Potvrđeno je da troje ljudi boluju od koronavirusa u Hrvatskoj.

Danas je bolest potvrđena kod dva muškarca.

>> Ministar zdravstva potvrdio drugi slučaj oboljenja od koronavirusa u Hrvatskoj

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, dokazan je treći slučaj zaraze novim koronavirusom. Radi se o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji. Smješten je u bolnici u Rijeci – objavilo je danas oko 18 sati Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Na HRT ju rečeno da i treći oboljeli ima blaže simptome.

Danas je održan i sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a RH.

Na sastanku je zaključeno sljedeće:

1) Svi županijski Stožeri civilne zaštite organiziraju se prema modelu koji je za ovaj izvanredni javno-zdravstveni događaj s međunarodnim karakterom primijenio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

2) Date su upute za organizaciju i načine stavljanja u funkciju karantenskog smještaja po županijama, u slučaju potrebe.

3) Komuniciranje svih mjera i aktivnosti županijskih stožera treba biti usklađeno sa Stožerom civilne zaštite RH.

4) Vezano za održavanje većih javnih okupljanja, u ovom trenutku procjenjuje se da ne postoji potreba za generalnom zabranom. Međutim, s obzirom na mogućnost promjene epidemiološke situacije, mjesto i sudionike, svaki događaj treba posebno razmotriti na županijskoj i/ili nacionalnoj razini.

5) Liječnici epidemiolozi obvezatno sudjeluju u radu županijskih stožera civilne zaštite.

6) Svi županijski stožeri moraju se upoznati s naputkom ministra zdravstva o postupanju zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj s ciljem zaštite bolesnika zbog epidemije sezonske gripe, kao i novih slučajeva koronavirusa.

Prema informacijama iz nacionalnih medija nisu iznesene nikakve infracije o lokacijama karantenskih smještaja po županijama.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Italiji (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112. Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere, s naglaskom na analize potreba i planiranje aktivnosti u narednom razdoblju

Komentari

Komentara