Povežite se s nama

Kultura

FolkoFonija: U Varaždin stiže Lado i desetak folklornih skupina iz šest zemalja

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija koji će se ove godine po peti put  održati u Varaždinu,  od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu.

Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama  i bogatim popratnim programom

Više od 500-tinjak  sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem

Predstaviti će se izuzetno kvalitetne  folklorne grupe  iz šest zemalja: Poljska, Mađarska, Makedonija, Srbija (Novi Sad), Slovenija… te mnoga hrvatska i  lokalna kulturno-umjetnička društava.

– Intenzivne pripreme za nadolazeći spektakl u punom su jeku. Očekuje se preko 2000 posjetitelja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati  sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije, stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike, razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita, dječja FolkoFonija na kojoj će se predstaviti i najmlađi „čuvari tradicijske baštine“ iz lokalnih kulturno-umjetničkih društava, mimohodom  folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animirani programi za građane te tri gala večeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa – navodi  predsjednica Centra tradicijske kulture, Petra Golubar

Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13.9.2019. gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni  Ansambl  narodnih pjesama i plesova Lado.

Hrvatski nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado kao perjanica hrvatskog folklora zasigurno je najbolji odabir otvorenja nadolazećeg festivala Folkofonija.

Impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost sigurno će oduševiti sve posjetitelje. Uz sve to, Ansambl Lado posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Bogat program bit će popraćen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu:

– Želja nam je osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala  i bogatu gastronomsku i kulturnu  ponudu našega grada te   Županije. S toga smo zajedno u suradnji s Udruženjem Hrvatskih  obrtnika  Varaždin poznati  Obrtnički ulični sajam „premjestili“ na Kapucinski trg gdje će svoje proizvode predstaviti  preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno-umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji… – ističu organizatori.

Isto tako, gradovi varaždinske Županije obiluju raznim znamenitostima sa već poznatim kulturnim manifestacijama  a svakako valja istaknuti „Dane Varaždinske županije“ od 06.-15.09.gdje će se u sklopu te poznate manifestacije  održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj gostima festivala.

– Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert „Carmina Burana“ na koji ćemo odvesti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti – ističe Golubar.

Daljnji razvoj projekta planiraju obogatiti još većom brojnošću gostovanja međunarodnih folklornih grupa te podići ljestvicu više i na kulturnoj, turističkoj i gastronomskoj razini.

– Želja nam je da osim zanimljivih folklornih programa proširimo i ponudu kulturnih bogatstva budućih sudionika festivala na način da će se moći predstaviti u Varaždinu i sa svojim gastronomskim i turističkim znamenitostima. Naš grad i županija obiluju kulturnim bogatstvima pa zašto da to ne iskoristimo na obostrano zadovoljstvo. Svaki sudionik festivala potencijalni je budući gost u našem kraju i promotor našega turizma. Vjerujem da postoji mnogo načina za međunarodnu kulturnu suradnju koja će zasigurno u budućnosti polučiti rezultate – napominje Golubar

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan je visoko pokroviteljstvo predsjednice gđe.Kolinde Grabar Kitarović.

– Ovo je zaista značajno priznanje u 75 godišnjem radu  Centra tradicijske kulture za nas kao organizatore i idejna začetnike  festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koji podupiru ovaj festival. Cilj  samog projekta je  u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival kao zaštitni brand našeg grada i županije koji će zasigurno ne samo kulturno već i turistički doprineti razvoju naše županije – zaključuje Golubar.

Kultura

Na novoj stranici čakovečkog Ogranka Matice hrvatske čitajte o znanosti, običajima, knjigama, kajkavštini…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sredinom prosinca prošle godine čakovečki Ogranak Matice hrvatske dobio je novu internetsku stranicu. Na adresi maticack.com.hr tako možete čitati o svim aktualnim informacijama, planovima i novostima povezanima s aktivnošću Ogranka.

Što se tiče recentnih vijesti, krajem 2020. međimurska spisateljica Petrana Sabolek u suradnji s Ogrankom odlučila je pokloniti 600 primjeraka svoje slikovnice “Od slova do slova” međimurskim vrtićima i osnovnim školama za Božić. Potkraj godine izašao je i Hrvatski kajkavski kolendar za 2021. godinu, o čemu smo već pisali, a objavljena je i knjiga “Florijan Andrašec – hrvatski kajkavski pjesnik, melograf i kantor” mr. sc. Ivana Zvonara. Knjiga je nastala u suradnji Ogranka, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Zavod za znanstveni rad u Varaždinu) i Općine Dekanovec. Urednik izdanja je dr. sc. Vladimir Huzjan.

Krajem siječnja Ogranak je objavio i zbirku aforizama – odnosno, “kajforizama” – Đure Bela. Zbirka sadrži nekoliko stotina aforizama, a nosi naziv “Spameten zapišuvle”. Ilustrirana je šaljivim karikaturama Damira Novaka. Zanima li vas snimka promocije izdanja ili recenzija akademika Dragutina Feletara, i to možete pronaći na stranicama Matice.

Filozofija, povijest, informatika…

Još jedno zanimljivo izdanje koje je dostupno na mrežnim stranicama za skidanje u PDF formatu je i 54. broj časopisa “Hrvatski sjever”.

– Časopis donosi sedam znanstvenih i stručnih članaka iz nekoliko znanstvenih područja: filozofije, povijesti, književne teorije, lingvistike/dijalektologije, informatike i metodike nastave. Možete ga besplatno spremiti na računalo ili čitati online – kaže glavni urednik “Hrvatskoga sjevera” dr. sc. Krunoslav Mikulan, inače potpredsjednik Ogranka.

Autori priloga su Damir Barbarić (“O živom zrenju prirode”), Ivan Vuk („Komisija ne smije iz sela otići, a da posao nije završen“. O nekim aspektima otkupa poljoprivrednih proizvoda u kotaru Čakovec 1945. – 1948. godine), Đuro Blažeka (“Pseudoanalogonimija između preloške skupine međimurskog dijalekta i prekomurskog književnog jezika”), Robert Šperanda i Krunoslav Mikulan (“Kršćanski i paganski simboli u djelima C. S. Lewisa, J. K. Rowling i M. Benini”), Anita Topljak i Predrag Oreški (“Opremljenost škola informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za potrebe uvođenja predmeta Informatika kao obveznog predmeta u sklopu projekta ‘Škola za život'”), Veronika Brlek i Predrag Oreški (“Edukativni roboti i njihova primjena u obrazovanju”), Jasminka Prstec (“Vježbenički ERP u nastavi”), Vladimir Legac (“Prikaz knjige Lovorke Zergollern Miletić i Marije Lütze-Miculinić: ‘Hrvatsko-engleski rječnik školskoga jezika: priručnik za studente i nastavnike engleskoga jezika – prvi svezak'”) i Krunoslav Mikulan (“Josip Grgevčić – umjetnik, profesor, čovjek (in memoriam)”.

Na stranicama je objavljena i poveznica na razgovor s književnicom Verom Zemunić, koji je vodila tajnica Ogranka Anita Novak.

Nastavite čitati

Kultura

Predstavljen program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu kreiran prema željama mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Mirna Kezele u utorak su prisustvovale predstavljanju programa P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu.

Program su predstavili programski direktor u P4 Nino Preložnjak, programski asistent Viktor Ožeg te voditelji i voditeljice pojedinih programa Brankica Ledinski, Dominik Svetec, Tim Hrvaćanin i Maja Kućar.

– Ponosna sam na činjenicu što je P4 – centar za mlade i nezavisnu kulturu postalo inkluzivno mjesto s programom koji rade mladi za mlade. Riječ je o trogodišnjem i kontinuiranom radu te suradničkom upravljanju Grada Varaždina s Udrugom mladih V.U.K. Udruga mladih V.U.K. ove je godine dobila institucionalnu podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva RH, a Grad Varaždin je odlučio istim iznosom pratiti i dati podršku V.U.K.-u za realizaciju programa za mlade i nezavisnu kulturu – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Programski direktor u P4 Nino Preložnjak istaknuo je da su nova sezona i program P4 – centra za mlade i nezavisnu kulturu u 2021. godini kreirani prema potrebama i željama mladih ljudi.

– Svoje potrebe i želje mladi su izrekli u istraživanju u kojem je sudjelovalo njih više od 1600, a P4 crew direktno je razgovarao s mladima kako unaprijediti program te im ponudio da sami kreiraju i vode dio programa u P4. Rezultat svega je suvremen program za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu koji se dijeli na cjeline KULTUR4, R4DIONICA I DOKOLIC4 (slobodno vrijeme i festivali). I to nije sve! Od ove godine svi zainteresirani i zainteresirane mogu postati P4 LOJALCI ili P4 LOJALKE i biti dio P4 programa vjernost – otkrio je Preložnjak.

Nova sezona u P4 bit će otvorena u ponedjeljak, 19. travnja 2021. godine.

I u 2021. godini P4 nastavlja biti mjesto gdje će mladi imati priliku informirati se o projektima i programima vezanima za obrazovanje, mobilnost, volontiranje i kreativno izražavanje, podržati i pratiti programe iz područja nezavisne kulture od lokalne do međunarodne razine te sudjelovati u aktivnostima (kreativnim, kulturnim, edukativnim, slobodno vrijeme) namijenjenima isključivo njima.

P4 od 2021. godine otvara zajednički prostor (Podrum i Dvorište) za svakodnevni boravak i rad (co-working space). 

Nastavite čitati