Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Ovo je devetero najboljih doktora iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je, 14. prosinca, priredio prijem za nabolje doktore iz Varaždinske županije po izboru pacijenata na portalu Najdoktor.

Među najboljima u Hrvatskoj je devetero doktora iz Varaždinske županije, po čemu smo vodeća županija u odnosu na broj stanovnika i broj liječnika. Na prijemu su bili najdoktori dr. Ivana Risek, dr. Boris Dokuzović, dr. Hrvoje Brijačak i dr. Aleksandar Jukić (ginekolozi), dr. Sanja Škudar-Popović (obiteljska liječnica) i dr. Ljiljana Peharda-Ivić (stomatolog), dok su se zbog obveza ispričali dr. Dubravka Dvoršćak (endokrinolog), dr. Damir Roki (oralni kirurg) i dr. Domagoj Butigan (otorinolaringolog). – Čestitam vam u ime svih građanki i građana Varaždinske županije. Vaša ljudskost, empatija pretvorena u požrtvovnost i visoka razina profesionalnosti doveli su do ovakvih rezultata. Ponosni smo što je ove godine među najboljim doktorima dvoje više nego prošle godine, kao i na činjenicu da su pacijenti izabrali najbolje iz svih sektora, iz primarne i sekundarne zdravstvene zaštite te iz privatnog sektora. U Županiji pokušavamo činiti što možemo, te se ove godine u zdravstvo ulaže koliko nije ulagano zadnjih 50 godina. Pokrenuli smo projekte vrijedne 450 milijuna kuna, ulažemo u objekte i opremu, a dajemo šansu za dodatno obrazovanje liječnika. Međutim, bez kvalitete i iznimne osobnosti naših liječnika ne bismo imali ovakve rezultate. Zato još jednom čestitam svim najdoktorima iz naše županije, kao i svim ostalim najdoktorima u Hrvatskoj – istaknuo je župan Čačić. U ime najdoktora obratila se dr. Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin. – Zahvaljujem gospodinu Čačiću na ovom prekrasnom prijemu, a isto tako zahvaljujem svim pacijenticama i pacijentima na priznanju koje nam puno znači. Svima nama ovo je poticaj da nastavimo raditi još bolje i nadam se da će nas iduće godine biti još više na ovoj prestižnoj listi – rekla je dr. Risek. Obiteljska liječnica dr. Sanja Škudar-Popović je otkrila da u životu nije željela raditi ništa drugo osim medicine, a odgovorila je i na pitanje novinara koje su kvalitete najdoktora. – Doktor treba imati empatiju za pacijente, saslušati ih i vjerovati im što govore, a uz to, naravno, mora biti stručan – bila je kratka i jasna dr. Škudar-Popović. Župan Čačić je najdoktorima zahvalio i prigodnim poklonima.

U fokusu

Nagrada Europski grad stabala dodijeljena Gradu Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu (European arboricultural Council) održanoj u Kneževoj palači u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu „Europski grad stabala“ (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Grada Varaždina dr. sc. Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Europskog vijeća za arborikulturu, Stefania Gasperini te predsjednik žirija Jan Goevert.

U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

– Ova nam nagrada znači puno i želim iskoristiti priliku da se zahvalim svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji. Nagrada nije samo priznanje našeg proteklog rada, već i motivacija za budućnost, ali i odgovornost koju spremno prihvaćamo. Obvezujemo se da ćemo nastaviti raditi na unaprjeđenju gradskog zelenila i učiniti Varaždin još ugodnijim i još zdravijim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Prestižna nagrada i njezin značaj

Nagrada „Europski grad stabala“ dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Žiri je posebno pohvalio proaktivno upravljanje varaždinskim gradskim stablima, korištenje stručnih radnika i najnovijih arborističkih standarda, uključivanje lokalne zajednice te inovativnu suradnju koja nadmašuje standarde. Varaždin je primjer grada koji razumije važnost stabala, ne samo za ekološku ravnotežu, već i za kulturni značaj i kvalitetu života svojih stanovnika. Strateški pristup gradskim stablima varaždinskog komunalnog poduzeća Parkovi jedinstven je u Hrvatskoj i pozicionira Varaždin kao lidera u ovom području.

Nastavite čitati

U fokusu

Što se događa? Sve manje Hrvata pije pivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve manje Hrvata pije pivo, pokazalo je aktualno istraživanje provedeno u travnju ove godine.

Prema istraživanju koje su proveli agencija Hendal i magazin Ja trgovac, lani je u Hrvatskoj pivo pilo 71 posto građana starijih od 16 godina. Prije dvije godine pivopija je bilo 79 posto, što je osjetno više nego danas.

Tržišni lider, Zagrebačka pivovara, uprihodio je lani 199 milijuna eura, što je više za 18 posto nego predlani. Neto dobit bila je 35 milijuna eura, a to je skok od 31,5 posto.

Pivovara Heineken Hrvatska ostvarila je 141 milijun eura prihoda uz rast od 13,5 posto. Neto dobit iznosila je 8,3 milijuna eura.

Koprivnički Carlsberg, treći na tržištu, imao je 70,24 milijuna eura prihoda, što je 13,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 2,56 milijuna eura i bila je veća za 35 posto.

Lager ili pilsner je najpopularnija vrsta piva koju preferira 73 posto konzumenata ili 5 posto više nego tijekom 2021. godine. Na drugom mjestu je pivo s voćnim okusom (radler) koje preferira 12 posto potrošača, otkrilo je istraživanje.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje