoj udruzi.

– U tom trenutku osjećaš se posebno, drago ti je da netko prepoznaje sav trud koji si uložio i rezultate rada. Važno mi je da se i u društvu slažemo poput obitelji – objašnjava Mirjana.

Neslužbeno 30-godišnjaci

Zanimljivo je da je Udruga djelovala i nekoliko godina prije službene registracije.

– Najstarija sekcija KUU Zasadbreg je maškarska sekcija, koja postoji od veljače 1992. godine, što znači da društvo neslužbeno zapravo slavi 30 godina djelovanja. Kažem neslužbeno zato što je Udruga službeno registrirana tek 1999. godine. Između utemeljenja maškarske sekcije i registracije u sklopu Kulturno-umjetničke udruge djelovao je i zbor.

Maškarska sekcija

Tijekom 2000. osnovane su folklorna i tamburaška, a 2001. godine i dječja folklorna sekcija. Ženska vokalna skupina formirana je pak 2006. Sve navedene sekcije još uvijek djeluju. Tamburaše je u početku vodio Zlatko Bacinger, a folkloraše Sanja Bacinger. Oboje su se izrazito potrudili kako bismo opstali – naglašava predsjednica KUU Zasadbreg.

Folkloraše trenutačno vodi Hrvoje Horvat iz Nedelišća, dok je voditelj starijih tamburaša Miroslav Novak. Mirjanin sin Danijel učitelj je pak mladim tamburašima, kaže ona s neskrivenim ponosom u glasu.

– Dječju folklornu sekciju vodi Barbara Dunjko, dok Ivana Tkalec stoji za kormilom Ženske vokalne skupine. U sklopu etno sekcije prikupljamo stare zanimljive predmete, kojima su se nekad služili naši stari. Od 2007. godine čuvamo ih u izložbenom etno kutku.

Puno smo putovali i skupili prekrasne uspomene – bili smo u Bugarskoj, Makedoniji, Švicarskoj, Novome Sadu… Djeci su takva sjećanja osobito važna – ističe Mirjana.

Što se tiče mladih u KUU Zasadbreg, dodaje da su neki od njih doista uporni pa su praktički odrasli uz Udrugu.

– Veliko nam je veselje kad mladi ostaju, ali i boli kad odlaze. Dosta djece dolazi iz drugih krajeva – jednu članicu iz Praporčana, primjerice, već desetak godina roditelji dovoze na probe. Podrška roditelja, ali i ohrabrivanje kad se djeca zasite, svakako su važni kako bi ustrajala u redovitosti – mišljenja je predsjednica Udruge iz Zasadbrega.

Nastupi i planovi

U tipičnoj godini nastupaju 35-40 puta, a sudjeluju i u nebrojenim drugim angažmanima. Jedne su godine, navodi Mirjana, imali tristotinjak aktivnosti, što je gotovo jedna dnevno!

– Naših je zadnjih nekoliko nastupa bilo na Predsmotri “Međimurske popevke” u Donjem Kraljevcu, na Jurjevo za Dan Općine Sveti Juraj na Bregu, a ženska vokalna i dječja sekcija nastupile su i na Matulovu gruntu u Frkanovcu na prvim ovogodišnjim Danima otvorenih vrata, kao i na 13. Dječjoj smotri međimurskih popevki u Svetome Martinu na Muri – nabraja dobitnica općinskog Zlatnika.

Tamburaši će pak 15. svibnja svoje umijeće pokazati na 26. Smotri tamburaških sastava i orkestara u Mačkovcu, dok 38. Smotra “Međimurske popevke” slijedi 4. lipnja u Nedelišću, a 21. Smotra međimurskog folklora 18. i 19. lipnja u Donjoj Dubravi.

Članovi KUU Zasadbreg planiraju nastupiti i na Ljetnom karnevalu u Novome Vinodolskom. Dječja sekcija nastupit će povodom mjesnog proštenja, a ponovit će i Lejtne huncutarije, koje su se lani održale prvi put. U zagrebačkoj Dubravi predstavit će se u rujnu, dok manifestaciju “Pozdrav jeseni” održavaju u listopadu.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje