Povežite se s nama

Međimurje

Erasmus+ u OŠ Strahoninec: “Prijeđimo granice osnovnog obrazovanja zajedno!”

Objavljeno:

- dana

Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Od 5. do 9. studenoga, Osnovna škola Strahoninec bila je domaćin europskim partnerima ERASMUS+ KA2 projekta “Let’s cross the boundaries of primary education together”.

Učiteljice i učitelji iz Češke, Danske, Grčke, Njemačke i Španjolske boravili su u Međimurju ne skrivajući oduševljenje našim krajem, ali i školom čiji su partneri. U sklopu projekta planirano je sedam mobilnosti, a svaka sadržajno obuhvaća određen nastavni predmet te se izrađuje časopis koji uređuju učenici i učitelji svih zemalja partnera u projektu. Časopis se objavljuje online na e-Twinning portalu, ali i u tiskanom obliku i to preveden na sve jezike zemalja sudionika. Tema sastanka u Hrvatskoj bila je Matematika.

Partneri su upoznati s nastavnim planom i programom Matematike, sudjelovali su na radionicama o radu s učenicima s posebnim potrebama te na radionici o IKT alatima u nastavi Matematike, prisustvovali su nastavi Matematike u svim razredima te s učenicima odmjerili snage i vještine u matematičkim igrama i izazovima Večeri Matematike. Putem predavanja, radionice, okrugle stolove vezane uz nastavni predmet Matematike, svi su sudionici iznosili svoja iskustva te uspoređivali nastavne sadržaje, metode i postupke u poučavanju, usmjereno k napredovanju i razvoju učenja i poučavanja dotičnog nastavnog predmeta.

Partneri su imali prilike vidjeti i okusiti tradiciju Međimurja, doživjeti krajolik, upoznati povijest Čakovca te, zahvaljujući članicama i članovima Kulturno-umjetničkog društva Strahoninec, čuti i doživjeti međimursku popevku kandidiranu za UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. Planirajući božićno izdanje projektnog časopisa i s pregršt novih znanja, iskustava i motivacije, partneri se unaprijed raduju idućem susretu u kolijevci zapadne civilizacije, Grčkoj, s temom glazbe.

Međimurje

Međimurska priroda: Sezona (ne)gljivara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Piše: Sara Srša, magistra urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša

Na slici: borov vrganj

Miris kestena koji se širi ulicama gradova upućuje da je započela sezona skupljanja šumskih plodova, među kojima su i gljive. Mnogi iskusni gljivari, manje iskusni i potpuno neiskusni odlaze u šumu sa željom da pronađu i skupe što više plodova te s ciljem da ih prodaju po najboljoj cijeni u korist povećanja kućnog budžeta. No nekih se pravila u berbi gljiva ipak treba pridržavati.

>>Čak i vrlo iskusni gljivari mogu zamijeniti određene vrste gljiva!<<

Zakonske odredbe

Hrvatske šume d.o.o. temeljem Zakona o šumama donijele su Pravilnik o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda kojim se regulira sakupljanje i iskorištavanje gljiva. Prema pravilniku, nedrvnim šumskim proizvodima koji se sakupljaju za hranu ljudi i/ili lijekove smatraju se: šumski plodovi, gljive, biljke za prehranu te ljekovito, aromatično, začinsko bilje i drugo bilje. Pravilnik propisuje da je prije skupljanja šumskih plodova, gljiva i bilja za osobne potrebe potrebno pribaviti dozvolu Hrvatskih šuma.

Za dozvolu se ne plaća naknada, a vrijedi do 31. prosinca tekuće godine u upravi šuma koja ju je i izdala. Prema Pravilniku o skupljanju zavičajnih biljnih vrsta, definirane su količine nedrvnih šumskih proizvoda za osobne potrebe koji donosi nadležno ministarstvo. Za osobne potrebe može se dnevno skupiti do tri kilograma plodišta nadzemnih gljiva.

Poznavanje gljiva ključ je odgovornosti!

Gljive su sastavnice prirode; njihova prisutnost znak je zdravoga šumskog ekosustava i upućuje na bioraznolikost te pravilno funkcioniranje. Prije svega, prilikom berbe gljiva treba biti oprezan i voditi brigu da se ne ubiru gljive koje ne poznajemo. Berite gljive koje znate prepoznati i determinirati te samo u potrebnoj količini.

Važno je naglasiti da ne bi trebalo uništavati gljive koje smatramo da nisu pogodne za skupljanje, jer svaka od njih ima svoju ulogu u prirodi. Ukratko: ako ne poznaješ i ne razlikuješ gljive, ne diraj ih!

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Demonstracija ispiranja zlata: očuvanje zanata koji je othranio brojne generacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Donji Vidovec

Protekle nedjelje su članovi Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ iz Donjeg Vidovca, na dravskom kupalištu kod Svete Marije, održali demonstraciju ispiranja zlata. Okupljanje je održana u okviru projekta „Two Rivers one Goal II“, a privuklo je mnogobrojne mještane Donjeg Vidovca i susjednih općina.

– Brojni okupljeni mogli su uživati u druženju i lijepom popodnevu provedenom u društvu članova Kluba koji su cijelo događanje obogatili demonstracijom i pričama koje su naslijedili od nekadašnjih zlatara. Iz priča je vidljivo da je riječ o mukotrpnom zanatom na koji su brojni stanovnici ovog dijela Međimurja bili primorani da bi prehranjivali svoje obitelji – poručili su organizatori druženja.

Zlatarenje, odnosno vještina ispiranja zlata jedna je od zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurske županije. O umijeću zlatarenje Muzej Međimurja Čakovec snimio je i film u okviru projekta „Nematerijalna baština Međimurja“.

Prisutne su pozdravili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i predsjednik Moto nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ Nenad Lukša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje