Prema pisanju medija, Andrej Plenković ima dovoljno ruku u Saboru nakon parlamentarnih izbora 5. srpnja i trebao bi do kraja srpnja formirati Vladu. Čeka se još službena potvrda Državnoga izbornog povjerenstva.

Budući da je HDZ osvojio 66 mandata, a uspio je pridobiti podršku zastupnika manjina, Reformista i HNS-a, izgledno je da će imati 76 ruku i time većinu u Saboru. Plenković je najavio da će Sabor zasjedati i tijekom ljeta.

Upravo u III. izbornoj jedinici, koju čine Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija, svoje su mandate osvojili Reformisti i HNS. Nositelj liste Reformista Radimir Čačić najavio je da neće u Sabor, već da će ostati župan, a stranku će umjesto njega predstavljati Natalija Martinčević. Čačić je potvrdio da je dogovorena koalicija s pobjedničkim HDZ-om te da ne želi u Vladu. I dosadašnji ministar Predrag Štromar sjedit će u 10. sazivu Sabora, ali nije javno objasnio zašto je odlučio podržati HDZ.

Nova lica

Parlamentarni izbori na razini države ostavili su izvan Sabora nekoliko političkih stranaka, među kojima su Živi zid, Stranka rada i solidarnosti te Demokrati, dok će više zastupnika prvi put sjesti u saborske klupe.

Iz Varaždinske županije u saborske će klupe ponovno sjesti HDZ-ov Anđelko Stričak te Predrag Štromar. Naime, Štromar je i na parlamentarnim izborima 2016. godine ušao u Sabor, ali je mjesto prepustio HNS-ovki Božici Makar.

Naša županija za novi saziv Sabora dat će i više novih zastupnika. Jedina iz Varaždinske županije s liste Restarta u Sabor ide SDP-ova Barbara Antolić Vupora. Svježe snage HDZ-a iz naše županije u Saboru bit će Varaždinac Damir Habijan i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Jenkač je od svih HDZ-ovih kandidata s područja Varaždinske županije dobio najviše preferencijalnih glasova, njih 5275, i dobio saborsku fotelju s posljednjeg mjesta HDZ-ove liste u III. izbornoj jedinici. Kada sve zbrojimo, Varaždinsku županiju u novom sazivu Sabora predstavljat će šest zastupnika.

Ipak, nakon niza godina neka lica s područja Varaždinske županije više nećemo vidjeti. Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić u našoj je izbornoj jedinici na listi HNS-a bio na 13. mjestu i nije uspio dobiti još jedan mandat. Batinić je u Saboru bio zastupnik od 2011. godine.

Ni Marija Habeka više neće biti u Saboru. On je bio saborski zastupnik SDP-a od 2008. godine, ali nije se baš slagao s politikom SDP-a kakva se vodila za vrijeme predsjednika Davora Bernardića, pa je u listopadu 2018. godine odlučio napustiti stranku te je 9. saziv „odradio“ kao nezavisni zastupnik. Na posljednjim parlamentarnim izborima nije se ni kandidirao.

Komentari

Komentara