Povežite se s nama

U fokusu

Evo tko će biti zaposlen u Gradu Varaždinu, gdje već radi 109 ljudi

Objavljeno:

- dana

DVA OD ŠEST NATJEČAJA PONIŠTILI

U Gradu Varaždinu, u kojem je u kolovozu plaću primalo 109 zaposlenih, bit će zaposleno još četvero ljudi.

Na natječaje za šest radnih mjesta u različitim upravnim odjelima, koji su objavljeni prije tri mjeseca, stigle su ukupno 153 molbe. U Gradu Varaždinu nisu pronašli odgovarajuće kandidate za dva radna mjesta, za višeg stručnog suradnika za odnose s javnošću i marketing te za administrativnog referenta za poslove Gradskog vijeća. Za suradnika za marketing prijavilo se 23 zainteresiranih, a za administrativnog referenta je stiglo još više prijava, njih 30. Unatoč tome, ta dva natječaja će biti poništena, odlučili su u Gradu, ali odluku nisu obrazložili. Nismo uspjeli doznati hoće li ti natječaji biti raspisani ponovno.

Za razliku od toga, preostala četiri natječaja su završena.

Jedno ime još uvijek nepoznato

Tko je dobio posao? Najviše prijava, čak 50, pristiglo je za stručnog suradnika za udruge i ustanove i kulturu. Na to radno mjesto primljena je Danijela Herceg, diplomirana novinarka.

Na radno mjesto stručnog referenta – poslovnog tajnika, za koje je stiglo 27 molbi, primljena je pak Ines Lovreković, koja je završila opću gimnaziju. Od devetero kandidata koji su se prijavili za radno mjesto savjetnika za elektroenergetiku izabran je Marijan Vratarić, magistar inženjer elektrotehnike. Još uvijek nije poznato tko će biti zaposlen na radno mjesto višeg savjetnika za poduzetništvo.

– Rješenje o prijemu nije izvršno te će se tek po izvršnosti moći dati podaci o kandidatu/kinji primljenom/noj u službu – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjećamo, oporbeni vijećnici su još u kolovozu ustvrdili da su nova zapošljavanja nepotrebna, a da će gradska vlast potrošiti dodanih 800.000 kuna kako bi „uhljebili podobne“. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zbog suše kupce očekuje poskupljenje voća i povrća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Katastrofalna suša posve sigurno će utjecati na daljnji skok cijena hrane, prije svega voća i povrća.

Zbog rasta cijena energenata i rata u Ukrajini, proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, bile su veće za 22 %. Cijena žitarica skočila je čak 65 %, a povrća za 30 %, javlja HRT. Kako će nezapamćena suša utjecati na cijene hrane, vidjet ćemo idućih tjedana i mjeseci.

Sunce i visoke temperature osušili su voće i povrće i prije berbe. Povrće na tvrdom i suhom tlu, a voćke na granama polako propadaju; poljoprivrednici zbrajaju troškove.

I dok strahujemo od poskupljenja voća i povrća, poljoprivrednici na požeškoj i zagrebačkoj tržnici, kažu, cijene neće podizati.

Voće je u Hrvatskoj ove godine poskupjelo za gotovo 7 %. Na obali ponegdje i znatno više.

Urod jabuke, primjerice, ove je godine smanjen za 12 % u odnosu na prošlu. Troškovi rastu. Gnojivo je poskupjelo za 70 %, kemijska zaštita za 35, a cijena radne snage viša je za 25 %.

– Kada se pogleda rast cijena ulaznih troškova koje su proizvođači imali kod proizvodnje, a naročito sada kod ovog što će biti u berbi i sama obrada, transport, logistika koja slijedi da bi mi tu jabuku dobili u trgovačkom centru odnosno na placu ili bilo gdje. Tu je rast troškova i do 60 % – rekla je savjetnica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji Zvjezdana Blažić.

Kupci itekako osjete više cijene. Strahuju od jeseni i njihova daljnjeg rasta.

Zbog suše i visokih temperatura urod će zasigurno biti skromniji, no voćari i povrtlari tvrde – nestašice neće biti.

Nastavite čitati

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje