Povežite se s nama

Međimurje

Filip Ude: Nikada nemojte odustati od vlastitih snova

Objavljeno:

- dana

ON THE MOVE

Bogatim završnim sportskim programom u dvorani Atona u Nedelišću, okončan je međunarodni projekt “On the move” Međimurske županije, sufinanciran iz programa Erasmus+.

Riječ je o projektu koji naglasak stavlja na zdravlje kroz kretanje, odnosno bavljenje sportom i kvalitetnu prehranu, a u kojem je sudjelovao veliki broj međimurskih mališana i njihovih roditelja.

Nastavak aktivnosti

U dinamičnom završnom programu sudjelovale su mažoretkinje Nedelišća, osvajačice bronce na Prvenstvu Hrvatske, tridesetak gimnastičarki i gimnastičara Gimnastičkim klubom “Marijan Zadravec Macan”, kao i članice Cheerleading kluba “Livi”. Članovi Karate kluba “Muraken” iz Murskog Središća atraktivnom su točkom prikazali svoje vještine, dok su Srednja škola Prelog i Slađana Herman, kuharica koja je tijekom projekta držala kulinarske radionice, osigurali svima u dvorani voćne frapee u pet okusa.

– Drago nam je da rezultati koje su mališani postigli pokazuju njihov napredak u svakom pogledu i da su obitelji zadovoljni sudjelovanje, jer time smo ispunili najvažniji cilj, a taj je da zajedno mijenjamo svoje navike na bolje. Županija na tome neće stati. Već smo se posvetili pitanju održivosti ovakvog programa pa ćemo u tom smjeru planirati nove aktivnosti – rekao je međimurski župan Matija Posavec i dodao da je suradnja s Gimnastičkim klubom “Marijan Zadravec Macan”, Čakovečkim plivačkim klubom i USR “Vitae”, dovela do posve novog pogleda i pristupa pitanjima tjelesne aktivnosti kod djece u dobi do 7 godina, osobito djece kod koje postoji sklonost pretilosti.

Motivacijskim govorima sudionicima završne manifestacije su se obratili srebrni olimpijac, gimnastičar Filip Ude i osvajačica stotina medalja u plivanju Kaja Sabol, članica Čakovečkog plivačkog kluba.

Diplome i medalje

– Kada sam bio mali, znao sam da ću se baviti gimnastikom i kada budem velik, a kad bi rekao da ću ići na Olimpijske igre, svi su mi se smijali. Pretpostavljam da znate kako mi izgleda gimnastička karijera i da mi je cilj biti najbolji, osvojiti zlato na Olimpijadi. Zasad nisam uspio, ali neću odustati. Nikada, baš nikada nemojte odustati od svojih snova – poručio je Filip Ude.

400 medalja i pehara skupila je plivačica Kaja Sabol, koja je djeci i roditeljima govorila o važnosti sporta

– Baveći se plivanjem stekla sam desetke novih prijatelja. Kroz nastupe je bilo suza radosnica i onih od žalosti, ali sve je to sastavni dio sporta, a kada se grlite s nekim od plivačica i plivača, nekako lakše prebrodite teške trenutke. Kod kuće imam 400 medalja i pehara. Nadam se da će ih biti još, no, od uspjeha je važnije da budemo zdravi i da smo dobri ljudi – poručila je Kaja Sabol i na svemu zahvalila svom treneru Goranu Kolariću.

Najveseliji trenutak za mališane bila je dodjela diploma i medalja. Osim medalja oko vrata, djeca su kući ponijela diplomu, slikovnicu “Srećkova potraga za velikim moćima” i ulaznice za bazen za cijelu obitelj.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje