Povežite se s nama

Međimurje

Duhovite i neobične izvedbe mladih kazalištaraca u međimurskim crkvama

Objavljeno:

- dana

NOVO I NEOBIČNO

Na prvu predstavu Maloga kazališta Murskog Središća – MAKAMUS – najavilo se toliko publike da su organizatori, umjesto predviđene jedne, morali održati dvije premijere istog dana. A mjesto radnje kazališne predstave Betlehem je – crkva.

Glumci svoje monologe govore hodajući, plešući ili penjući se na crkvene klupe. Doslovno su iskakali iz svakoga kuta župne crkve u Murskom Središću i u šaljivim kostimima interpretirali jedan od najvažnijih povijenih zapisa. – Odigrana je lijepa božićna priča na djeci prihvatljiv način – napisali su kritičari nakon izvedbe. Zanimljiva predstava s neuobičajenom crkvenom kulisom privukla je veliku pozornost. A rijetko je tko iz publike uopće i čuo za MAKAMUS. To nije niti čudno, jer kazališna družina je osnovana u studenome i sve je išlo vrlo brzo. Održane su glumačke audicije, Ivica Goričanec je napisao scenarij i primio se režije, probe su počele i nakon desetak proba je održana premijera. Iako djeluje da je sve išlo kao po špagi, osnivač družine Ivica Goričanec – član nekadašnje glumačke družine Grupa Sarcas – smije se kad se prisjeća prvih okupljanja mladih glumaca. Kako je rekao u jednom razgovoru, prvo okupljanje je bilo šokantno iskustvo. – Nakon desete rečenice prostor je napustilo dvadesetak djece. Iako sam rekao da tko se ne prepoznaje slobodno može otići, očekivao sam da će se dići dvoje-troje njih, nikako dvadesetak – rekao je Ivica Goričanec.
Ipak, na prvu probu je došlo čak 21 dijete. Ivica Goričanec za to zahvaljuje Kseniji Bilas i Janji Kontrec, koje naziva dobrim anđelima kazališta. Svi su dobili svoju ulogu, pridružilo im se i desetak članova dječjeg zbora, nekoliko osoba u režiji i Betlehem je bio spreman za premijeru.

Trenutak istine

Cijela priča o MAKAMUS-u je počela kad je Ivica Goričanec, kako je napisano, osjetio suodgovornost za zanemarenost mladih, širenje pesimizma i banalnoga konzumerizma. – U Murskom Središću je bio naglašen izostanak angažiranog pristupa školskoj mladeži. Takav trenutak istine me već godinama tereti, bolje rečeno zove na aktivizam, i eto me. Skupa s mojim kazalištarcima čekam prvu predstavu – rekao je uoči premijere Ivan Goričanec. Zaključio je da im je trebao novi okvir, a ne stari kalup, pa je tako nastao MAKAMUS.

Nakon premijere u Murskom Središću, uslijedio je nastup u Orehovici u crkvi Majke Božje Fatimske te prošlog tjedna u čakovečkoj crkvi sv. Nikole biskupa. Iako se predstava može igrati i na otvorenom ili u centrima za kulturu, crkveni su interijeri, rekao je Goričanec, najpogodniji za razigrani postav ansambla od tridesetak ljudi. Nakon uspješnog početka, MAKAMUS svoje glumce i pjevače vodi na izlet u Zagreb. Idu u Gavellu, gdje će pogledati predstavu “Kao na nebu”. I možda se inspirirati za sljedeće uspješnice.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!