Povežite se s nama

U fokusu

Potencijalni kupci su stigli u Aquatehniku, zašto je to dioničarima Varkoma prešućeno?

Objavljeno:

- dana

DVOJBE NAKON IZVANREDNE SKUPŠTINE

– Potencijalni kupci već su u Aquatehnici, no mi jučer na izvanrednoj glavnoj skupštini Varkoma o tome nismo čuli ni jednu riječ. Stiglo je pismo namjere, a i to su nam prešutjeli – rekao je danas na konferenciji za medije načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

On je na Glavnoj skupštini bio kao predstavnik Općine Vinica, jedne od jedinica lokalne samouprave koja je suvlasnik Varkoma, pri čemu je Grad Varaždin s 51 posto udjela većinski vlasnik. Istovremeno, Varkom je 100-postotni vlasnik Aquatehnike.

Prvi natječaj za prodaju Aquatehnike, tvrtke specijalizirane za gradnju kanalizacije i vodovoda, Varkom je raspisao još prošle godine.

Cijena pada, uvjeti sve blaži

U tom prvom javnom pozivu cijena je bila 29,7 milijuna kuna, na temelju studije o procjeni vrijednosti, a uz to su bili određeni strogi uvjeti: od zainteresiranih ponuđača se tražilo da moraju zadržati tvrtku, djelatnost i sjedište, kao i sve zaposlene tijekom sljedeće tri godine. Uz sve to, uvjet je bio da da predstavnika Varkoma imenuju u Nadzorni odbor Aquatehnike na razdoblje od tri godine. 

Zainteresiranih za kupnju pod takvim uvjetima nije bilo, pa je Varkom ponovno raspisao natječaj, ali je uvjete ublažio. Cijena je spuštena na 26,5 milijuna kuna, a više nije bilo uvjeta o zadržavanju svih 100-tinjak radnika tijekom tri godine. Umjesto toga, od budućih kupaca se tražilo da vlasnik mora zadržati prava i obveze radnika Aquatehnike koja proizlaze iz važećih kolektivnih ugovora.

Taj natječaj je završio krajem siječnja, a također nije rezultirao prodajom.

Varkom bi natječaj trebao raspisati treći put, a cijena će vjerojatno ponovno biti spuštena, dok nije poznato hoće li opet biti zatraženo da se zadrže prava radnika.

Zašto o svemu sad odlučuje Vlašić?

Kostanjevcu zbog toga nije jasno zašto je suvlasnicima Varkoma jučer prešućeno da su se pojavili zainteresirani kupci. – Ne znamo o kome se radi. Moram istaknuti da mi jesmo za prodaju Aquatehnike, ali uz uvjet da se zaštite prava radnika. Zato nam nije jasno zašto se baš sad, kad se pojavio kupac, donosi odluka prema kojoj o prodaji može odlučivati Uprava Varkoma, bez suglasnosti suvlasnika, dakle bez suglasnosti općina i gradova – napomenuo je Kostanjevac.

Iz Varkoma su u jutrošnjem priopćenju izvijestili da je na jučerašnjoj izvanrednoj Skupštini većinom glasova prihvaćena odluka da se za daljnje pregovore i prodaju Aquatehnike ovlasti Upravu Varkoma, no nisu iznijeli informaciju da je stiglo pismo namjere zainteresiranog ponuđača.

– Dobili smo povjerenje Skupštine da uspješno završimo posao prodaje Aquatehnike. Prodajom stvaramo mogućnost da se tvrtka javlja na natječaje i dobiva poslove za što definitivno ima kapaciteta. Za više od 100 zaposlenika moramo omogućiti da rade i privređuju i sami odlučuju o napretku i razvoju tvrtke. Posao prodaje je dinamičan proces koji zahtjeva konkretne i brze odluke. Skupština je stoga prepustila dovršetak procesa prodaje Upravi. Ukoliko bi konačna odluka ostala na potvrdi Skupštine, to bi moglo produžit cijeli proces jer je samo za sazivanje Skupštine potreban rok od dva mjeseca. Vrijeme koje Aquatehnika, ukoliko se želi javiti na natječaje i dobiti poslove, jednostavno nema – istaknuo je direktor Varkoma Vlado Vlašić u priopćenju.
 

Kolarić zabrinut za sudbinu 102 radnika

Zanimljivo je da se o prodaji Aquatehnike priopćenjem oglasio i predsjednik Nazdornog odbora Božidar Kolarić, koji je predsjednik županijskih Laburista.

Istaknuo je da su Laburisti zabrinuti za sudbinu 102 ljudi zaposlenih u poduzeću Aquatehnika.

– Ako je prodaja jedini način da se osigura opstanak tvrtke, Laburisti će podržati prodaju Aquatehnike, koja ima i operativni i kadrovski potencijal da obavlja poslove. Naravno, uz uvjet da u se u tome vodi računa o radnicima i njihovim pravima, da se sve provede u skladu sa zakonom i da se postigne optimalna cijena prema aktualnoj situaciji na tržištu – istaknuo je Kolarić i izvijestio da je na adrese na gradonačelnika Gorana Habuša, direktora Varkoma Vlade Vlašića i direktora Aquatehnike Darka Katančića poslao zahtjev za hitnim sastankom u cilju iznalaženja rješenja za Aquatehniku.

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje