Povežite se s nama

U fokusu

Đuro Horvat u otvorenom pismu: „Uzeli ste mi slobodu i dostojanstvo te optužili za krađu, montirajući lažnu optužnicu“

Objavljeno:

- dana

Nakon što je početkom travnja Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u suradnji s policijom uhitio pet osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, sada se javnosti, odvjetniku Anti Župiću i tužitelju Tomislavu Kamberu obrati jedan od osumnjičenika Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix.

Horvat za aferu o kojoj smo ranije pisali kaže da je „lažno montirana optužba za Uskrs“, a svoju obranu iznio je u 14 točaka koje prenosimo u cijelosti:

1. Izvršeno je vještačenje inženjera građevine na postrojenju koje nije pušteno u pogon i nije recikliralo niti baliralo nijednu kilu otpada, a građevni inženjer ne može realno procijeniti specijalne robotske strojeve niti vrijednost informatičkog upravljanja.

2. Sortirnica koju je u cijelosti izgradila kompanija Tehnix s izumiteljem najsuvremenije ugrađene opreme, Đurom Horvatom, ekspertom za razvoj reciklažnih sustava sortirnica, kompostana i razvoj novih tehnologija za otpad s najvećim stupnjem reciklaže i ponovne uporabe sirovina za industriju za proizvodnju novih proizvoda, je potpuno automatska, proizvedena u Tehnixu.

3. Vlasnik sam patentnog prava za obradu otpada, sortirnica, što sve koje ste optužili za pogodovanje u nabavi oslobađa od Vaše montirane optužbe. Njemački nacionalni institut izdao je meni, Tehnixu certifikat o bitno pozitivnoj tehnologiji za reciklažu komunalnog otpada. Šaljem u prilogu.

4. U vremenu Vašeg ciljanog diskirminiranja i optužbe Vi niste znali da je sortirnica Mihačeva Draga projektirana prema važećem patentnom pravu Tehnixa i Đure Horvata te u svemu čini zaštitu mene i svih optuženih. Strašno! Šaljem u prilogu patent i certifikat.

5. Mene, Đuru Horvata, u javnosti ste optužili isti dan kada ste me uhitili i odveli u zatvor na Vaše montirano ispitivanje gdje sam Vama na ispitivanju odbacio svaku osudu u bilo kakvoj krivici, uručujući Vam dokument o patentnom pravu.

6. U istražnom zatvoru u pola dvanaest u noći dali ste dokument koji sam potpisao pod prisilom uz napomenu ako ne potpišem neću izaći iz zatvora najmanje 3 mjeseca. Potpisao sam naredbu koja me obvezuje da sam u zatvoru već dao ostavku na funkciju direktora s datumom 28.02., dakle gotovo 30 dana prije javne optužbe. Time sam prisilno priznao krivicu koju ste Vi montirali.

7. Prije izlaska iz zatvorske ćelije potpisao sam uvjetno ili neću izaći iz zatvora dva dokumenta. Prvi o potpunom ograničenju slobode kretanja, slobode komuniciranja mene i mojih najbližih suradnika te pod prijetnjom ponovnog zatvaranja. Žalbu na taj dokument mogao sam, morao sam izraditi za najviše 2 dana pred Uskrs, veliki petak i subotu, dakle gotovo 48 sati bez odmora napravio sam žalbu i na vrijeme predao mom odvjetniku koji je istu uredno zaprimio.

8. Drugi dokument koji je zapravo bila optužnica imao je rok žalbe 8 dana od primitka optužnice. Dobio sam ga 05.04.2023. na veliki četvrtak. Počeo sam izučavati optužnicu svjestan, ako ne odgovorim na vrijeme dozvoljeno za predaju žalbe, cijela sljedeća 3 dana i noći pišući žalbu u roku jer ako ne napravim, priznao sam montiranu optužnicu. Uredno sastavljena lažna optužnica u svemu negira Vaše lažne montirane optužnice.

9. Optužili ste nas da smo u vremenu od 2016. do 2020. digli cijene 30 %. Da točno je naše plaće su rasle od 01.01.2016. do 12 mjeseca 2020. 46 %. Cijena materijala rasla je najmanje 15 %, dakle potpuno neutemeljena optužnica mene i kompanije Tehnix, provjerena u stručnim službama.

10. Cijela informativna javnost, po nalogu Vašeg uživanja i dokazivanja da sam ja, Đuro Horvat, drugooptuženi prisvojio imovinsku korist na izgradnji sortirnice Mihačeva Draga. Drugi dan, 07.04.2023., lansirali ste vijest kako je račun kompanije Tehnix blokiran. Već u 10 sati skinuli ste 500.000,00 eura s računa prebacujući na svoj račun. Veliki četvrtak, veselje za sve zaposlene jer svi dobivaju plaću, 200,00 eura Uskrsnice te uskrsni poklon u vrijednosti od više od 100,00 eura. 650 zaposlenih, 350 u kooperaciji slave, vesele se, samo ja svjetski izumitelj, krivo javno optužen za moje patente, izume, plačem i pišem žalbu. Moja obitelj, supruga, sinovi, njihove supruge, njihova djeca Mura, Lovro, Magda, Erik i Juraj plaču sa mnom i sa svojim roditeljima jer znaju da nisam kriv. U 11 sati iz Kalifornije gdje studira strojarski menadžment, nazvao me Lovro i rekao deda ja znam da ti sigurno nisi kriv, ja znam tvoje poštenje i izume, osvojit ćemo svijet. Vaša neosnovana optužba je obišla svijet, strašno, zar ne? Nisam nikome mogao čestitati Uskrs niti sam mogao od nikoga primiti čestitku, osim biskupa koji se javio na telefon supruge. Tajno su dolazili znanstvenici, eksperti, prijatelji i dobri ljudi, građani, mahali i davali mi hrabrost da izdržim. Javna osuda da ste me pustili iz zatvora samo zbog bolesti jer sam bio na štakama i samo zbog godina uvrijedile su moju dušu i moje dostojanstvo.

11. Sada sam na ograničenoj slobodi bez mogućeg ponovnog uhićenja i boravka u istražnom zatvoru, već unaprijed osuđen bez mogućnosti da branim istinu i slobodu mene i mojih suradnika. U javnosti je data vijest da sam ja član SDP-a, što nije istina. Počinje rat među strankama s uvjerenjem da sam ja lopov, osuđen, a da nevinost mogu dokazati na sudu koji može trajati 5 godina. Ovo pišem Vama i javnosti koju ću prvo obavijestiti, poslati na stotine adresa i na adrese mojih poslovnih i osobnih prijatelja. Moraju znati istinu. Iza toga poslat ću svom odvjetniku Župiću da vas obavijesti o istini i mojem poštenju, o mojim patentima te lažnoj optužbi. Gdje je tu moja sloboda kao građana svjetskog izumitelja, vodećeg gospodarstvenika – poštenog čovjeka.

12. Uzeli ste mi slobodu, dostojanstvo, pravo na patentnu zaštitu, svim silama, uključujući raznu policiju i potpuni nadzor, optužili za krađu koju nisam učinio, montirajući lažnu optužnicu. Dati mi pravo da se branim na sudu, a sutra imam 80 godina poštenog stvaralačkog života. To je strašno, Vi ste sebi bez nas uzeli pravo javne optužbe, a ja neka se branim u tišini.

13. Neću na nikakav sud, hoću se braniti sa slobode, sa ljudima, s javnošću koja zna da sam pošteni stvaratelj, izumitelj najbolje tehnologije za reciklažu komunalnog otpada ugrađene u sortirnicu Mihačeva Draga Grada Rijeke. Molim Vas, mi možemo pustiti u rad sortirnicu, neka se u javnosti odmah provjeri kako dobro funkcionira, kako je to složena tehnologija koja trajno funkcionalna.

14. Kompanija Tehnix sa kooperantima ima gotovo 1000 zaposlenih. Ostvarujemo godišnji prihod od 100 mil. eura, od toga 80 % izvoza u cijeli svijet. Poziv mnogih zemalja da mi tamo gradimo sortirnice, kompostane jer su u velikim problemima, samo potvrđuje vrijednost našeg izuma. Imamo u pregovorima, ponudama preko milijardu eura vrijednosti. Mi to moramo pošteno sve proizvesti te isporučiti. Nemojte dalje uništavati zdravo poslovno tkivo Tehnix-a. Naš izum je jedinstven i primjenjiv svugdje u svijetu, a tako i u Republici Hrvatskoj te izrađenoj sortirnici Mihačeva Draga koja će biti ponos grada Rijeke te Europske Unije, koja u zakonima podržava moj patent.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje