Povežite se s nama

U fokusu

Donacija Supernove razveselila djecu Udruge “Uz tebe sam”

Objavljeno:

- dana

SUPERNOVA

– Ova donacija nam znači jako puno. Prije mjesec dana, kada smo krenuli u projekt darivanja djece, članova Udruge savjetovališta “Uz tebe sam”, vrećice koje smo htjeli pokloniti našoj djeci bile su prazne.

Onda su krenule donacije i vrećice su se polako počele puniti. Kad sam čula da će se Supernova, odnosno trgovina Bubamara, darivati naše članove, bila sam oduševljena. Meni je srce puno i jako sam sretna zbog toga. Hvala vam – rekla je predsjednica Udruge savjetovališta “Uz tebe sam” prof. psihologije i psihoterapeutkinja Marina Kereša na primopredaji donacije koja je u petak održana u Centru Supernova Varaždin.

Spremni pomoći

Članovi Udruge su djeca s teškoćama u razvoju (cerebralna paraliza, mentalna retardacija, Downov i Westov sindrom, ADHD i višestruki poremećaji). Cilj Udruge je djeci i mladima pružiti druženje i igru kako bi kroz motivirajuće okruženje stekla nova znanja i vještine, samopouzdanje, izgradila pozitivne osobine ličnosti i pomogli im u učenju te ih osnažili za nove životne situacije.

Na inicijativu Centra Supernova Varaždin trgovina dječje opreme i proizvoda za djecu i trudnice Bubamara rado se uključila u akciju darivanja u ovo blagdansko vrijeme. Riječ je o specijaliziranoj trgovini koja se bavi prodajom proizvoda za djecu i trudnice. Na hrvatskom tržištu je prisutna od 2009. godine i u dječjim trgovinama Bubamara, uz kvalitetnu dječju opremu i odjeću, mogu se pronaći brojne igračke.
U ime Centra Supernova Varždin vrijednu donaciju trgovine “Bubamara” Udruzi savjetovališta “Uz tebe sam” predala je Patricija Tkalčec, mag. edu. kroat. i german.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

-U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton – tumači liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto kasne porodiljne naknade? HZZO se opravdava: razlog je novi sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porodiljne naknade kasne, a tisuće žena još čeka isplate. Zašto je to tako donosi Dnevnik.hr.

-Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk – poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO još nije dobila, iako je na račun trebao sjesti još 17. lipnja, donosi Dnevnik.hr.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali prizinaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

-Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om – stoji u odgovoru HZZO-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje