Povežite se s nama

Kultura

Dovršeni su radovi za 2021. na arheološkom lokalitetu u parku u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Sustavni radovi u svrhu muzeološke prezentacije arheološkog lokaliteta u parku u Varaždinskim Toplicama nastavljeni su u jesen 2021. godine, pod vodstvom Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Zbog trenutne situacije, posljednje dvije godine financijska sredstva za radove na arheološkim lokalitetima znatno su smanjena, ali zbog izuzetne važnosti lokaliteta u Varaždinskim Toplicama, Ministarstvo kulture i medija RH kontinuirano podržava i financira program Arheološkog muzeja u Zagrebu, kako bi se očuvala i prezentirala vrijedna arheološka baština naselja Aquae Iasae.

Radovi su provedeni od kraja rujna do kraja studenog na prostoru rimskog svetišta te su obuhvatili sanaciju zidova, drenažu tla, radove na opločenju oko izvorišta te opremanje lokaliteta u svrhu muzeološke prezentacije. Sanacija zidova provedena je u zapadnom dijelu svetišta, na zapadnom zidu trijema i dijelu rimskog kanala. Riječ je o prostoru koji je u rimsko vrijeme bio natkriven, ali nije bio u funkciji svetišta, već se tu nalazio potporni široki zid (za učvršćenje padine) te kanal kojim se voda skupljena u kanalima oko hramova odvodila u sustav kanalizacije.

Radovi su provedeni na istočnom zidu kanala te zapadnom zidu trijema, a s ciljem da se sačuva nađeno stanje, odnosno da se spriječi daljnje propadanje. Radovi su obuhvatili detaljno mehaničko čišćenje (od zemlje, oštećene žbuke) i ispiranje zida, popunjavanje oštećenja novim vezivnim materijalom (po sastavu sličnom rimskom) i fugiranje lica zida. Kako bi se spriječilo prodiranje vode u strukturu zida, završni red zida postavljen je na način da oborinska voda slobodno otiče s njegove površine te se kroz sustav drenaže odvodi u kanalizaciju. Nastavak radova u ovom prostoru planira se slijedeće godine, sanacijom zapadnog zida kanala i nasipavanjem šljunka između zidova kao završna faza drenaže. Nakon dovršetka radova, privremenim nadstrešnicama pokriveni su sanirani zidovi, kako ne bi tijekom zime došlo do smrzavanja vezivnog materijala. U proljeće 2022. svi privremeni pokrovi bit će maknuti, kako bi se mogli nastaviti radovi, a većinu zidova neće više trebati pokrivati jer od njihove sanacije prošlo više od dvije godine, što je dovoljno za potpuno „sazrijevanje“ vezivnog materijala.

Drugi dio radova obuhvatio je rimsko opločenje oko termalnog izvora koje je zbog arheoloških istraživanja (2011-2017) bilo pomaknuto s originalnog položaja. Radi se o strukturi koja je postavljena prilikom gradnje svetišta u 2. st. te je obnovljena u 4. st. Radovi na vraćanju opločenja provode se u fazama (od 2017. godine), nakon dovršetka arheoloških istraživanja, učvršćenja tla te konzervatorsko-restauratorskih radova na oštećenim pločama. Kako bi se sačuvalo opločenje od smrzavanja tijekom zimskih mjeseci izrađen je projekt grijanja za koje će se koristiti toplina termalne vode.

Radovi 2021. godini provedeni su na prostoru istočno i jugoistočno od izvorišta, na isti način kao i prethodnih godina, odnosno nakon što je provedena drenaža nivelacijom gline i drenažnim cijevima, nasipan je sitni šljunak na koji dolazi metalna mreža na koju se pričvršćuju cijevi za grijanje. Prije polaganja kamenih ploča, za čiju se manipulaciju koristio bager zbog njihove težine (i do 1000 kg), na cijevi grijanja zasipan je sitni šljunak, kako bi se dobila potrebna visina ovisno o debljini pojedinih ploča. 2021. godine na taj je način vraćeno u originalni položaj oko 40 kamenih blokova. Radovi za 2022. godinu planirani su na prostoru južno i zapadno od izvorišta, čime bi se dovršili radovi na opločenju te uspostavio sustav grijanja.

U svrhu muzeološke prezentacije lokaliteta za pokrivanje zidova rimskog izvorišta, izrađene su metalne konstrukcije (od pocinčanog željeza) s pokrovom otpornim na UV zrake, jednostavne za postavljanje tijekom zimskih mjeseci. Na sličan način izrađene su i nadstrešnice za dva kamena spomenika izložena na istočnom trijemu, a lokalitet je opremljen i novim interpretacijskim pločama s raznim podacima o istraživanju i nalazima. Svi radovi detaljno su dokumentirani, a nakon radova lokalitet i okolni prostor snimljeni su iz zraka (dronom).

Premda je zbog trenutne situacije i ograničenih sredstava namijenjenih za očuvanje arheološke baštine, planirana dinamika radova znatno usporena posljednjih godina i radovi se ne odvijaju u skladu s planiranim rokovima, nadamo se da će uz zajedničke napore, svih zainteresiranih institucija i lokalne samouprave te uz potporu Ministarstva kulture i medija RH biti moguće u što kraćem roku realizirati planirani projekt prezentacije lokaliteta. U planu je da se povodom obilježavanja 70 godina arheoloških istraživanja u Varaždinskim Toplicama, tijekom 2023. godine, uz multimedijalnu izložbu na lokalitetu, predstavi i prezentirano rimsko svetište i kupalište.

Autorica: Dora Kušan Špalj, Arheološki muzej u Zagrebu

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje umjetnika Juozasa Zikarasa o kipu „Sloboda“, simbolu litavske nacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 25. svibnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom „Priča o jednom spomeniku“,na kojem će se govoriti o kipu „Sloboda“ litavskog umjetnika Juozasa Zikarasa.

Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko.

Juozas Zikaras, jedan od najvećih i najpoznatijih profesionalnih kipara svog vremena, radio je tijekom dvije godine (1919. – 1921.) spomenik, nazvavši ga „Sloboda“, koji i danas predstavlja simbol litavske nacije i državnosti.

I ne samo spomenik nego i njegov autor pričaju zanimljivu priču vezanu za nastanak, izradu, otkrivanje, rušenje i ponovno postavljanje spomenika 1989. godine u Kaunasu.

Godine 1985. kopija spomenika svečano je otkrivena u São Paulu u Brazilu, zahvaljujući brojnim litavskim iseljenicima, a original je potaknuo postavljanje spomenika slobodi i u Latviji.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Kultura

Sutra Dan otvorenih vrata Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Čakovec, 25. svibnja koncert nagrađenih učenika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: VŽR/Ivan Agnezović/UŠ MM

U Umjetničkoj školi “Miroslav Magdalenić” u Čakovcu aktivno je tijekom cijele godine, no raznim aktivnostima posebno bogato razdoblje javlja se u svibnju i lipnju.

Tako je i ove godine, a sve je započelo koncertima učenika Odjela klasičnog baleta Škole u Murskome Središću (13. svibnja) i u Prelogu (18. svibnja), koji su oduševili publiku. U Centru za kulturu “Rudar” te preloškom Domu kulture tako su se predstavili polaznici predškolskog baleta, male baletne škole 1 i 2 te osnovna škola klasičnog baleta.

Isprobajte instrumente!

U subotu, 21. svibnja, u dvorištu utvrde Zrinskih organiziraju se Dani otvorenih vrata Umjetničke škole.

– Svi zainteresirani imaju prilike upoznati sve programe naše Škole za djecu od 5 do 14 godina, kao i isprobati sve glazbene instrumente te se družiti s plesačima klasičnog baleta.

Osim toga, mogu razgovarati s učiteljima Osnovne glazbene škole i Osnovne škole klasičnog baleta, kao i saznati sve informacije o upisima – objašnjava ravnateljica Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek. U slučaju lošeg vremena događanje se premješta u zgradu Škole.

Ovo je događanje organizirano u okviru proslave Dana Grada Čakovca, baš kao što će to biti i koncert nagrađenih učenika, koji se u srijedu, 25. svibnja u 20 sati također organizira u atriju Staroga grada.

– Kako tradicionalni koncerti nagrađenih učenika škole nisu održani prethodne školske godine, ni godine ranije, na tom će koncertu biti uručene nagrade i zahvalnice svim natjecateljima, kao i njihovim mentorima i korepetitorima, koji su tijekom posljednjih triju godina postigli odlične rezultate na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Pritom će nastupiti 13 najuspješnijih učenika-natjecatelja – dodaje ravnateljica Bašek.

U zadnje tri godine natjecalo se ukupno 45-ero učenika u 11 disciplina, a svi oni zajedno osvojili su ukupno 62 nagrade. Među tim se nagradama krije 28 prvih, 30 drugih i četiri treće. Učenike je pripremalo 16-ero učitelja u suradnji s pet korepetitora. U slučaju lošeg vremena koncert se premješta u dvoranu Centra za kulturu Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje