Povežite se s nama

Život i društvo

Donosimo raspored misa u varaždinskoj katedrali na Badnjak, Božić, Štefanje, Novu godinu, Tri kralja…

Objavljeno:

- dana

Varaždinska biskupija objavila je raspored misa u varaždinskoj katedrali za nadolazeće blagdanske dane.

Badnjak i Božić

Slavlje svetkovine Rođenja Gospodnjega u varaždinskoj katedrali započet će misom bdijenja na Badnjak, 24. prosinca, u 20 sati.

Misa polnoćka započet će točno u ponoć, kojom će predsjedati varaždinski biskup Bože Radoš.

Na sam dan Božića misna slavlja u varaždinskoj katedrali bit će u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati, a središnjim misnim slavljem u 11.00 sati predsjedat će biskup Radoš.
 
Štefanje

Drugog dana božićne osmine, na blagdan sv. Stjepana prvomučenika svete mise u varaždinskoj katedrali bit će u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati.

Tog dana biskup Bože Radoš predsjedat će misnim slavljem u župnoj crkvi svetog Josipa u Varaždinu na Banfici s početkom u 10.30 sati, gdje će se slavlju pridružiti članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina.
 
Volonteri biskupijskog Caritasa

U srijedu, 28. prosinca, na blagdan Nevine dječice, na misnom slavlju u 18.30 sati također u župnoj crkvi svetog Josipa na Banfici okupit će se volonteri varaždinskoga Biskupijskog Caritasa.
 
Stara i Nova godina

U subotu, 31. prosinca, na Staru godinu biskup Bože Radoš predsjedat će zahvalnim misnim slavljem u 18 sati na završetku godine Gospodnje 2022.
 
Na svetkovinu Svete Bogorodice Marije, na Svjetski dan mira, prvi dan nove 2023. godine mons. Bože Radoš predsjedat će misnim slavljem u varaždinskoj katedrali s početkom u 11 sati.
 
Sveta Tri kralja

Blagoslov trikraljske vode bit će u varaždinskoj katedrali na početku misnog slavlja u četvrtak, 5. siječnja s početkom u 18 sati.
 
Na svetkovinu Bogojavljenja svete mise bit će po nedjeljnom rasporedu u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Varaždinski biskup Bože Radoš predsjedat će misnim slavljem u 11.00 sati.

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje