Povežite se s nama

Život i društvo

Evo tko su najbolji osnovnoškolci i srednjoškolci u Županiji iz engleskog i njemačkog

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Beletinec i  Prva gimnazija Varaždin bili su domaćini ovogodišnjeg županijskog natjecanja iz engleskog jezika na kojem je sudjelovao 91 učenik: 42 osnovnoškolca i 49 srednjoškolaca.

Učenici osnovnih škola natjecali su se samo u kategoriji završnih, 8. razreda. Paula Jukić i Tomislav Ćosić iz VI. osnovne škole podijelili su prvo mjesto, dok su drugo mjesto podijeli Gita Sočković i Jan Kolarić, također iz VI. osnovne škole. Na treće se mjesto plasirala Marta Korade iz V. osnovne škole Varaždin.

Srednjoškolci su se natjecali u kategorijama učenika 2. i 4. razreda gimnazija i ostalih srednjih škola. Učenici Prve gimnazije Varaždin: Lovro Štefan, Sven Sekovanić i Lucija Grabant osvojili su prva tri mjesta u kategoriji učenika 2. razreda gimnazijalaca, dok su njihove školske kolegice – Julija Van Hoek, Karla Bek i Ivona Jurajec bile tri najbolje među maturantima.

U kategoriji učenika 2. razreda ostalih srednjih škola prvo mjesto dijele Patrick Vincek iz Elektrostrojarske škole Varaždin i Janja Klemen iz Medicinske škole Varaždin, drugi je bio Teodor Kolar iz Elektrostrojarske škole Varaždin, a treća Lana-Lucija Horvatić, učenica Glazbene škole u Varaždinu. David Koren iz Elektrostrojarske škole Varaždin bio je najbolji maturant, na drugom je mjestu Lana Bogović iz Medicinske škole Varaždin, a na trećem Gabrijela Negovec iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

U Varaždinskoj županiji završena su natjecanja iz njemačkog jezika za učenike osnovnih i srednjih škola.

Osnovnoškolcima je domaćin bila VII. osnovna škola Varaždin, a svoje je poznavanje njemačkog jezika pokazalo 46 učenika 8. razreda  iz 24 osnovne škole Varaždinske županije. U kategoriji učenika koji ovaj jezik uče od 1. razreda  redovne nastave, prva tri mjesta zauzele su učenice OŠ I.K. Sakcinskog Ivanec. Najbolja je bila Estella Veronica Grubač, drugo je mjesto osvojila Maja Bregović, dok su treće mjesto podijelili  Rene  Neuberg-Jagetić i  Katarina Strugar.

Među učenicima koji su boravili na njemačkom govornom području ili odrastaju u bilingvalnom okruženju, najbolja je bila Ana Lechner iz IV. osnovne škole Varaždin, drugo su mjesto podijelile Laura Gotić (IV. osnovna škola Varaždin) i Dario Kukec (OŠ Sračinec), dok je treći bio Edin Murić iz OŠ Podrute.

Lorena Bučovnik iz VI. osnovne škole Varaždin bila je najbolja u kategoriji učenika koji njemački jezik uče od 4. razreda izborne nastave, druga je bila Franka Šegović iz II. osnovne škole, a treća su mjesto podijeliti Adrijana Repnjak iz OŠ Tužno i Luka Radosavljević iz II. osnovne škole Varaždin.

Elektrostrojarska škola Varaždin bila je domaćin za 49 učenika 2. i 3. razreda srednjih škola koji su se natjecali u dvije kategorije: među učenicima 2. razreda najbolja je bila Martina Rabuzin iz Prve gimnazije Varaždin, drugo mjesto dijele Fran Golub i Lana Pintarić, oboje iz Prve gimnazije Varaždin dok je na trećem  mjestu Marco Marijan Küpper iz Glazbene škole u Varaždinu.

Dominik Bek iz Srednje škole Ivanec bio je najbolji među učenicima 3. razreda, Patrik Buhin iz Elektrostrojarske škole Varaždin bio je drugi, a Lucia Fajt iz Prve gimnazije Varaždin treća.

 

Život i društvo

Nagrade najboljima na Smotri dječjega kajkavskog pjesništva otišle u Salinovec i Varaždinske Toplice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pjesme „Sreča“ i „Za une koji znaju glediti“ proglašene su najboljima na trećoj po redu Smotri dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka” održanoj u Varaždinskim Toplicama u sklopu Festivala Ivan Kukuljević Sakcinski.

Prvu nagradu u kategoriji 5. i 6. razreda s pjesmom koja završava stihovima „Bodi ma rieč, muoj stih, popievka, ma sreča“ osvojio je Ivan Posavec Kovač iz PŠ Tina Ujevića Salinovec, a u kategoriji 7. i 8. razreda prva je bila Iva Plišo iz OŠ A. i I. Kukuljević Varaždinske Toplice koja je poručila: „Čuli bute i vidli, sam otprite oči!“

Festival i Smotru organizirali su Europski talent Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije i Centar izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. Na natječaj Smotre pristiglo je 137 pjesama učenika od petog do osmog razreda iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Stručno povjerenstvo je odabralo 22 pjesme za izvođenje na Smotri, dok je ukupno 40 pjesama objavljeno u zbirci „Kaj je naša duša i naša popiefka”.

Manifestaciju je u hotelu Minerva otvorila zamjenica župana Silvija Zagorec naglasivši da su varaždinski i toplički kraj bili Kukuljevićev rodni zavičaj, njegovo životno boravište.

– Naša želja i cilj je da mladi budu svjesni svog nacionalnog identiteta i važnosti materinjega jezika. Stoga ih potičemo da stvaraju na kajkavskome kojeg su usvojili kao prvi jezik. Samo tako, prenoseći svijest o važnosti i ljepoti našega “kaja”, očuvat ćemo to veliko bogatstvo. Posebno nas veseli što su pjesme ovdje na pozornici izveli sami autori. Hvala svim učenicima i njihovim mentorima koji su prepoznali važnost ove Smotre i Festivala, kao i organizatorima – istaknula je Silvija Zagorec.

Festival se održava u čast znamenitom povjesničaru, književniku i političaru koji je prije točno 180 godina u Hrvatskome saboru održao svoj znameniti, prvi govor na hrvatskome jeziku.

– Ne treba čuditi da se manifestacija posvećena Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom održava upravo u Varaždinskim Toplicama. Veći dio svog života boravio je na Tonimiru, gdje je napisao svoja najpoznatija djela. Grad će u suradnji s Maticom hrvatskom u spomen na 180 godina od povijesnog govora postaviti njegovu bistu u našem parku – najavila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Festival nosi Kukuljevićevo ime i zato što je kao Ilirac propagirao važnost i vrijednost govorenja na materinskome jeziku, napomenula je Nataša Sedlar, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole. – Festivalom i Smotrom želimo upravo tu ideju nastavljati i dalje te kod učenika i mladih razvijati svijest o tome koliko je važno njegovati svoju baštinu, govoriti svojim zavičajnim govorom, odnosno kajkavskim jezikom. Uz učenike, svakako su važni i učitelji koji ih potiču na pisanje, tako da se nadamo da ćemo nastaviti tim smjerom i putem – rekla je Nataša Sedlar.

Stručno povjerenstvo doista nije imalo nimalo lak zadatak izabrati najbolje među najboljima. I dok su Ivan i Iva dobili prve nagrade, drugu nagradu u kategoriji 5. i 6. razreda s pjesmom „Pahuljica srameča“ osvojila je Melani Fodrek iz PŠ Tina Ujevića Salinovec, a treću Ines Borko iz OŠ Oroslavje s pjesmom „Vrganj“. U kategoriji 7. i 8. razreda druga nagrada za pjesmu „Dravski veter v pleča“ pripala je Viktoru Turbeliji iz OŠ Ferdinandovac, a treća je bila Jana Krušelj iz OŠ Bedekovčina s pjesmom „Teca Reza“.

Dodajmo da je u sklopu Festivala prof. Valentina Šinjori, voditeljica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za srednje škole, predstavila iskustvo sastavljanja Knigice kajkavčice, čitanke kajkavskih tekstova za osnovnoškolce.

REZULTATI 3. SMOTRE „KAJ JE NAŠA DUŠA I NAŠA POPIEFKA“

A. Učenici 5. i 6. razreda

1. nagrada – pjesma: „Sreča“, autor: Ivan Posavec Kovač, PŠ Tina Ujevića Salinovec, voditeljica: Valentina Posavec Kovač

2. nagrada – pjesma: „Pahuljica srameča“, autorica: Melani Fodrek, PŠ Tina Ujevića Salinovec, voditeljica: Valentina Posavec Kovač

3. nagrada – pjesma: „Vrganj“, autorica: Ines Borko, OŠ Oroslavje, voditeljica: Vesnica Kantoci

B. Učenici 7. i 8. razreda

1. nagrada – pjesma: „Za une koji znaju glediti“, autorica: Iva Plišo, OŠ Ivana i Antuna Kukuljevića Varaždinske Toplice, voditeljica: Sanja Habek

2. nagrada – pjesma: „Dravski veter v pleča“, autor: Viktor Turbelija, OŠ Ferdinandovac, voditeljica: Marina Šapina

3. nagrada – pjesma: „Teca Reza“, autorica: Jana Krušelj, OŠ Bedekovčina, voditeljica: Ivana Kranjčec

Nastavite čitati

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje