Povežite se s nama

U fokusu

Potencijalni kupci su stigli u Aquatehniku, zašto je to dioničarima Varkoma prešućeno?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE NAKON IZVANREDNE SKUPŠTINE

– Potencijalni kupci već su u Aquatehnici, no mi jučer na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma o tome nismo čuli ni jednu riječ. Stiglo je pismo namjere, a i to su nam prešutjeli – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

On je na Glavnoj skupštini bio kao predstavnik Općine Vinica, jedne od jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnik Varkoma, pri čemu je Grad Varaždin s 51 posto udjela većinski vlasnik. Istovremeno, Varkom je 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

Prvi natječaj za prodaju Aquatehnike, tvrtke specijalizirane za gradnju kanalizacije i vodovoda, Varkom je raspisao još prošle godine.

Cijena pada, uvjeti sve blaži

U tom prvom javnom pozivu cijena je bila 29,7 milijuna kuna, na temelju studije o procjeni vrijednosti, a uz to su bili određeni strogi uvjeti: od zainteresiranih ponuđača se tražilo da moraju zadržati tvrtku, djelatnost i sjedište, kao i sve zaposlene tijekom sljedeće tri godine. Uz sve to, uvjet je bio da da predstavnika Varkoma imenuju u Nadzorni odbor Aquatehnike na razdoblje od tri godine. 

Zainteresiranih za kupnju pod takvim uvjetima nije bilo, pa je Varkom ponovno raspisao natječaj, ali je uvjete ublažio. Cijena je spuštena na 26,5 milijuna kuna, a više nije bilo uvjeta o zadržavanju svih 100-tinjak radnika tijekom tri godine. Umjesto toga, od budućih kupaca se tražilo da vlasnik mora zadržati prava i obveze radnika Aquatehnike koja proizlaze iz važećih kolektivnih ugovora.

Taj natječaj je završio krajem siječnja, a također nije rezultirao prodajom.

Varkom bi natječaj trebao raspisati treći put, a cijena će vjerojatno ponovno biti spuštena, dok nije poznato hoće li opet biti zatraženo da se zadrže prava radnika.

Zašto o svemu sad odlučuje Vlašić?

Kostanjevcu zbog toga nije jasno zašto je suvlasnicima Varkoma jučer prešućeno da su se pojavili zainteresirani kupci. – Ne znamo o kome se radi. Moram istaknuti da mi jesmo za prodaju Aquatehnike, ali uz uvjet da se zaštite prava radnika. Zato nam nije jasno zašto se baš sad, kad se pojavio kupac, donosi odluka prema kojoj o prodaji može odlučivati Uprava Varkoma, bez suglasnosti suvlasnika, dakle bez suglasnosti općina i gradova – napomenuo je Kostanjevac.

Iz Varkoma su u jutrošnjem priopćenju izvijestili da je na jučerašnjoj izvanrednoj Skupštini većinom glasova prihvaćena odluka da se za daljnje pregovore i prodaju Aquatehnike ovlasti Upravu Varkoma, no nisu iznijeli informaciju da je stiglo pismo namjere zainteresiranog ponuđača.

– Dobili smo povjerenje Skupštine da uspješno završimo posao prodaje Aquatehnike. Prodajom stvaramo mogućnost da se tvrtka javlja na natječaje i dobiva poslove za što definitivno ima kapaciteta. Za više od 100 zaposlenika moramo omogućiti da rade i privređuju i sami odlučuju o napretku i razvoju tvrtke. Posao prodaje je dinamičan proces koji zahtjeva konkretne i brze odluke. Skupština je stoga prepustila dovršetak procesa prodaje Upravi. Ukoliko bi konačna odluka ostala na potvrdi Skupštine, to bi moglo produžit cijeli proces jer je samo za sazivanje Skupštine potreban rok od dva mjeseca. Vrijeme koje Aquatehnika, ukoliko se želi javiti na natječaje i dobiti poslove, jednostavno nema – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u priopćenju.
 

Kolarić zabrinut za sudbinu 102 radnika

Zanimljivo je da se o prodaji Aquatehnike priopćenjem oglasio i predsjednik Nazdornog odbora Božidar Kolarić, koji je predsjednik županijskih Laburista.

Istaknuo je da su Laburisti zabrinuti za sudbinu 102 ljudi zaposlenih u poduzeću Aquatehnika.

– Ako je prodaja jedini način da se osigura opstanak tvrtke, Laburisti će podržati prodaju Aquatehnike, koja ima i operativni i kadrovski potencijal da obavlja poslove. Naravno, uz uvjet da u se u tome vodi računa o radnicima i njihovim pravima, da se sve provede u skladu sa zakonom i da se postigne optimalna cijena prema aktualnoj situaciji na tržištu – istaknuo je Kolarić i izvijestio da je na adrese na gradonačelnika Gorana Habuša, direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Aquatehnike Darka Katančića poslao zahtjev za hitnim sastankom u cilju iznalaženja rješenja za Aquatehniku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati

U fokusu

Darko Molnar: Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima za smanjenjem nameta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg prvi se odazvao zahtjevima koje je prošli tjedan Udruga Glas poduzetnika uputila županu, gradonačelnicima i načelnicima, a koji su vezani za smanjenje i ukidanje nameta u svrhu amortiziranja štete nastale u gospodarstvu u ovoj krizi, a u cilju očuvanja radnih mjesta, izvijestio je Darko Molnar iz Regionalnog ureda Glasa poduzetnika u Varaždinu.

– Grad Ludbreg prvi se odazvao na naše prijedloge, a nakon gradonačelnika Dubravka Bilića čekamo ostale gradonačelnike i načelnike. Vjerujem da svi imamo zajednički cilj, a to je da vratimo gospodarstvo na noge, ljudima osiguramo siguran posao i plaću i nastavimo s razvojem ovog našeg kraja – rekao je Molnar.

Dodaje kako su ovih dana stupili u kontakt s županom i još nekim načelnicima, te da očekuje da će se svi odazvati i smanjiti namete u svojim gradovima i općinama.

– Poduzetnici, ali i svi građani godinama na leđima nose teret birokracije, ali i korupcije. Nakon krize koja nas je sve zadesila zbog pandemije, kad dio djelatnosti ima zabranu poslovanja, nezaposlenost se povećava iz dana u dan, a ljudima je ugrožena egzistencija, najmanje što država i lokalne uprave i samouprave mogu napraviti je smanjenje i ukidanje nameta – smatra Molnar.

Podsjeća da je UGP Varaždin tražio ukidanje poreza na potrošnju za područje Varaždinske županije, smanjenje 50 % prireza porezu na dohodak kroz sljedeće četiri godine od gradskih i lokalnih uprava i samouprava, osnivanje/povećanje bespovratnih potpora za poduzetnike, obrtnike, OPG od županijskih, gradskih, lokalnih uprava i samouprava, smanjenje 50% komunalnih naknada i doprinosa za sve poduzetnike, obrtnike, OPG-ove za vrijeme trajanja COVID-19 krize i vremena oporavka gospodarstva do 31.12.2021, uključivanje gradova i općina pomoći stradalom području Sisačko-moslavačke županije po načelu obnove jedan grad-jedna kuća (ustanova ili slično), te zajedničku organizaciju edukativnih panela i seminara za poduzetnike, ali i sve građane.

Nastavite čitati