Povežite se s nama

U fokusu

Dom zdravlja zaprijetio ukidanjem koncesije: 100.000 pacijenata bez doktora?!

Objavljeno:

- dana

SPOR Doma zdravlja i doktora

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Ivan Crnković je doktorima medicine i dentalne medicine, čije se ordinacije nalaze u prostorima te zdravstvene ustanove, prošli tjedan zaprijetio ukidanjem koncesije. Kada bi se to ostvarilo, doktori više ne mogli obavljati svoju djelatnost, a više od 100.000 pacijenata iz Varaždinske županije ne bi imao tko liječiti!

Većina od stotinjak obiteljskih doktora, pedijatara, ginekologa i stomatologa nije potpisala anekse ugovora prema kojima bi svaki mjesec Domu zdravlja zakupninu plaćali 1.560 kuna s PDV-om. Crnković ih je u dopisu, koji je poslao 7. srpnja, upozorio da će, ne potpišu li anekse ugovora u roku od osam dana, njihovi ugovori postati ništetni, jer ne sadrže bitan sastojak – visinu zakupnine. “S 31. srpnja će radi ništetnosti svi ugovori koji nemaju potpisane anekse biti raskinuti po samom zakonu te će uslijediti daljnja procedura u vezi ukidanja koncesije koju će provesti Županija”, upozorio ih je.

U zgradi Doma zdravlja u Varaždinu instalacije dotrajale, a telefonske linije često u kvaru

– Nažalost, ostali smo razočarani načinom komunikacije gospodina Crnkovića. Zahvaljujući županu Predragu Štromaru, u Varaždinskoj županiji održana su dva sastanka na kojima je zaključeno da ćemo daljnje pregovore o visini zakupnine voditi s ravnateljem Doma zdravlja. Za nas je predložena zakupnina od 1.250 kuna plus PDV neprihvatljiva. Međutim, ravnatelj ni s kim od nas nije razgovarao. Umjesto toga, poslao nam je dopis u kojem prijeti gubitkom koncesije – rekla je dr. Zrinka Huđek Leskovar, specijalistica obiteljske medicine koja je predsjednica županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).
Zbog čega je uopće došlo do spora? Doktori primarne zdravstvene zaštite, koji su zakupci prostorija Doma zdravlja, dosad toj zdravstvenoj ustanovi nisu plaćali zakupninu, nego su Varaždinskoj županiji plaćali 1.250 kuna koncesijske naknade mjesečno. Polovicu tog iznosa, nešto manje od 650.000 kuna godišnje, Županija je vraćala Domu zdravlja.

Na što se troši?

No Ustavni sud je ukinuo odredbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj su doktorima koji su u prostorima Doma zdravlja zakupninu plaćale županije. Doktori zakupci iz cijele Hrvatske stoga će sami plaćati zakupninu, ali se očekuje očitovanje Ministarstva zdravlja o tome trebaju li doktori zakupci plaćati dvostruki iznos – maksimalnu cijenu koncesijske naknade od 1.250 kuna i uz to još 1.250 kuna plus PDV za zakupnine.
– Očekujemo da Ministarstvo zdravlja vrlo brzo ponudi rješenje, a na temelju toga bismo dalje sve mogli dogovoriti s Domom zdravlja Varaždinske županije – rekla je dr. Huđek Leskovar.
Međutim, aneksi ugovora koje im je poslao Dom zdravlja za njih nisu prihvatljivi ni zbog stanja prostora u kojima rade. – Dom zdravlja godinama nije ulagao ni kune u opremanje, a u velikom broju slučajeva ni u uređenje ambulanata koje su u njihovom vlasništvu. Zbog toga se, primjerice, u nekim ambulantama prozori ne daju zatvoriti, a stropovi i podovi su u katastrofalnom stanju. Od koncesijske naknade koju uplaćujemo Županiji, Dom zdravlja je lani dobio više od 600.000 kuna, a uz to dobiva i decentralizirana sredstva koja uplaćuje Ministarstvo zdravlja – ističe dr. Zrinka Huđek Leskovar.
Pitanje namjenskog trošenja sredstava otvara i dr. Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije. Njezina ordinacija nalazi se u zgradi Doma zdravlja u Kolodvorskoj ulici. – Iako su sredstva za najam prostorija uredno uplaćivana Domu zdravlja, u uređenje zajedničkih prostorija ne ulaže se dovoljno. Ne sjećam se kada su zadnji put okrečeni zidovi hodnika koje zajednički koristimo. Ne brine se dovoljno o instalacijama koje su zastarjele i dotrajale. Problem su i telefonske linije. Naši pacijenti, koji žele dobiti informaciju putem telefona, nerijetko dobivaju poruku da se ta linija više ne koristi – nabraja pedijatrica.
Njezina kolegica dr. Huđek Leskovar upozorava da Dom zdravlja nije ulagao ni u opremu. – Naše ordinacije opremljene su spirometrima, EKG-ima, inhalatorima, uređajima za fizikalnu terapiju, uređajima za krioterapiju, dermatoskopima, pulsnim oksimetrima… Riječ je o standardnoj, ali i nadstandardnoj opremi u koju smo sami uložili kako bismo osigurali kvalitetniju skrb za naše pacijente – navodi.

Župane, pomozi!

Napominje da su uvijek za dogovor. – Nismo ni dobili pravu priliku za razgovor. Zbog toga smo se prošli tjedan ponovno obratili za pomoć županu Predragu Štromaru, kojeg smo zamolili da se uključi u pregovore u kojima će se uvažavati i naši argumenti – zaključila je.
I dok smo iz Županije doznali da je anekse ugovora potpisalo 40 koncesionara, intervenciju župana zatražilo je gotovo dvostruko više doktora medicine i dentalne medicine, njih 70-ak.

“Nadležnost Doma zdravlja”

U Varaždinskoj županiji smo pitali postoji li mogućnost da se uključe u pregovore između Doma zdravlja i doktora zakupaca o visini cijene zakupnine ili su stava da je jedina mogućnost da mjesečni iznos zakupnine iznosi 1.250 kuna plus PDV. – S obzirom na to da je Upravno vijeće Doma zdravlja donijelo Odluku o visini zakupnine u iznosu 1.250 kuna bez PDV-a te da je 40 koncesionara potpisalo ugovore s Domom zdravlja Varaždinske županije, daljnji tijek potpisivanja ugovora u nadležnosti je ravnatelja navedene ustanove – kratko su odgovorili.

Dr. Zrinka Huđek Leskovar, podružnica KoHOM-a: “Razočarani smo načinom komunikacije gospodina Crnkovića. Umjesto poziva na sastanak, dobili smo dopis u kojem nam prijeti gubitkom koncesije.”
 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

U fokusu

Nova odluka o parkiralištima u Varaždinu, evo koje su novosti i kako sudjelovati u javnoj raspravi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 30. travnja do 30. svibnja 2024. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću povodom donošenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina.

-Ovim izmjenama i dopunama Odluke detaljnije se definiraju odredbe koje se odnose na uslugu parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama, s obzirom na uvođenje novih informacijskih tehnologija, ali i definiranje naplate i kontrole naplate parkiranja, definiranje postupka izdavanja povlaštenih parkiranih karata za stanare i drugih poslova s tim u vezi te obavljanje nadzora nepropisno parkiranih vozila na parkiralištima. Na Nacrt prijedloga Odluke zatražena je prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama – ističu u Gradu Varaždinu.

Izrađen je novi prometni elaborat, a osim revizije postojećih javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata za korištenje parkirališnih mjesta na području Grada Varaždina, dodatno se uvodi naplata parkiranja na dijelovima grada, takozvanim parkirališnim blokovima, u kojima će vrijediti posebni povlašteni uvjeti za stanare. Naplata bi se trebala uvoditi etapno.

Temeljem provedene revizije javnih parkirališta i garaža na kojima se trenutno obavlja naplata parkiranja na području Grada Varaždina u zonama 0., 1., 2. i 3., obavljeno je usklađenje te je utvrđeno da je obilježeno ukupno 996 parkirnih mjesta za predviđenih za naplatu parkiranja, a osim njih, obilježeno je 71 parkirno mjesto za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te 6 parkirnih mjesta za taxi vozila i 6 mjesta za punjenje električnih vozila. Također je predviđeno obilježavanje 5 parkirnih mjesta za motocikle.

-U Gradu Varaždinu uvode se 3 nova parkirališna bloka na kojima će se obavljati naplata parkiranja: blok A, blok B te blok C. Blokovi A i B uvrstit će su u drugu zonu naplate dok će se blok C uvrstiti u treću zonu naplate parkiranja u Gradu Varaždinu. U navedenim će blokovima pod naplatom biti ukupno 728 parkirnih mjesta, dok će za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti biti rezervirano ukupno 39 parkirnih mjesta. U svakom od navedenih blokova broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti zauzima 5% od ukupnog broja parkirnih mjesta, kao i u ukupnom broju parkinga pod naplatom – navedeno je u spomenutom elaboratu.

Uvode se tako parkirališni blok A, koji će obuhvaćati prostor istočnije od Ulice Stanka Vraza ( iza višestambenih zgrada kućni broj 6, 8 i 10) – prilaz preko Ulice Vatroslava Lisinskog, blok B koji će obuhvaćati postojeće parkiralište smješteno istočnije od Zagrebačke ulice, a južno od Ulice Franca Prešerna, te blok C, koji obuhvaća parkirna mjesta u Trakošćanskoj ulici te dio u Ulici braće Radić.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću jest upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

Materijali i obrasci relevantni za savjetovanje, kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://varazdin.hr/savjetovanja-s-javnoscu-2024-godini/ pod rednim brojem 37.

Svoje doprinose javnom savjetovanju moguće je dostaviti isključivo putem priloženog obrasca, zaključno do 30. svibnja 2024. godine na adresu Grad Varaždin, Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12/II, 42000 Varaždin, s naznakom: „Mišljenja, primjedbe i prijedlozi na Nacrt Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Varaždina“ ili na e-mail adresu: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje