Povežite se s nama

Događanja

Dojenje – Najljepše iskustvo!

Objavljeno:

- dana

Grupa za potporu dojenja na Banfici u Varaždinu

Patronažna sestra Anica Kolenko vodi grupu koja se sastaje 3. svibnja, kao i uvijek – prvi četvrtak u mjesecu u 11 sati.

U prostorijama 6. mjesnog odbora Banfica u Varaždinu najveselije je prvi četvrtak u mjesecu. Tako će biti i ovaj tjedan kada se tamo ponovno sastaju mame i njihove bebe, članice Grupe za potporu dojenja koju vodi Anica Kolenko, patronažna sestra Doma zdravlja Varaždinske županije. Mi smo ih posjetili na prošlomjesečnom susretu. 

Upornost važna

– Dojenje je najljepše iskustvo. „Štreberski“ sam tip: prvo sam se dobro informirala, a onda je i u praksi bilo lakše – kratko i jasno nam je objasnila 34-godišnja Željka Brlek-Margetić, majka dviju djevojčica, koju smo prošli mjesec sreli u društvu mlađe kćeri, sada tromjesečne Lucije. 
 
Dok ona nije imala problema s dojenjem, Gordana Kukina-Balun doista se žrtvovala za svoju Rominu, sada staru pet mjeseci. Djevojčici je nakon poroda dijagnosticirana hipotireoza, smanjeni rad štitnjače. – Romina je bila sitna i dojenje nije uspijevalo pa sam se mjesec i pol dana izdajala. Nakon toga je počela primati terapiju i dobivati na težini. No sljedećih mjesec i pol je htjela primiti samo jednu sisu pa sam se i dalje izdajala. Nakon toga s dojenjem više nije bilo problema – ispričala je uporna Gordana. 

Korisni savjeti

No problemi i uspjesi s dojenjem samo su jedna od tema: mame sestru Anicu pitaju sve što ih zanima o njezi i razvoju njihovih beba, a ujedno međusobno razmjenjuju iskustva i druže se, baš kao i njihove bebe. Jedini dječak među djevojčicama, kojeg smo na Banfici zatekli prošli mjesec, bio je sada 5-mjesečni Tadej, prvo dijete Jelene Stambolec.
 
– Prvi put sam se odvažila voziti Tadeja u automobilu pa smo prvi put stigli ovamo. Već sam dobila puno korisnih savjeta. Primjerice, moja dvojba je bila da li Tadeju dati dudu ili ne, ali i druge mame su mi rekle da je to u redu. Dudu brzo baci, a smiri ga. Ne može stalno biti na dojci – rekla nam je Jelena. 
 
Uz njih, tamo su bile i Martina Želježić sa svojom Emom (8 mjeseci) i Ela Božović s Lunom (5,5 mjeseci). Sve mame koje im se žele pridružiti, to mogu učiniti ovog četvrtka 3. svibnja od 11 sati, ali i prvog četvrtka u lipnju u isto vrijeme. Šesti MO se nalazi u Dravskoj 7b.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje