FOTOArhiva RT / CTK

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija koji će se ove godine po peti put  održati u Varaždinu,  od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu.

Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama  i bogatim popratnim programom

Više od 500-tinjak  sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem

Predstaviti će se izuzetno kvalitetne  folklorne grupe  iz šest zemalja: Poljska, Mađarska, Makedonija, Srbija (Novi Sad), Slovenija… te mnoga hrvatska i  lokalna kulturno-umjetnička društava.

– Intenzivne pripreme za nadolazeći spektakl u punom su jeku. Očekuje se preko 2000 posjetitelja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati  sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije, stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike, razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita, dječja FolkoFonija na kojoj će se predstaviti i najmlađi „čuvari tradicijske baštine“ iz lokalnih kulturno-umjetničkih društava, mimohodom  folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animirani programi za građane te tri gala večeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa – navodi  predsjednica Centra tradicijske kulture, Petra Golubar

Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13.9.2019. gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni  Ansambl  narodnih pjesama i plesova Lado.

Hrvatski nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado kao perjanica hrvatskog folklora zasigurno je najbolji odabir otvorenja nadolazećeg festivala Folkofonija.

Impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost sigurno će oduševiti sve posjetitelje. Uz sve to, Ansambl Lado posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Bogat program bit će popraćen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu:

– Želja nam je osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala  i bogatu gastronomsku i kulturnu  ponudu našega grada te   Županije. S toga smo zajedno u suradnji s Udruženjem Hrvatskih  obrtnika  Varaždin poznati  Obrtnički ulični sajam „premjestili“ na Kapucinski trg gdje će svoje proizvode predstaviti  preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno-umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji… – ističu organizatori.

Isto tako, gradovi varaždinske Županije obiluju raznim znamenitostima sa već poznatim kulturnim manifestacijama  a svakako valja istaknuti „Dane Varaždinske županije“ od 06.-15.09.gdje će se u sklopu te poznate manifestacije  održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj gostima festivala.

– Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert „Carmina Burana“ na koji ćemo odvesti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti – ističe Golubar.

Daljnji razvoj projekta planiraju obogatiti još većom brojnošću gostovanja međunarodnih folklornih grupa te podići ljestvicu više i na kulturnoj, turističkoj i gastronomskoj razini.

– Želja nam je da osim zanimljivih folklornih programa proširimo i ponudu kulturnih bogatstva budućih sudionika festivala na način da će se moći predstaviti u Varaždinu i sa svojim gastronomskim i turističkim znamenitostima. Naš grad i županija obiluju kulturnim bogatstvima pa zašto da to ne iskoristimo na obostrano zadovoljstvo. Svaki sudionik festivala potencijalni je budući gost u našem kraju i promotor našega turizma. Vjerujem da postoji mnogo načina za međunarodnu kulturnu suradnju koja će zasigurno u budućnosti polučiti rezultate – napominje Golubar

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan je visoko pokroviteljstvo predsjednice gđe.Kolinde Grabar Kitarović.

– Ovo je zaista značajno priznanje u 75 godišnjem radu  Centra tradicijske kulture za nas kao organizatore i idejna začetnike  festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koji podupiru ovaj festival. Cilj  samog projekta je  u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival kao zaštitni brand našeg grada i županije koji će zasigurno ne samo kulturno već i turistički doprineti razvoju naše županije – zaključuje Golubar.

Komentari

Komentara