Povežite se s nama

U fokusu

Potencijalni kupci su stigli u Aquatehniku, zašto je to dioničarima Varkoma prešućeno?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE NAKON IZVANREDNE SKUPŠTINE

– Potencijalni kupci već su u Aquatehnici, no mi jučer na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma o tome nismo čuli ni jednu riječ. Stiglo je pismo namjere, a i to su nam prešutjeli – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

On je na Glavnoj skupštini bio kao predstavnik Općine Vinica, jedne od jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnik Varkoma, pri čemu je Grad Varaždin s 51 posto udjela većinski vlasnik. Istovremeno, Varkom je 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

Prvi natječaj za prodaju Aquatehnike, tvrtke specijalizirane za gradnju kanalizacije i vodovoda, Varkom je raspisao još prošle godine.

Cijena pada, uvjeti sve blaži

U tom prvom javnom pozivu cijena je bila 29,7 milijuna kuna, na temelju studije o procjeni vrijednosti, a uz to su bili određeni strogi uvjeti: od zainteresiranih ponuđača se tražilo da moraju zadržati tvrtku, djelatnost i sjedište, kao i sve zaposlene tijekom sljedeće tri godine. Uz sve to, uvjet je bio da da predstavnika Varkoma imenuju u Nadzorni odbor Aquatehnike na razdoblje od tri godine. 

Zainteresiranih za kupnju pod takvim uvjetima nije bilo, pa je Varkom ponovno raspisao natječaj, ali je uvjete ublažio. Cijena je spuštena na 26,5 milijuna kuna, a više nije bilo uvjeta o zadržavanju svih 100-tinjak radnika tijekom tri godine. Umjesto toga, od budućih kupaca se tražilo da vlasnik mora zadržati prava i obveze radnika Aquatehnike koja proizlaze iz važećih kolektivnih ugovora.

Taj natječaj je završio krajem siječnja, a također nije rezultirao prodajom.

Varkom bi natječaj trebao raspisati treći put, a cijena će vjerojatno ponovno biti spuštena, dok nije poznato hoće li opet biti zatraženo da se zadrže prava radnika.

Zašto o svemu sad odlučuje Vlašić?

Kostanjevcu zbog toga nije jasno zašto je suvlasnicima Varkoma jučer prešućeno da su se pojavili zainteresirani kupci. – Ne znamo o kome se radi. Moram istaknuti da mi jesmo za prodaju Aquatehnike, ali uz uvjet da se zaštite prava radnika. Zato nam nije jasno zašto se baš sad, kad se pojavio kupac, donosi odluka prema kojoj o prodaji može odlučivati Uprava Varkoma, bez suglasnosti suvlasnika, dakle bez suglasnosti općina i gradova – napomenuo je Kostanjevac.

Iz Varkoma su u jutrošnjem priopćenju izvijestili da je na jučerašnjoj izvanrednoj Skupštini većinom glasova prihvaćena odluka da se za daljnje pregovore i prodaju Aquatehnike ovlasti Upravu Varkoma, no nisu iznijeli informaciju da je stiglo pismo namjere zainteresiranog ponuđača.

– Dobili smo povjerenje Skupštine da uspješno završimo posao prodaje Aquatehnike. Prodajom stvaramo mogućnost da se tvrtka javlja na natječaje i dobiva poslove za što definitivno ima kapaciteta. Za više od 100 zaposlenika moramo omogućiti da rade i privređuju i sami odlučuju o napretku i razvoju tvrtke. Posao prodaje je dinamičan proces koji zahtjeva konkretne i brze odluke. Skupština je stoga prepustila dovršetak procesa prodaje Upravi. Ukoliko bi konačna odluka ostala na potvrdi Skupštine, to bi moglo produžit cijeli proces jer je samo za sazivanje Skupštine potreban rok od dva mjeseca. Vrijeme koje Aquatehnika, ukoliko se želi javiti na natječaje i dobiti poslove, jednostavno nema – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u priopćenju.
 

Kolarić zabrinut za sudbinu 102 radnika

Zanimljivo je da se o prodaji Aquatehnike priopćenjem oglasio i predsjednik Nazdornog odbora Božidar Kolarić, koji je predsjednik županijskih Laburista.

Istaknuo je da su Laburisti zabrinuti za sudbinu 102 ljudi zaposlenih u poduzeću Aquatehnika.

– Ako je prodaja jedini način da se osigura opstanak tvrtke, Laburisti će podržati prodaju Aquatehnike, koja ima i operativni i kadrovski potencijal da obavlja poslove. Naravno, uz uvjet da u se u tome vodi računa o radnicima i njihovim pravima, da se sve provede u skladu sa zakonom i da se postigne optimalna cijena prema aktualnoj situaciji na tržištu – istaknuo je Kolarić i izvijestio da je na adrese na gradonačelnika Gorana Habuša, direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Aquatehnike Darka Katančića poslao zahtjev za hitnim sastankom u cilju iznalaženja rješenja za Aquatehniku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Q Experience d.o.o. zapošljava na poziciji specijalist za brigu o korisnicima – francuski i engleski jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a postoji mogućnost rada od kuće. Posao podrazumijeva tečno poznavanje francuskog jezika, dobro ili vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, dobro poznavanje MS Officea, pouzdanost i timski duh. Aplicirajte.

NTH Mobile d.o.o. traži pojačanje na poziciji specijalist za pravne poslove (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 24.9. Poželjne su dvije godine iskustva u radu, izvrsno poznavanje trgovačkog, ugovornog i radnog prava, samostalnost u radu, usmjerenost na rezultate i proaktivnost u rješavanju problema, odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu. Prijavite se.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama glavni kuhar (m/ž), blagajnik (m/ž), skladišni radnik (m/ž). Lokacije rada su Čakovec i Ivanec. Provjerite uvjete i aplicirajte.

McDonald’s traži radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 27.9. Poslodavac nudi plaću iznad prosjeka u sektoru ugostiteljstva i maloprodaje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost osobnog rasta i razvoja, dodatne stimulacije na plaću i redovno povećanje plaće svaku godinu. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijave su otvorene do 15.10. Poslodavac nudi ugodnu radnu atmosferu, mogućnost daljnjeg napredovanja te izazove. Prijavite se.

Letina Intech d.o.o. traži inženjera/ diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 22.9. Potrebna je minimalno viša strućna sprema, poznavanje PLC-a serije MicroLogix i PLC-a Micro800, samostalnost u radu, snalažljivost i odgovornost. Poslodavac nudi stalni radni odnos. Prijavite se.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava vozača taksija (m/ž) na području Varaždina. Rok prijave je 1.11. Očekuje se aktivni vozač koji posjeduje vozačku dozvolu B kategorije, spremnost na rad u smjenama, komunikacijske vještine. Aplicirajte.

Pozitiva food j.d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a prijave su otvorene do 6.10. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Potrebna je minimalno završena osnovna škola. Više na linku.

Oak logs d.o.o. zapošljava inženjera šumarstva (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 15.10. Posao obuhvaća doznaku stabala, preuzimanje sirovine. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Salus zapošljava magistra farmacije (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.10. Radnik/ca obavlja poslove izdavanja lijekova na recept i bez recepta, izrađuje magistralne i galenske pripravke. Nudi se stalni radni odnos. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje