Povežite se s nama

Međimurje

Duhovite i neobične izvedbe mladih kazalištaraca u međimurskim crkvama

Objavljeno:

- dana

NOVO I NEOBIČNO

Na prvu predstavu Maloga kazališta Murskog Središća – MAKAMUS – najavilo se toliko publike da su organizatori, umjesto predviđene jedne, morali održati dvije premijere istog dana. A mjesto radnje kazališne predstave Betlehem je – crkva.

Glumci svoje monologe govore hodajući, plešući ili penjući se na crkvene klupe. Doslovno su iskakali iz svakoga kuta župne crkve u Murskom Središću i u šaljivim kostimima interpretirali jedan od najvažnijih povijenih zapisa. – Odigrana je lijepa božićna priča na djeci prihvatljiv način – napisali su kritičari nakon izvedbe. Zanimljiva predstava s neuobičajenom crkvenom kulisom privukla je veliku pozornost. A rijetko je tko iz publike uopće i čuo za MAKAMUS. To nije niti čudno, jer kazališna družina je osnovana u studenome i sve je išlo vrlo brzo. Održane su glumačke audicije, Ivica Goričanec je napisao scenarij i primio se režije, probe su počele i nakon desetak proba je održana premijera. Iako djeluje da je sve išlo kao po špagi, osnivač družine Ivica Goričanec – član nekadašnje glumačke družine Grupa Sarcas – smije se kad se prisjeća prvih okupljanja mladih glumaca. Kako je rekao u jednom razgovoru, prvo okupljanje je bilo šokantno iskustvo. – Nakon desete rečenice prostor je napustilo dvadesetak djece. Iako sam rekao da tko se ne prepoznaje slobodno može otići, očekivao sam da će se dići dvoje-troje njih, nikako dvadesetak – rekao je Ivica Goričanec.
Ipak, na prvu probu je došlo čak 21 dijete. Ivica Goričanec za to zahvaljuje Kseniji Bilas i Janji Kontrec, koje naziva dobrim anđelima kazališta. Svi su dobili svoju ulogu, pridružilo im se i desetak članova dječjeg zbora, nekoliko osoba u režiji i Betlehem je bio spreman za premijeru.

Trenutak istine

Cijela priča o MAKAMUS-u je počela kad je Ivica Goričanec, kako je napisano, osjetio suodgovornost za zanemarenost mladih, širenje pesimizma i banalnoga konzumerizma. – U Murskom Središću je bio naglašen izostanak angažiranog pristupa školskoj mladeži. Takav trenutak istine me već godinama tereti, bolje rečeno zove na aktivizam, i eto me. Skupa s mojim kazalištarcima čekam prvu predstavu – rekao je uoči premijere Ivan Goričanec. Zaključio je da im je trebao novi okvir, a ne stari kalup, pa je tako nastao MAKAMUS.

Nakon premijere u Murskom Središću, uslijedio je nastup u Orehovici u crkvi Majke Božje Fatimske te prošlog tjedna u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa. Iako se predstava može igrati i na otvorenom ili u centrima za kulturu, crkveni su interijeri, rekao je Goričanec, najpogodniji za razigrani postav ansambla od tridesetak ljudi. Nakon uspješnog početka, MAKAMUS svoje glumce i pjevače vodi na izlet u Zagreb. Idu u Gavellu, gdje će pogledati predstavu “Kao na nebu”. I možda se inspirirati za sljedeće uspješnice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati