Povežite se s nama

U fokusu

Dvostruko više predavača na PsihoŠpanciru koji se održava dva dana u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

OTVORENA PREDAVANJA

Danas u Varaždinu počinje Drugi PsihoŠpancir, konferencija koja okuplja stručnjake s područja psihologije iz cijele Hrvatske, a ove će godine biti dvostruko više predavača nego lani.

PsihoŠpancir organizira Društvo psihologa Varaždin na čijim se internetskim stranicama može pronaći detaljan program svih predavanja i radionica – http://dpv.hr/psihospancir.

Konferencija se održava 17. i 18. veljače na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, a u ponedjeljak, 20. veljače seli se na Međimursko veleučilište u Čakovcu. Prošle je godine na konferenciji sudjelovalo 75 predavača, a ove će ih godine biti dvostruko više.

– Posebnost ove konferencije je u tome da je otvorena za svu zainteresiranu javnost tako da svi mogu doći i čuti zanimljiva predavanja s raznih područja psihologije, od psihologije sporta i poduzetništva do dječje psihologije, tema iz neuropsihologije, seksualnog ponašanja, kliničke i zdravstvene psihologije – ističu organizatori.

Zašto plačemo, kako volimo, zašto smo pod stresom?

Psihologija za poduzetnike namijenjen je prvenstveno menadžerima, poduzetnicima i poslovnim ljudima, a sudionici će moći slušati predavanja o stresu, sindromu sagorijevanja, emocionalnoj inteligenciji, psihologiji uvjeravanja te prednostima pojedinačnog i grupnog odlučivanja. Od vrsnih stručnjaka moći ćete čuti puno životno korisnih informacija o važnosti komunikacijskih vještina, poremećajima ličnosti, specifičnostima rada s ovisnicima, psihologiji nagrade i rizicima odrastanja, transferu i kontratransferu, uporabi psihijatrijskih lijekova i sličnim temama.

Također će se govoriti o temama iz sestrinstva, a svoj će prostor dobiti i novinari koji će sudjelovati na okruglom stolu s temom – Mediji i empatija – treba li novinar biti empatičan?

– Dođite i otkrijte nešto o sebi, drugim ljudima, odgovorite na pitanja zašto plačemo, čemu se smijemo, kako volimo, zašto smo skloni ovisničkim ponašanjima, kako se nositi s tugovanjem, stresom i situacijama kada stvari u životu ne idu onako kako bismo željeli. Moći ćete čuti odgovore i saznati što je potrebno za uspješan brak, kako usavršiti svoje vještine odlučivanja, što treba, a što ne treba reći osobama koje tuguju, i još puno toga – stoji u pozivu na drugi Psihošpancir.

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

VIDEO Patafta: Ukidamo prirez! Prioritet su veće plaće radnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kandidat za gradonačelnika i gospodarstvenik Davor Patafta kaže da će među prvim potezima biti ukidanje prireza. 

– Prirez je potpuno nepotreban. To je zapravo porez na vaš rad – pojasnio je Patafta. Ukidanjem prireza Varaždin će biti konkurentniji i privlačniji investitorima, a rasti će i prosjek plaća radnicima. 

Nastavite čitati

U fokusu

Apel gospodarstvenika političarima: Stop birokraciji! Tvrtke i radnici nemaju vremena čekati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Cijeli jedan novi napredni svijet nastaje, a mi propuštamo uhvatiti korak da se razvijamo i budemo konkurentni zbog odnosa države prema radu i proizvodnji, poručili su iz poslovnog udruženja INGRA DET.

Udruženje INGRA DET, koje okuplja više od 40-tak tvrtki uspješnih izvoznih proizvodnih tvrtki, upućuje apel Vladi, ali i svim političarima koji se sad natječu da bi upravljali lokalnim zajednicama: mi vidimo kroz naše projekte i investicije u cijelom svijetu, kroz priznanja stranih investitora, od svih osim od vlastite države, da se može drugačije i bolje odnositi prema građaninu, strancu, radu i znanju.

– Hrvatske tvrtke i radnici nemaju vremena za čekanje. Pojednostavite i pojeftinite državu, postanite pravedna meritokracija, prepolovite broj službenika i namještenika i državnih tijela, broj sudaca, a onima koji vrijedno rade udvostručite plaću. Višak zaposlenika iz javnog sektora ćemo preuzeti u privatni sektor i nitko neće biti gladan i uskraćen napredovanja u struci. Zadnji je čas za reforme – poručili su iz udruženja INGRA DET.

To mora biti preduvjet za provođenje Nacionalnog plana oporavka. Kad se promijeni naš okvir i počinju provoditi načelno dobri zakoni koje imamo, doći će i privatne investicije i nećemo gledati prema državi, nego prema cijelom svijetu investitora. Onda će i iseljeni Hrvati, dvaput opečeni, ulagati u Hrvatsku.

Zlatko Sova, jedan od direktora ludbreške tvrtke Inoxmont VS, koja je također članica udruženja, kaže kako vlastitim sredstvima godinama ulažu u tehnologiju i obrazuju radnike. U tvrtki imaju i natprosječne plaće. No, gospodarska kriza uzorkovana pandemijom dodatno je poskupila rad, a poslodavci će u budućnosti teško uhvatiti korak s modernim tehnologijama na tržištu razvijenijih zemalja.

– Ne možemo sami nadomjestiti neulaganje u znanost i tehnologiju i razvoj industrije, a na to godinama uzaludno upozoravamo hrvatsku politiku. Stoga apeliramo na Vladu, ali i sve političke opcije da će ovi izbori proći, a nemamo više vremena čekati reforme. Investirajmo u pametno obrazovanje, tehniku i tehnologiju, jer za deset godina ostat ćemo bez radne snage, od radnika do inženjera – rekao je Zlatko Sova.

Poduzetnici pozdravljaju svaku intervenciju hrvatske Vlade u smislu mjera za pomoć gospodarstvu, no kažu kako su te mjere reaktivne, vatrogasne i kratkotrajne, bez odgovarajuće proaktivne strategije.

– Politika prema radu i proizvodnji u Hrvatskoj dovodi do gubitka naših vrijednih i educirane kolega radnika koji odlaze u strane tvrtke zbog boljih radnih uvjeta. Moramo planirati unaprijed, kad kriza prođe, ljudi će i dalje odlaziti tako gdje je bolje ako sad nešto ne poduzmemo. Treba napraviti model koji će podići standard, smanjiti troškove države, a time će se povećati plaće radnicima – kaže Sova.

Poduzetnici iz udruženja kažu da će se rado uključiti i pomoći hrvatskoj politici u uvođenju nužnih promjena.

– Potaknimo privlačenje profesionalaca iz cijelog svijeta da se trajno nastane u Hrvatsku! Dužnosnici, kad se konstituirate, rado ćemo vam pomoći u davanju ideja, izradi budžeta i kontroli troškova te optimiranju procesa! – poručuju iz udruženja INGRA DET i pozivaju i ostale gospodarstvenike na uključivost, suradnju i angažman.

INGRA-DET je najstarije udruženje hrvatskih tvrtki koje izvode investicijske radove u inozemstvu, prvenstveno u Njemačkoj. Okuplja 40-tak hrvatskih poduzeća s više 2500 zaposlenih specijalista u EU, uglavnom u SR Njemačkoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!