Povežite se s nama

Međimurje

Filip Hozjak i Gabriela Hrženjak na humanitarnom koncertu za Centar MURID

Objavljeno:

- dana

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID organizira humanitarni koncert koji će se održati u utorak, 28. studenog 2023. godine u 20 sati u Centru za kulturu Čakovec.

Nastupit će Filip Hozjak i Gabriela Hrženjak uz Varaždinski tamburaški orkestar. Koncert je humanitarnog karaktera s ciljem prikupljanja sredstava za opremanje novoizgrađenog Centra MURID te nastavak pružanja usluga iz sustava rane intervencije u djetinjstvu korisnicima s područja Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

MURID je nakon 3 godine borbe i neizvjesnosti izgradio Centar koji će postati regionalni i nacionalni model intersektorske suradnje i objedinjenog pristupa roditeljima zabrinutima za razvoj svog djeteta. Centar je izgrađen sredstvima iz EU fondova iz kojih je pokriveno 76,8% vrijednosti, dok razliku sredstava još uvijek prikupljamo putem humanitarne kampanje pod nazivom „Za prvih 1000 dana djetinjstva“ u koju su se dosad uključili brojni donatori. Trenutno su u fazi nabave opreme koja im je neophodna za potpuno iskorištenje potencijala Centra.

Cijena ulaznice za koncert je 20€, a može se kupiti online i na blagajni Centra za kulturu Čakovec.

Centar za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID je neprofitna organizacija osnovana 2011. godine s ciljem pružanja usluga iz sustava rane intervencije u djetinjstvu djeci u dobi od rođenja do polaska u školu koja imaju teškoće u razvoju, razvojna odstupanja ili rizik za nastanak teškoća, te njihovim obiteljima. U MURID-u roditelji mogu kroz inicijalnu procjenu otkloniti sumnju jesu li njihove zabrinutosti opravdane ili ne. Ujedno, kroz dodatne specijalističke procjene može se utvrditi o kojim se točno teškoćama u razvoju djeteta radi. Ako razvoj djeteta kasni ili je otežan, MURID pruža individualne programe rane razvojne podrške za djecu i roditelje. Osim individualnih programa, MURID pruža i specijalizirane grupne programe za djecu s komunikacijskim teškoćama i teškoćama iz spektra autizma, pomoć pri uključenju u redovne sustave odgoja i obrazovanja te razne radionice i edukacije za roditelje i stručnjake.

Međimurje

Grad Čakovec od 7. prosinca dijeli božićnice svojim umirovljenicima s najnižim primanjima te djeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Podjela božićnica ove će se godine u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca održati od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, od 9 do 12 sati.

Božićnicu, svi koji na istu imaju pravo, mogu preuzeti u Gradskoj vijećnici (Ulica kralja Tomislava 15, Čakovec) svaki radni dan od četvrtka, 7. do utorka, 19. prosinca, u vremenu od 9 do 12 sati.

Sa sobom je potrebno donijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu te potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje s iznosom mirovinskih primanja za listopad 2023. godine. Potporu može podići i uži član obitelji, uz predočenje osobne iskaznice.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini donijela je Odluku da se iznos ovogodišnjih božićnica u odnosu na prošlu godinu poveća. Podignut je i cenzus, točnije prag za čakovečke umirovljenike koji mogu ostvariti pravo na božićnicu. Tako će božićnicu, koja naspram prošlogodišnjih 200 kuna (26,54 eura), ove godine iznosi 50 eura, moći podići umirovljenici s administrativnog područja Grada koji imaju mirovine manje od 350 eura, te sva djeca i osobe korisnici osobne invalidnine. Za tu je svrhu u Proračunu Grada Čakovca osigurano 110.000 eura. Prag koji se tiče visina mirovina za dodjelu, naspram prošle godine, podiže se s dosadašnjih 335 na 350 eura.

Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, izmjenom odluke obuhvaćen je veći broj umirovljenika i osoba kojima je svaka pomoć, posebno u blagdansko vrijeme, prijeko potrebna, te im barem malo pomoći tijekom Božića. Takvom odlukom cilj je dati podršku, posebice onim najugroženijim skupinama društva, prateći pritom sve nezavidniju situaciju u vidu povećanja troškova života.

– Ono što je važno naglasiti je da pravo na božićnicu imaju samo oni umirovljenici kojima je to ukupni prihod po osnovi mirovine, zajedno s mirovinama koje su eventualno ostvarili radom u inozemstvu. Ujedno za pojašnjenje, pravo na osobnu invalidninu priznaje se djetetu i osobi kod koje je utvrđen četvrti stupanj težine invaliditeta – oštećenja funkcionalnih sposobnosti prema propisima o vještačenju i metodologijama vještačenja, a u svrhu zadovoljavanja životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi pravo na osobnu invalidninu ne priznaje se osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama ovog zakona ili drugim propisima, koja je ostvaruje prema drugim propisima ili koja doplatak za pomoć i njegu ostvaruje prema ovom zakonu ili drugim propisima – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje