Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

EMA o Johnson&Johnson cjepivu: „Trebate biti svjesni pojave vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka!“

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Objavljeno:

- dana

Poznat je stav Europske agencije za lijekove u vezi cjepiva Johnson & Johnson – ističu da je omjer koristi i rizika cjepiva i dalje pozitivan te da je moguća povezanost s vrlo rijetkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica.

Podsjetimo, riječ je o cjepivu koje je prije tjedan dana trebalo stići i u Varaždinsku županiju, a na razini Hrvatske naručeno je 900.000 doza. Međutim, distribucija je u cijeloj Europi odgođena zbog pojave smrtnih slučajeva u SAD-u, dok se detaljnije ne istraži, što je i učinjeno. Priopćenjem se oglasilo HALMED, a dio donosimo u nastavku.

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) je na sjednici održanoj danas, 20. travnja, zaključilo da upozorenje o neuobičajenim slučajevima krvnih ugrušaka s niskim brojem krvnih pločica (trombocita) treba biti uključeno u informacije o lijeku te da ovi slučajevi trebaju biti navedeni kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva „COVID-19 Vaccine Janssen“ (Johnson & Johnson).

PRAC je u ocjenu uključio sve trenutačno dostupne dokaze, uključujući osam prijava slučajeva neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica na području Sjedinjenih Američkih Država (SAD), od kojih je jedan slučaj imao smrtni ishod.

Svi navedeni slučajevi uočeni su kod cijepljenih osoba mlađih od 60 godina unutar tri tjedna nakon cijepljenja, većinom kod osoba ženskog spola. Temeljem dostupnih dokaza, u ocjeni trenutačno nisu identificirani specifični faktori rizika kao što su dob, spol ili poremećaji zgrušavanja krvi u povijesti bolesti. Do 13. travnja 2021. godine preko sedam milijuna ljudi primilo je cjepivo COVID-19 Vaccine Janssen na području SAD-a.

PRAC je uočio pojavu ugrušaka uglavnom u venama u mozgu (cerebralna venska sinusna tromboza, CVST) i u abdomenu (splanhnička venska tromboza) te u arterijama, od kojih su neki ugrušci bili popraćeni niskom razinom krvnih pločica, a ponekad i krvarenjem.

Ocijenjeni slučajevi vrlo su slični slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka koji su pojavili nakon cijepljenja cjepivom Vaxzevria proizvođača AstraZeneca.

EMA podsjeća zdravstvene radnike i osobe koje će primiti cjepivo da trebaju biti svjesni mogućnosti pojave vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka praćenih niskom razinom krvnih pločica unutar tri tjedna nakon cijepljenja.

Bolest COVID-19 povezana je s rizikom od hospitalizacije i smrti. Pojava predmetne kombinacije ugrušaka i niske razine krvnih pločica vrlo je rijetka te ukupne koristi primjene predmetnog cjepiva u sprečavanju bolesti COVID-19, kao i s njom povezanih rizika od hospitalizacije i smrti, trenutačno nadmašuju rizike od mogućih nuspojava cjepiva.

Znanstvena ocjena EMA-e podupire sigurnu i učinkovitu primjenu cjepiva protiv bolesti COVID-19. Prilikom procjene koristi i rizika cjepiva u provođenju kampanja cijepljenja potrebno je uzeti u obzir trenutačnu epidemiološku situaciju (stopa zaraze, hospitalizacija i smrti od bolesti COVID-19) te dostupnost drugih cjepiva u pojedinim državama.

Trenutačno dostupni podaci upućuju na to da je pojava krvnih ugrušaka najvjerojatnije posljedica imunološkog odgovora, koji dovodi do stanja sličnog stanju koje se ponekad pojavljuje u bolesnika liječenih heparinom (trombocitopenija inducirana heparinom, HIT).

PRAC naglašava važnost brzog specijalističkog liječenja osoba s krvnim ugrušcima. Prepoznavanjem znakova ugrušaka i niskog broja trombocita te ranim liječenjem zdravstveni radnici mogu pomoći osobama u oporavku i izbjeći eventualne komplikacije. Tromboza u kombinaciji s trombocitopenijom zahtijeva specijalizirano kliničko liječenje. Zdravstveni radnici trebali bi se voditi odobrenim smjernicama te savjetom stručnjaka (primjerice hematologa ili specijalista za poremećaje zgrušavanja krvi) kako bi dijagnosticirali i liječili navedeno stanje.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 17 novih slučajeva, od utorka ponovno masovno cijepljenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 301, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 771.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 176 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 85 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, 73 osobe su u Klenovniku, a u Novom Marofu je smješteno 18 osoba. U jedinicama intenzivnog liječenja na respiratoru se nalazi 20, a u posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 287 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 8 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 6 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 21.309 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 545.

U utorak 18. svibnja će se na punktu za organizirano masovnije cijepljenje u sportskoj dvorani Gospodarske škole u Varaždinu građani moći cijepiti bez prethodne najave i to od 09:00 do 17:00 sati. Na raspolaganju će biti cjepivo Astra-Zenece, a osobe koje dolaze na cijepljenje podsjećamo da je moguće koristiti slobodna parkirna mjesta u podzemnoj garaži obližnjeg trgovačkog centra.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U ponedjeljak u Hrvatskoj 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je 30 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5293, priopćio je 17. svibnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima su 1662 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 173 pacijenta.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 350.506 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7738 preminulo, ukupno se oporavilo 337.475 osoba, od toga 1025 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 19.085 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1.929.591 osoba, od toga 2329 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 16. svibnja, utrošeno je 1.349.447 doza cjepiva.

Dosad je 1.041.215 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 308.232 primilo obje doze. Na dan 16. svibnja utrošeno je 2456 doza cjepiva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!