Povežite se s nama

Međimurje

Duhovite i neobične izvedbe mladih kazalištaraca u međimurskim crkvama

Objavljeno:

- dana

NOVO I NEOBIČNO

Na prvu predstavu Maloga kazališta Murskog Središća – MAKAMUS – najavilo se toliko publike da su organizatori, umjesto predviđene jedne, morali održati dvije premijere istog dana. A mjesto radnje kazališne predstave Betlehem je – crkva.

Glumci svoje monologe govore hodajući, plešući ili penjući se na crkvene klupe. Doslovno su iskakali iz svakoga kuta župne crkve u Murskom Središću i u šaljivim kostimima interpretirali jedan od najvažnijih povijenih zapisa. – Odigrana je lijepa božićna priča na djeci prihvatljiv način – napisali su kritičari nakon izvedbe. Zanimljiva predstava s neuobičajenom crkvenom kulisom privukla je veliku pozornost. A rijetko je tko iz publike uopće i čuo za MAKAMUS. To nije niti čudno, jer kazališna družina je osnovana u studenome i sve je išlo vrlo brzo. Održane su glumačke audicije, Ivica Goričanec je napisao scenarij i primio se režije, probe su počele i nakon desetak proba je održana premijera. Iako djeluje da je sve išlo kao po špagi, osnivač družine Ivica Goričanec – član nekadašnje glumačke družine Grupa Sarcas – smije se kad se prisjeća prvih okupljanja mladih glumaca. Kako je rekao u jednom razgovoru, prvo okupljanje je bilo šokantno iskustvo. – Nakon desete rečenice prostor je napustilo dvadesetak djece. Iako sam rekao da tko se ne prepoznaje slobodno može otići, očekivao sam da će se dići dvoje-troje njih, nikako dvadesetak – rekao je Ivica Goričanec.
Ipak, na prvu probu je došlo čak 21 dijete. Ivica Goričanec za to zahvaljuje Kseniji Bilas i Janji Kontrec, koje naziva dobrim anđelima kazališta. Svi su dobili svoju ulogu, pridružilo im se i desetak članova dječjeg zbora, nekoliko osoba u režiji i Betlehem je bio spreman za premijeru.

Trenutak istine

Cijela priča o MAKAMUS-u je počela kad je Ivica Goričanec, kako je napisano, osjetio suodgovornost za zanemarenost mladih, širenje pesimizma i banalnoga konzumerizma. – U Murskom Središću je bio naglašen izostanak angažiranog pristupa školskoj mladeži. Takav trenutak istine me već godinama tereti, bolje rečeno zove na aktivizam, i eto me. Skupa s mojim kazalištarcima čekam prvu predstavu – rekao je uoči premijere Ivan Goričanec. Zaključio je da im je trebao novi okvir, a ne stari kalup, pa je tako nastao MAKAMUS.

Nakon premijere u Murskom Središću, uslijedio je nastup u Orehovici u crkvi Majke Božje Fatimske te prošlog tjedna u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa. Iako se predstava može igrati i na otvorenom ili u centrima za kulturu, crkveni su interijeri, rekao je Goričanec, najpogodniji za razigrani postav ansambla od tridesetak ljudi. Nakon uspješnog početka, MAKAMUS svoje glumce i pjevače vodi na izlet u Zagreb. Idu u Gavellu, gdje će pogledati predstavu “Kao na nebu”. I možda se inspirirati za sljedeće uspješnice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje