Povežite se s nama

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl osvojio 3. nagradu na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala

Objavljeno:

- dana

U subotu, 28. listopada, u Centru za kulturu u Čakovcu održan je drugi dio 30. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Riječ je o godišnjem prikazu najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Prvi dio Susreta održan je krajem kolovoza u Županji gdje su se predstavile izvorne folklorne skupine.

Na 30. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u kategoriji koreografiranog folklora u Čakovcu sudjelovalo je osam ansambala iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Varaždinski folklorni ansambl predstavljao je Varaždinsku županiju te je osvojio 3. nagradu izvedbom koreografije pjesama i plesova općine Visoko “Oj ti draga moja mila” Pjerina Hrvaćanina u glazbenoj obradi Tibora Büna.

VFA kontinuirano istražuje glazbenu baštinu Varaždinske županije koju vrlo uspješno prikazuje na folklornoj sceni.

– Iznimno smo ponosni na ovu koreografiju jer je ona rezultat terenskog istraživanja u općini Visoko. Uz pomoć kazivača Branimira Matekovića prvi put smo na folklornoj sceni prikazali glazbeni i plesni materijal iz općine Visoko te ga tako oživjeli od zaborava – istaknuo je autor koreografije Pjerino Hrvaćanin.

Ovo nije prva nagrada za VFA na Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Nakon što su 2015. i 2019. godine osvojili 1. nagradu, ovogodišnja 3. nagrada potvrđuje kontinuiranu visoku razinu kvalitete ansambla i njegovu prepoznatljivost na hrvatskoj folklornoj sceni. Umjetnički voditelj ansambla je Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja je Fin Hrvaćanin, dok je voditelj tamburaškog orkestra Nikola Ivek.

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Katarina Bušić, prof. i Zrinka Posavec, prof. koje je dodijelilo nagrade Hrvatskog sabora kulture trima najboljim ansamblima u kategoriji koreografiranog folklora. Prvu nagradu osvojio je Ogranak seljačke sloge Buševec, dok je druga nagrada otišla u ruke Folklornom ansamblu “Ivan Mažuranić” iz Karlovca.

Organizator Susreta je Hrvatski sabor kulture, a suorganizatori su bili Zajednica HKUU Međimurske županije, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i KUU “Veseli Međimurci” Čakovec. U revijalnom dijelu programa predstavili su se gosti iz Bosne i Hercegovine, HKUD “Rodoč”.

Ovim programom Hrvatski sabor kulture pridružuje se obilježavanju 20. godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i sudjeluje u projektu Dani europske baštine 2023. Povodom toga u revijalnom dijelu programa nastupili su izvorni nosioci međimurske popevke – KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec”, Mješovita vokalna skupina KUU “Zvon” župne zajednice Mala Subotica i solistica Cecilija Merkač Hudopisk.

Kultura

Preminuo je Vladimir Gerić, jedan od najzaslužnijih za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: HNK Varaždin/Facebook

U 97. godini umro je prevoditelj i kazališni redatelj Vladimir Gerić, koji je tijekom gotovo sedamdeset godina umjetničkoga rada bio prisutan u gotovo svim zagrebačkim kazalištima, dok u varaždinskom kazalištu devedesetih godina 20. stoljeća oživljava kajkavštinu na pozornici.

– S velikom tugom javljamo da nas je napustio dugogodišnji suradnik varaždinskog kazališta, velik redatelj i prevoditelj Vladimir Gerić. Varaždinska publika najviše ga pamti po režiji komedije “Bogi Ivač”, s Ljubomirom Kerekešom u naslovnoj ulozi, a koju je prema njegovom prijevodu kajkavizirao Tomislav Lipljin. Predstava je doživjela preko 300 izvedbi. Vladimir Gerić ujedno je jedan od najzaslužnijih umjetnika za povratak kajkavskog jezika na pozornicu HNK Varaždin – objavio je HNK u Varaždinu.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Osebujni mega – dijamanti Nikole Vudraga nakon Dubaija i Poljske zasjali u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U suradnji s Turističkim uredom grada Varaždina i gradskim odsjekom za kulturu dogovoren je privremeni postav Vudragovih dijamanata, jedne od najnovijih serija radova Nikole Vudraga koji su prošli Dubai i Poljsku.

Nedavno je na red došao i Varaždin,  a naš umjetnik za kojim se otimaju najveće svjetske galerije, kaže kako ga raduje da je pokrenuta inicijativa privremenog izlaganja.

– Uvijek sam smatrao Varaždin gradom umjetnosti i kulture, a ta kultura ne mora isključivo biti iza vrata muzeja i galerija. Ovaj postav osvježava pomalo zaboravljeni prostor pored mostića, razveseli kojeg turista, ali po meni najvažnije – polako pokreće neku ideju o javnim prostorima kao privremenim izlagačkim prostorima. U njima optimistično vidim i druga imena iz svijeta umjetnosti, izložena po baroknom gradu – ističe Vudrag.

Od autora doznajemo da osebujni dijamanti danju predstavljaju sirovu materiju kojom gradimo svijet, materijal i mehanizaciju izgradnje ideja.

Međutim – noću iz skulpture izbija svijetlo „kao simbol te savršene ideje koju svakodnevno ukalupljujemo u materiju.”

Akako izgleda taj iznimno zanimljiv postav danju i noću pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje