Povežite se s nama

Zabava & Stil

Dobra vijest za glazbenu industriju: PDV na koncertne ulaznice smanjen na 5 posto

Objavljeno:

- dana

Udruga MIO koja okuplja umjetnike, organizatore koncerata i festivala, produkcijske tvrtke, glazbene menadžere te ostale djelatnike u glazbenoj industriji, proteklih se devet godina snažno zalaže za smanjenje PDV-a na ulaznice za koncerte.

Odlukom Vlade od ovog tjedna, PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe napokon će se smanjiti s 25 i 13 posto na 5 posto, a važno je istaknuti kako su navedena smanjenja PDV-a trajna, što je potvrdio i ministar financija Zdravko Marić.

Mjere koje će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje subjekata u glazbenoj industriji stupaju na snagu od 1. travnja.

– Pohvaljujemo odluku Vlade da se Hrvatska koja je dugi niz godina imala najveći porez na ulaznice za koncerte u Europi, približi ostalim europskim zemljama, ali i onim u okruženju, u poreznom rasterećenju ulaznica za glazbene manifestacije. Ova je odluka posebno važna u ovom trenutku kada se, nakon razarajućeg utjecaja pandemije, polako počinje nazirati oporavak naše industrije. Dugo smo upozoravali i na nesrazmjer kod oporezivanja drugih vrsta priredbi poput kino ulaznica te smo zaista zahvalni na intervenciji Vlade i namjeri da se ovim činom potakne i pomogne rad tvrtki koje djeluju u području organizacije kulturno-umjetničkih događanja – rekao je Josip Joe Bašić, dopredsjednik Udruge MIO.

Iz te Udruge podsjećaju da upravo sektor kreativne i glazbene industrije zapošljava više od 15.000 ljudi koji rade na poslovima produkcije, organizacije, zaštite i same realizacije koncerata, dok sama industrija u jednoj godini akumulira potrošnju veću od 10 milijardi kuna, što ima nemali učinak na cjelokupno gospodarstvo zemlje.

Porezno rasterećenje ulaznica važno je i u kontekstu povećanja konkurentnosti Hrvatske kao destinacije koja privlači strane izvođače.

Unatoč interesu, veliki broj stranih izvođača dosad se odlučivao na organizaciju svojih koncerata u zemljama koje imaju osjetno manju stopu PDV-a na ulaznice za koncerte, što bi se ovom odlukom trebalo promijeniti.

Zabava & Stil

Motoristi u Varaždinske Toplice dovode Psihomodo pop i najavljuju odlično druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskim Toplicama se 1. i 2. srpnja održava 19. Moto susret u organizaciji MK Aqua Bikersa.

Motoristi će se družiti kod osnovne škole u Varaždinskim Toplicama.

– Planirajte vikend u Toplicama jer uz lijepo vrijeme kojemu se nadamo, veliki kamp, jelo, pilo i besplatan upad za sve, garantiramo vam dobar provod do jutra – poziv je topličkih motorista.

Većina programa najavljena je za subotu, 2. srpnja, jer će se tada održati defile te moto igre, a u večernjim satima koncerti Psihomodo popa i Wanted 5.

U petak će nastupiti Rockeri.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Prosječan Hrvat godišnje konzumira više od 4 kilograma kave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvati po količini ispijene kave i nisu toliko visoko na europskoj ljestvici, kako bismo očekivali obzirom koliko vremena provedu sjedeći po kafićima.

Najviše ovog toplog napitka godišnje popiju u Finskoj, iza njih su Nizozemci pa Šveđani, a Hrvati su na 20. mjestu, piše 24sata.hr.

Finci popiju 4 kave na dan, a Hrvati šalicu i pol. U prosjeku se računa 7 grama po šalici kave. Godišnja potrošnja kave u Hrvatskoj po stanovniku je 4,15 kilograma.

Prema nekim istraživanjima Hrvati u kafićima provode pet sati tjedno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje