Povežite se s nama

Međimurje

Duhovite i neobične izvedbe mladih kazalištaraca u međimurskim crkvama

Objavljeno:

- dana

NOVO I NEOBIČNO

Na prvu predstavu Maloga kazališta Murskog Središća – MAKAMUS – najavilo se toliko publike da su organizatori, umjesto predviđene jedne, morali održati dvije premijere istog dana. A mjesto radnje kazališne predstave Betlehem je – crkva.

Glumci svoje monologe govore hodajući, plešući ili penjući se na crkvene klupe. Doslovno su iskakali iz svakoga kuta župne crkve u Murskom Središću i u šaljivim kostimima interpretirali jedan od najvažnijih povijenih zapisa. – Odigrana je lijepa božićna priča na djeci prihvatljiv način – napisali su kritičari nakon izvedbe. Zanimljiva predstava s neuobičajenom crkvenom kulisom privukla je veliku pozornost. A rijetko je tko iz publike uopće i čuo za MAKAMUS. To nije niti čudno, jer kazališna družina je osnovana u studenome i sve je išlo vrlo brzo. Održane su glumačke audicije, Ivica Goričanec je napisao scenarij i primio se režije, probe su počele i nakon desetak proba je održana premijera. Iako djeluje da je sve išlo kao po špagi, osnivač družine Ivica Goričanec – član nekadašnje glumačke družine Grupa Sarcas – smije se kad se prisjeća prvih okupljanja mladih glumaca. Kako je rekao u jednom razgovoru, prvo okupljanje je bilo šokantno iskustvo. – Nakon desete rečenice prostor je napustilo dvadesetak djece. Iako sam rekao da tko se ne prepoznaje slobodno može otići, očekivao sam da će se dići dvoje-troje njih, nikako dvadesetak – rekao je Ivica Goričanec.
Ipak, na prvu probu je došlo čak 21 dijete. Ivica Goričanec za to zahvaljuje Kseniji Bilas i Janji Kontrec, koje naziva dobrim anđelima kazališta. Svi su dobili svoju ulogu, pridružilo im se i desetak članova dječjeg zbora, nekoliko osoba u režiji i Betlehem je bio spreman za premijeru.

Trenutak istine

Cijela priča o MAKAMUS-u je počela kad je Ivica Goričanec, kako je napisano, osjetio suodgovornost za zanemarenost mladih, širenje pesimizma i banalnoga konzumerizma. – U Murskom Središću je bio naglašen izostanak angažiranog pristupa školskoj mladeži. Takav trenutak istine me već godinama tereti, bolje rečeno zove na aktivizam, i eto me. Skupa s mojim kazalištarcima čekam prvu predstavu – rekao je uoči premijere Ivan Goričanec. Zaključio je da im je trebao novi okvir, a ne stari kalup, pa je tako nastao MAKAMUS.

Nakon premijere u Murskom Središću, uslijedio je nastup u Orehovici u crkvi Majke Božje Fatimske te prošlog tjedna u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa. Iako se predstava može igrati i na otvorenom ili u centrima za kulturu, crkveni su interijeri, rekao je Goričanec, najpogodniji za razigrani postav ansambla od tridesetak ljudi. Nakon uspješnog početka, MAKAMUS svoje glumce i pjevače vodi na izlet u Zagreb. Idu u Gavellu, gdje će pogledati predstavu “Kao na nebu”. I možda se inspirirati za sljedeće uspješnice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje