Povežite se s nama

U fokusu

Potencijalni kupci su stigli u Aquatehniku, zašto je to dioničarima Varkoma prešućeno?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE NAKON IZVANREDNE SKUPŠTINE

– Potencijalni kupci već su u Aquatehnici, no mi jučer na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma o tome nismo čuli ni jednu riječ. Stiglo je pismo namjere, a i to su nam prešutjeli – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

On je na Glavnoj skupštini bio kao predstavnik Općine Vinica, jedne od jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnik Varkoma, pri čemu je Grad Varaždin s 51 posto udjela većinski vlasnik. Istovremeno, Varkom je 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

Prvi natječaj za prodaju Aquatehnike, tvrtke specijalizirane za gradnju kanalizacije i vodovoda, Varkom je raspisao još prošle godine.

Cijena pada, uvjeti sve blaži

U tom prvom javnom pozivu cijena je bila 29,7 milijuna kuna, na temelju studije o procjeni vrijednosti, a uz to su bili određeni strogi uvjeti: od zainteresiranih ponuđača se tražilo da moraju zadržati tvrtku, djelatnost i sjedište, kao i sve zaposlene tijekom sljedeće tri godine. Uz sve to, uvjet je bio da da predstavnika Varkoma imenuju u Nadzorni odbor Aquatehnike na razdoblje od tri godine. 

Zainteresiranih za kupnju pod takvim uvjetima nije bilo, pa je Varkom ponovno raspisao natječaj, ali je uvjete ublažio. Cijena je spuštena na 26,5 milijuna kuna, a više nije bilo uvjeta o zadržavanju svih 100-tinjak radnika tijekom tri godine. Umjesto toga, od budućih kupaca se tražilo da vlasnik mora zadržati prava i obveze radnika Aquatehnike koja proizlaze iz važećih kolektivnih ugovora.

Taj natječaj je završio krajem siječnja, a također nije rezultirao prodajom.

Varkom bi natječaj trebao raspisati treći put, a cijena će vjerojatno ponovno biti spuštena, dok nije poznato hoće li opet biti zatraženo da se zadrže prava radnika.

Zašto o svemu sad odlučuje Vlašić?

Kostanjevcu zbog toga nije jasno zašto je suvlasnicima Varkoma jučer prešućeno da su se pojavili zainteresirani kupci. – Ne znamo o kome se radi. Moram istaknuti da mi jesmo za prodaju Aquatehnike, ali uz uvjet da se zaštite prava radnika. Zato nam nije jasno zašto se baš sad, kad se pojavio kupac, donosi odluka prema kojoj o prodaji može odlučivati Uprava Varkoma, bez suglasnosti suvlasnika, dakle bez suglasnosti općina i gradova – napomenuo je Kostanjevac.

Iz Varkoma su u jutrošnjem priopćenju izvijestili da je na jučerašnjoj izvanrednoj Skupštini većinom glasova prihvaćena odluka da se za daljnje pregovore i prodaju Aquatehnike ovlasti Upravu Varkoma, no nisu iznijeli informaciju da je stiglo pismo namjere zainteresiranog ponuđača.

– Dobili smo povjerenje Skupštine da uspješno završimo posao prodaje Aquatehnike. Prodajom stvaramo mogućnost da se tvrtka javlja na natječaje i dobiva poslove za što definitivno ima kapaciteta. Za više od 100 zaposlenika moramo omogućiti da rade i privređuju i sami odlučuju o napretku i razvoju tvrtke. Posao prodaje je dinamičan proces koji zahtjeva konkretne i brze odluke. Skupština je stoga prepustila dovršetak procesa prodaje Upravi. Ukoliko bi konačna odluka ostala na potvrdi Skupštine, to bi moglo produžit cijeli proces jer je samo za sazivanje Skupštine potreban rok od dva mjeseca. Vrijeme koje Aquatehnika, ukoliko se želi javiti na natječaje i dobiti poslove, jednostavno nema – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u priopćenju.
 

Kolarić zabrinut za sudbinu 102 radnika

Zanimljivo je da se o prodaji Aquatehnike priopćenjem oglasio i predsjednik Nazdornog odbora Božidar Kolarić, koji je predsjednik županijskih Laburista.

Istaknuo je da su Laburisti zabrinuti za sudbinu 102 ljudi zaposlenih u poduzeću Aquatehnika.

– Ako je prodaja jedini način da se osigura opstanak tvrtke, Laburisti će podržati prodaju Aquatehnike, koja ima i operativni i kadrovski potencijal da obavlja poslove. Naravno, uz uvjet da u se u tome vodi računa o radnicima i njihovim pravima, da se sve provede u skladu sa zakonom i da se postigne optimalna cijena prema aktualnoj situaciji na tržištu – istaknuo je Kolarić i izvijestio da je na adrese na gradonačelnika Gorana Habuša, direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Aquatehnike Darka Katančića poslao zahtjev za hitnim sastankom u cilju iznalaženja rješenja za Aquatehniku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Sjednica Gradskog vijeća trajala 10 sati, bilo je tu prozivki i uvreda, ali je ipak prihvaćen rebalans

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća, trajala je 10 sati, a među ostalim, nakon burne rasprave prihvaćen je rebalans proračuna. Opet nije izostajalo prozivki, pa i neprimjerenih komentara, a sve se svodilo na sukob bivše i sadašnje vlasti.

Na to su upozorili nezavisni Davor Patafta i SDP-ov Lovro Lukavečki.

– Vjerujem da je i građanima teško ovo pratiti i ponovo apeliram da se ovdje bavimo bitnim stvarima, a ne onim što je bilo – rekao je Patafta.

Na to se nadovezao Lukavečki koji je zaključio da se zbog ovakvih rasprava kojima se ne vidi kraja i svode se na prozivke mladi ne žele baviti politikom.

Spomenimo da su rebalansom osigurana sredstva za pomoćnike u nastavi, financiranje besplatnih obroka za školarce, ali i pomoć u pokrivanju režijskih troškova građanima koji se griju na kotlovnicu. Osigurana su i dodatna sredstva za gradske ustanove, Zajednicu sportskih udruga, ali i za sortirnicu na Motičnjaku. Upravo zbog sortirnice sukobili su se bivši gradonačelnik Čehok i predstavnici aktualne vlasti.

Čehok je, naime, tvrdio da je elaborat falsificiran te smatra da tamo se ne nalazi građevinski otpad već poglavito komunalni otpad.

– Ovo se dogodilo jer su projekt radili Čistoća 2014. godine, ali nije valjao i 2020. godine se taj projekt radio iznova. Taj projekt nije dobio građevinsku dozvolu 2014. godine već 2020. godine za vrijeme vašeg mandata. Napravili ste geomehanička istraživanja samo ispod sortirnice, a ne i ispod rampe, vage te ispod pristupne ceste gdje su pronašli otpad. Svi ti sudionici u građenju imaju svoj krimen – odgovorio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dijelove županije zahvatila tuča, opet stradao bukovečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Oko 15 sati u dijelovima Varaždinske županije pala je tuča. Čitatelji nam javljaju da je ponovno stradao bukovečki kraj gdje  je pala tuča veličine lješnjaka.

– Padalo je nekoliko minuta, na sreću nije bilo kao prošli put kad nije bilo kuće ili automobila koji nije bio oštećen – kažu nam mještani bukovečkog kraja.

Konačna šteta će se utvrditi naknadno.

Tuča veličine teniskih loptica potpuno uništila nasade u Velikom Bukovcu, razbijeni su staklenici i prozori automobila!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje