Povežite se s nama

Kultura

Dodijeljene nagrade 53. Varaždinskih baroknih večeri i održan koncert učenika Glazbene škole uz VKO

Objavljeno:

- dana

Posljednji dan 53. Varaždinskih baroknih večeri, 4. listopada, dodijeljene su festivalske nagrade i održan je koncert učenika Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar.

U festivalskoj godini, kada je Švicarska bila zemlja partner 53. Varaždinskih baroknih večeri, dvije su festivalske nagrade pripale upravo ansamblima koji su stigli iz partnerske zemlje.

Posljednji koncert Festivala na kojem su publiku oduševili mladi glazbenici iz poznate švicarske Schola Cantorum Basiliensis oduševio je i festivalski žiri koji mu je dodijelio Nagradu „Ivan Lukačić“ za najviši izvodilački domet ansambla.

Nagrada „Jurica Murai“ za najbolju interpretaciju dodijeljena je ansamblu Capricornus Consort Basel koji je nastupio početkom tjedna u Crkvi svetog Nikole te glazbenicama dua Alter Ego Eleonori Bišćević i Arianni Radaelli koje su 25. rujna održale koncert uz svijeće u Trakošćanu s programom „Pantheon“.

– Navikli smo na Varaždinske barokne večeri kao festival koji uvijek dovodi jako dobre soliste i komorne ansamble. U žiriju nas ima sedam, što nije malo, ali ipak vrlo brzo prepoznamo što je u toj cijeloj baroknoj „ponudi“ najbolje, s najvišom kvalitetom i najvišim standardima izvođenja barokne glazbe, što je važno za nas članove žirija kao stručne ljude, kao i za publiku koja pokazuje da se već odlično razumije u baroknu glazbu – istaknula je predsjednica festivalskog žirija dr. sc. Zdenka Weber.  

Carlos Frederico Sepulveda, član uprave Schola Cantorum Basiliensis, preuzeo je nagradu za učenike i njihovog profesora Frederica Cortija.

– Vrlo nam je drago što smo nastupili u Varaždinu i bili dio festivala u njegovom 53. izdanju. Bili smo iznenađeni kad smo čuli da nam je pripala festivalska nagrada. Imamo divne dojmove iz vašeg grada, s festivala. Zahvaljujemo na srdačnoj dobrodošlici i krasnom boravku u Varaždinu i na Varaždinskim baroknim večerima – naglasio je Carlos Frederico Sepulveda.

Uime glazbenika Capricornus Consort Basel nagradu je preuzeo zamjenik veleposlanika Švicarske u RH Thomas Casura, dok će glazbenicama dua Alter Ego nagrada biti uručena naknadno.

Ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić istaknuo je zadovoljstvo time što su svi koncerti bili popunjeni, dodavši da je organizatorima to najveća nagrada.

– Iznimni glazbenici na neki su način postavili nove vrhunce glazbene interpretacije. Zahvaljujem svima koji su dali financijsku podršku Festivalu koji je ove godine uistinu bio na svjetskoj razini. Nadam se da ćemo uz tu beskompromisnu kvalitetu i dalje trajati. Radujem se idućoj godini, kada ćemo za publiku ponovno pripremiti vrhunske koncerte, ali i njegovati hrvatsku glazbenu baštinu i brinuti se o mladima. Radit ćemo na edukaciji mladih naraštaja. Što se zemlje partnera tiče, razmatramo Portugal, Tursku, ali vidjet ćemo. Sigurno će biti na radost posjetitelja i ponos grada Varaždina. Pronijeli smo glas Varaždina i ove godine daleko izvan Hrvatske, po čitavom svijetu – zaključio je Bobić.

Laureatima je čestitao i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

– Varaždin je hrvatska prijestolnica kulture, a ovih baroknih dana postajemo i europska. Pohvaljujem izbor Švicarske kao zemlje partnera i besprijekornu organizaciju Festivala – poručio je Bosilj.

Nakon dodjele festivalskih nagrada u palači Patačić, u varaždinskoj katedrali održan je već tradicionalno koncert učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar, a ove godine i njihove glazbene prijatelje.

– Velika je prilika učenicima da se predstave na kraju Varaždinskih baroknih večeri. Poruka je to mladima i organizatora da na mladima svijet ostaje. Pohvalno je uistinu da veliki festival zatvara svoja vrata upravo s interpretacijama najmlađih umjetnika. Ove godine imamo i goste, naše prijatelje iz škole za mlade talente iz Den Haaga koja djeluje u sklopu Kraljevskog konzervatorija – naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Kultura

U srijedu projekcija dokumentarnih filmova o Varaždinu iz Jugoslavenske kinoteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 6. ožujka u palači Herzer GMV-a održava se projekcija dokumentarnih filmova vezanih uz Varaždin i okolicu nastalih u prvoj polovici 20. stoljeća.

Filmovi su iz Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, jednom od većih arhiva u regiji, u čijem je fundusu Gradski muzej Varaždin uspio istražiti, a potom i na rok od pet godina otkupiti autorska prava za njihovo prikazivanje.

U filmovima su prikazani varaždinski domobrani kao austrougarski vojnici u Beču, kralj Aleksandar Karađorđević, Slavko Kvaternik, Ante Pavelić, radnici Tivara, purgari, vjerske procesije, posjetitelji muzeja u Starom gradu i ostali prizori iz tog razdoblja, a zastupljeni su i kadrovi iz Varaždinskih Toplica.

Velik dio hrvatske povijesne filmske građe uslijed različitih okolnosti izgubljen je tijekom 20. stoljeća. Istu sudbinu dijele i filmski zapisi o Varaždinu, zbog čega je iznimno važno da se istražuju arhivi koji tu građu čuvaju, bez obzira na to kako su je stekli: pohranom, kao ratni plijen ili na neki drugi način. Ova srijeda vratit će nas u prošlost Varaždina kroz filmske kadrove s prizorima iz nekih bivših država, na kojima su uz mnoge poznate osobe i „obični“ ljudi, ovdašnji stanovnici i često samo promatrači događaja koji su na razne načine oblikovali njihove živote i mijenjali ovaj grad.

Uvodne tekstove uz projekciju filmova pripremila je muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak, a interpretirat će ih novinar Kristijan Petrović.

Projekcija filmova počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan. Gradski muzej Varaždin ovom prigodom poziva građane koji posjeduju stare filmske zapise, ponajprije one s dokumentarnim kadrovima eksterijera i interijera s područja Varaždina i okolice, da ih donesu u Muzej, gdje će se digitalizirati i time sačuvati dio varaždinske prošlosti.

Nastavite čitati

Kultura

Koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Kongresnoj dvorani Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama u srijedu je koncertom “Domovinu ljubim pjesmom” započeo projekt KUT – Kultura u toplicama.

Radi se o prvom koncertu od pet kulturno-umjetničkih događanja planiranih projektom KUT. Radi se o projektu u sklopu kojeg će se, do početka lipnja ove godine, održati izvedbe i pjesnička večer korisnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, ali i svim građanima Varaždinskih Toplica.

Organizator projekta je Muški vokalni ansambl Špansko iz Zagreba, a upravo su oni bili izvođači na prvom koncertu. Zagrebački muški zbor, koji se sastoji od 25 pjevača, izveo je sakralne i svjetovne skladbe hrvatske glazbene baštine te obrade narodnih napjeva iz raznih dijelova Lijepe naše.

Prisutni su tako imali prilike čuti pjesme “Jadranu”, “U boj, u boj”, “Međimurski cvetnjak”, “Izajdi na prozor”, “Ružo moja crvena”, “Ne diraj moju ljubav”…

Projekt je pohvalila i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Hvala Muškom vokalnom ansamblu Špansko na projektu, vjerujem da svi, prije svega korisnici Specijalne bolnice, cijene njihovu inicijativu. Ovo je prvi koncert u nizu i nadam se da će svima onima koji su na rehabilitaciji bar malo olakšati boravak u bolnici – rekla je gradonačelnica. Ratković  te istaknula kako sada slijede još tri koncerta te jedna pjesnička večer.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje