Povežite se s nama

Novosti

Edukativna iPad aplikacija za djecu iz Varaždina odlazi u domove diljem svijeta

Objavljeno:

- dana

NATURE’S FRIENDS

Varaždinske tvrtke Evenio i Conecto udružile su snage u osmišljavanju, ilustriranju i programskom razvoju edukativne iPad aplikacije za djecu koja nosi simpatičan naziv – “Nature’s Friends” ili Prijatelji prirode. Aplikacija se odnedavno može pronaći u Apple iTunes web trgovini, odakle će odlaziti u domove mališana po čitavom svijetu. Aplikacija je na engleskom jeziku i donosi 15 crteža za bojanje, 45 radnih zadataka za učenje brojeva, slova, suprotnosti,  geometrijskih likova, vježbanje motorike i slično, a kao dodatak tu su i tri mini igrice – memory, spajanje likova i puzzle.

Na gotovo 70 stranica edukativnog sadržaja, djeca starosti od 4 do 8 godina mogu uz igru i zabavu naučiti ponešto o očuvanju okoliša, odnosno o malim svakodnevnim stvarima koje već u toj dobi i sami mogu učiniti kako bi svoj okoliš očuvali lijepim i čistim.

Učenje kroz igru

Učenje kroz igru, odnosno edutainment, svakako postaje trend na tržištu dječjih igračaka, literature i pomagala, a Nature’s Friends aplikacija u potpunosti slijedi taj trend. Isto tako, očuvanje okoliša društvena je tema koja se u svijetu i u Hrvatskoj djeci predstavlja već u vrtićkoj dobi te im se nastoji kroz materijale poput aplikacije „Nature’s Friends“ usaditi svijest o važnosti brige za prirodu i okoliš.

o očuvanju okoliša govori se jezikom koji djeca mogu razumjeti

– Kada smo odlučili našu tiskanu bojanku “Čuvari prirode” pretočiti u aplikaciju za iPad, bilo nam je jako važno da i u svom digitalnom obliku bude spoj edukativnih i zabavnih elemenata te da djeca o očuvanju okoliša uče kroz igru.

Tema je dosta ozbiljna, ali o očuvanju okoliša progovara jezikom koji djeca mogu razumjeti. Bojanka je rađena u suradnji s dječjim psihologom i nadamo se da će pridonijeti razvijanju svijesti o društveno odgovornom ponašanju kod djece od najranije dobi. I to kod djece diljem svijeta, pa smo sretni da ćemo i mi tome barem malo pridonijeti – kazala je autorica priče Jelena Kovačić iz tvrtke Evenio.  

Atraktivne ilustracije i dječji likovi

Osim edukativnih sadržaja, aplikaciju krase atraktivne ilustracije i dječji likovi koje je izradila ilustratorica Jelena Brezovec, dok su se developeri iz tvrtke Conecto pobrinuli za intuitivno sučelje koje je jednostavno za korištenje.

aplikacija ima i neke korisne dodatke koje djeca vole, kao što su pozadinski zvukovi

– Aplikacija je user-friendly kako se to kaže među developerima, odnosno vrlo je intuitivna i lagana za korištenje, s obzirom na to da je namijenjena djeci. Pazili smo da aplikacija ima i neke korisne dodatke koje djeca vole, kao što su pozadinski zvukovi, naracija priče, animirani interaktivni detalji, mogućnost odabira preferiranih alata bojanja te neke druge postavke – objasnio je pobliže Zvonimir Juranko iz tvrtke Conecto koja je bila zadužena za programski kod i razvoj.

Aplikacija je dostupna u Apple iTunes online trgovini po cijeni od 1,99 dolara. Više o aplikaciji potražite na službenoj stranici www.bumblebeembie.com gdje se nalaze i promotivni videomaterijali te besplatne bojanke za print.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje