Povežite se s nama

Kultura

Dva koncerta povodom trostruke obljetnice Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec ove godine obilježava trostruku obljetnicu!

Tako se navršilo 115 godina od rođenja međimurskoga glazbenog pedagoga po kojem je dobila ime – Miroslava Magdalenića. Osim toga, slave i 75 godina od osnutka Glazbene škole u Čakovcu te 25 godina Umjetničke škole “Miroslav Magdalenić”.

Danas, 7. prosinca, s početkom u 19 sati u Centru za kulturu u Čakovcu tim se povodom, pod pokroviteljstvom Grada Čakovca te Ministarstva znanosti i obrazovanja, održava koncert Škole.

Isto će se tjedan dana kasnije, u utorak, 14. prosinca s početkom u 19 sati, ponoviti u Centru za kulturu “Rudar” u Murskome Središću.

Iz Umjetničke škole vas pozivaju da ih dođete podržati i uživati u prekrasnim predbožićnim zvucima i prizorima!

Ulaz je slobodan uz predočenje COVID-potvrde ili negativnog testa. Koncert se fotografira i audiovizualno bilježi.

Kultura

Zbog loše epidemiološke situacije odgođene sve predstave u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz HNK u Varaždinu obavještavaju javnost da su odgođene sve predstave u ovoj ustanovi zbog vrlo loše epidemiološke situacije.

Predstave se odgađaju do 26. siječnja.

– Poštovana publiko, od danas do 26. 1. odgađamo predstave zbog naglo pogoršane epidemiološke situacije u Kazalištu. Tako da su opera „Bastien&Bastienne“ i predstava „Skriveno“ odgođene. Molimo vas za razumijevanje, a o novim terminima ćemo vas obavijestiti – poručili su iz varaždinskog HNK-a.

Nastavite čitati

Kultura

Nastavlja se obnova utvrde Grebengrad, stiglo još 300.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na području Grada Novog Marofa je utvrda Grebengrad.

Sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Novog Marofa više se godina provodi temeljita obnova utvrde, a nastavit će se i ove godine. Naime, Ministarstvo kulture i medija odobrilo je Gradu Novom Marofu 300.000 kuna za obnovu utvrde Grebengrad.

Gradonačelnik Siniša Jenkač zahvalio je Ministarstvu na nastavku financiranja.

– Riječ je o interventnim sredstvima za 2021. godinu, iznosu od 300.000 kuna koje ćemo potrošiti do kraja trećeg mjeseca i javiti se za nastavak financiranja jer se o radi o dugogodišnjem projektu. U prošloj godini dobili smo 100.000 kuna plus ovih 300.000. Uz ovih ukupno 400.000 kuna tu je i određeni iznos naših sredstava s kojima nastavljamo ulaganje u utvrdu Grebengrad – rekao je gradonačelnik Jenkač, koji je zahvalio i varaždinskom Konzervatorskom odjelu na pomoći.

Utvrda Grebengrad izaziva sve više interesa posjetitelja u Novom Marofu.

– Svake godine u Grebengrad se u prosjeku ulaže 500.000 kuna Ministarstva kulture plus naših 200.000 do 300.000 kuna. Sad se već ima i nešto za vidjeti. To je najveća srednjovjekovna utvrda na sjeveru Hrvatske, a napuštena je u 17. stoljeću. Mi ju sad dižemo doslovno iz pepela. Želimo sačuvati osnovni oblik i sljedećih 20 godina će se ovako postupno ulagati u utvrdu. Trenutno je vidljiv vrh utvrde, a u narednim godinama obnove kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje