Povežite se s nama

Međimurje

Duhovite i neobične izvedbe mladih kazalištaraca u međimurskim crkvama

Objavljeno:

- dana

NOVO I NEOBIČNO

Na prvu predstavu Maloga kazališta Murskog Središća – MAKAMUS – najavilo se toliko publike da su organizatori, umjesto predviđene jedne, morali održati dvije premijere istog dana. A mjesto radnje kazališne predstave Betlehem je – crkva.

Glumci svoje monologe govore hodajući, plešući ili penjući se na crkvene klupe. Doslovno su iskakali iz svakoga kuta župne crkve u Murskom Središću i u šaljivim kostimima interpretirali jedan od najvažnijih povijenih zapisa. – Odigrana je lijepa božićna priča na djeci prihvatljiv način – napisali su kritičari nakon izvedbe. Zanimljiva predstava s neuobičajenom crkvenom kulisom privukla je veliku pozornost. A rijetko je tko iz publike uopće i čuo za MAKAMUS. To nije niti čudno, jer kazališna družina je osnovana u studenome i sve je išlo vrlo brzo. Održane su glumačke audicije, Ivica Goričanec je napisao scenarij i primio se režije, probe su počele i nakon desetak proba je održana premijera. Iako djeluje da je sve išlo kao po špagi, osnivač družine Ivica Goričanec – član nekadašnje glumačke družine Grupa Sarcas – smije se kad se prisjeća prvih okupljanja mladih glumaca. Kako je rekao u jednom razgovoru, prvo okupljanje je bilo šokantno iskustvo. – Nakon desete rečenice prostor je napustilo dvadesetak djece. Iako sam rekao da tko se ne prepoznaje slobodno može otići, očekivao sam da će se dići dvoje-troje njih, nikako dvadesetak – rekao je Ivica Goričanec.
Ipak, na prvu probu je došlo čak 21 dijete. Ivica Goričanec za to zahvaljuje Kseniji Bilas i Janji Kontrec, koje naziva dobrim anđelima kazališta. Svi su dobili svoju ulogu, pridružilo im se i desetak članova dječjeg zbora, nekoliko osoba u režiji i Betlehem je bio spreman za premijeru.

Trenutak istine

Cijela priča o MAKAMUS-u je počela kad je Ivica Goričanec, kako je napisano, osjetio suodgovornost za zanemarenost mladih, širenje pesimizma i banalnoga konzumerizma. – U Murskom Središću je bio naglašen izostanak angažiranog pristupa školskoj mladeži. Takav trenutak istine me već godinama tereti, bolje rečeno zove na aktivizam, i eto me. Skupa s mojim kazalištarcima čekam prvu predstavu – rekao je uoči premijere Ivan Goričanec. Zaključio je da im je trebao novi okvir, a ne stari kalup, pa je tako nastao MAKAMUS.

Nakon premijere u Murskom Središću, uslijedio je nastup u Orehovici u crkvi Majke Božje Fatimske te prošlog tjedna u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa. Iako se predstava može igrati i na otvorenom ili u centrima za kulturu, crkveni su interijeri, rekao je Goričanec, najpogodniji za razigrani postav ansambla od tridesetak ljudi. Nakon uspješnog početka, MAKAMUS svoje glumce i pjevače vodi na izlet u Zagreb. Idu u Gavellu, gdje će pogledati predstavu “Kao na nebu”. I možda se inspirirati za sljedeće uspješnice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje