Svake prve nedjelje u svibnju diljem svijeta obilježava se Dan smijeha.

U godini u kojoj slavimo i 130 godina od rođenja Charlieja Chaplina, 2. Dani smijeha u Kino mreži posvećeni su upravo njemu, najvećoj zvijezdi nijemoga crno-bijelog filma, genijalnom komičaru, pantomimičaru, glumcu, redatelju, scenaristu, producentu i kompozitoru. Dani smijeha održavaju se u organizaciji Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra od 2. do 5. svibnja u 30 neovisnih kina u 27 gradova diljem Hrvatske. Od četvrtka do nedjelje u četiri dana posvećena smijehu gledamo četiri Chaplinova filma u kojima se redom u glavnoj ulozi pojavljuje njegov najpopularniji lik i filmski alter-ego Skitnica. U tijesnom odijelu prekrivenom zakrpama, prevelikim cipelama i sa smiješnim cilindrom na glavi, Skitnica je odavno ušao u popularnu kulturu i postao njezina kultna figura.

Mališan (1921.), prvi Chaplinov dugometražni igrani film koji je režirao, producirao, napisao scenarij, skladao glazbu i odigrao glavnu ulogu, danas se smatra najslavnijim filmom iz ere nijemoga filma, a najpoznatiji je po tome što je prvi put spojio komediju i dramu u nijemom filmu. Radnja prati Skitnicu u najnovijoj dogodovštini, kad preuzima brigu o malenom napuštenom dječaku. Skitnica uvodi dječaka u tajne džeparenja sve dok mu u dobi od pet godina ne postane ravnopravni poslovni suradnik. U ulozi dječaka našao se maleni Jackie Coogan, kojeg je uloga prometnula u prvu pravu dječju glumačku zvijezdu. Onodobna publika bila je duboko dirnuta filmom i odnosom Mališana s omiljenim likom Skitnice, od kojeg do tada nisu doživjeli toliko emocionalnog naboja na velikom platnu. Portret siromaštva i okrutnosti socijalnih radnika u filmu direktna je uspomena na Chaplinovo siromašno londonsko djetinjstvo.

Pasji život (1918.) prati Skitnicu i psa lutalicu, dva bića koja vode podjednako bijedan život na ulici gdje se moraju boriti za svaku mrvicu kruha. Skitnica spašava psa lutalicu, a on mu zauzvrat pomaže da na razne kreativne načine dođe do hrane, pića i novca. Glavnu žensku ulogu, pjevačicu u noćnom baru u koju se Skitnica zaljubljuje, tumači Edna Purviance, stalna Chaplinova filmska partnerica koja je s njim odigrala više od 30 uloga. U urnebesnom Dokoličaru (1921.) Chaplin ismijava bogatu klasu i njezin dekadentni stil života. Skitnica ovoga puta završava u golf klubu upoznaje besramno bogatu Ednu koja se svađa sa svojim pijanim mužem. Prema već provjerenom receptu za radnju slapstick komedije o poigravanju s identitetima i zamjenom ličnosti, Skitnica slučajno zamijeni uloge s pijanim bogatašem i završi u naručju njegove žene.

Na programu je i Useljenik (1917.), najcjenjeniji Chaplinov kratkometražni film koji je označio autorski pomak od žanra slapstick komedije prema društvenoj kritici koja će ostati prisutna u većini njegovih sljedećih filmova. Skitnica ovoga puta prevaljuje dugi put preko Atlantika u potrazi za boljim životom u Americi, gdje upada u niz nevolja. Kao i obično u Chaplinovim filmovima, podjela na pozitivce i negativce je više nego očita, pri čemu posebni šarm priči daje činjenica da pozitivni likovi krše zakon, dok su negativci pripadnici snaga reda, što je karakteristično za Chaplinovo socijalno osjetljivo stvaralaštvo.

Neovisna kina koja sudjeluju u programu u našem kraju su: Centar za kulturu Čakovec, Kino Ivanec, Dom kulture Grada Preloga i Kino Gaj (Varaždin). Raspored potražite na njihovim internetskim stranicama.

Program financijski podržava Zaklada Kultura nova.

Komentari

Komentara