Povežite se s nama

Kultura

FolkoFonija: U Varaždin stiže Lado i desetak folklornih skupina iz šest zemalja

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija koji će se ove godine po peti put  održati u Varaždinu,  od 13. do 15. rujna na Kapucinskom trgu.

Ovo godine odlučili su napraviti veliki organizacijski iskorak te svoj program obogatiti raznim gostujućim grupama  i bogatim popratnim programom

Više od 500-tinjak  sudionika samog festivala u tri će dana predstaviti svoju kulturnu baštinu kroz pjesmu i ples te upoznati sve građane Varaždinske županije i grada Varaždina svojim prebogatim kulturnim nasljeđem

Predstaviti će se izuzetno kvalitetne  folklorne grupe  iz šest zemalja: Poljska, Mađarska, Makedonija, Srbija (Novi Sad), Slovenija… te mnoga hrvatska i  lokalna kulturno-umjetnička društava.

– Intenzivne pripreme za nadolazeći spektakl u punom su jeku. Očekuje se preko 2000 posjetitelja na festivalu koji će zasigurno zainteresirati  sve uzraste. Bogat program koji smo pripremili obuhvaćat će preko desetak nastupa folklornih grupa diljem Varaždinske županije, stručni skup za sve odgajatelje i stručne suradnike, razne dječje radionice na temu folklorne baštine i izrade tradicijskog nakita, dječja FolkoFonija na kojoj će se predstaviti i najmlađi „čuvari tradicijske baštine“ iz lokalnih kulturno-umjetničkih društava, mimohodom  folklornih skupina ulicama grada Varaždina, razni animirani programi za građane te tri gala večeri na Kapucinskom trgu uz nastupe poznatih folklornih grupa – navodi  predsjednica Centra tradicijske kulture, Petra Golubar

Svakako valja istaknuti i svečano otvorenje festivala, 13.9.2019. gdje će po prvi puta na otvorenoj pozornici svoj dvosatni program predstaviti i svjetski poznati nacionalni  Ansambl  narodnih pjesama i plesova Lado.

Hrvatski nacionalni Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado kao perjanica hrvatskog folklora zasigurno je najbolji odabir otvorenja nadolazećeg festivala Folkofonija.

Impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost sigurno će oduševiti sve posjetitelje. Uz sve to, Ansambl Lado posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Bogat program bit će popraćen i svakodnevnim cjelodnevnim događanjima na Kapucinskom trgu:

– Želja nam je osim bogate kulturne baštine, prezentirati svim gostujućim grupama i posjetiteljima festivala  i bogatu gastronomsku i kulturnu  ponudu našega grada te   Županije. S toga smo zajedno u suradnji s Udruženjem Hrvatskih  obrtnika  Varaždin poznati  Obrtnički ulični sajam „premjestili“ na Kapucinski trg gdje će svoje proizvode predstaviti  preko 40 raznih izlagača. Uključili smo i lokalna kulturno-umjetnička društva te mnoge udruge koje djeluju u našoj županiji… – ističu organizatori.

Isto tako, gradovi varaždinske Županije obiluju raznim znamenitostima sa već poznatim kulturnim manifestacijama  a svakako valja istaknuti „Dane Varaždinske županije“ od 06.-15.09.gdje će se u sklopu te poznate manifestacije  održati nastupi naših inozemnih gostiju na Lepoglavskim danima čipke, Ludbregu te Danima vrganja u Paki što će zasigurno biti nezaboravan doživljaj gostima festivala.

– Istaknula bih svakako i još jednu veliko događanje u mjesecu rujnu u organizaciji Koncertnog ureda Varaždin te Glazbene škole, veliki koncert „Carmina Burana“ na koji ćemo odvesti sve naše sudionike festivala te tako pokazati da se u Varaždinu zaista ima puno toga za vidjeti i doživjeti – ističe Golubar.

Daljnji razvoj projekta planiraju obogatiti još većom brojnošću gostovanja međunarodnih folklornih grupa te podići ljestvicu više i na kulturnoj, turističkoj i gastronomskoj razini.

– Želja nam je da osim zanimljivih folklornih programa proširimo i ponudu kulturnih bogatstva budućih sudionika festivala na način da će se moći predstaviti u Varaždinu i sa svojim gastronomskim i turističkim znamenitostima. Naš grad i županija obiluju kulturnim bogatstvima pa zašto da to ne iskoristimo na obostrano zadovoljstvo. Svaki sudionik festivala potencijalni je budući gost u našem kraju i promotor našega turizma. Vjerujem da postoji mnogo načina za međunarodnu kulturnu suradnju koja će zasigurno u budućnosti polučiti rezultate – napominje Golubar

Također, veliko priznanje na koje je Centar tradicijske kulture ponosan je visoko pokroviteljstvo predsjednice gđe.Kolinde Grabar Kitarović.

– Ovo je zaista značajno priznanje u 75 godišnjem radu  Centra tradicijske kulture za nas kao organizatore i idejna začetnike  festivala te svakako i za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju koji podupiru ovaj festival. Cilj  samog projekta je  u dogledno vrijeme stvoriti međunarodno prepoznatljiv festival kao zaštitni brand našeg grada i županije koji će zasigurno ne samo kulturno već i turistički doprineti razvoju naše županije – zaključuje Golubar.

Kultura

Projekcije, autori, koncerti i umjetnička fotografija na Topličkom Art Festivalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinske Toplice ovog su vikenda mjesto pregršt kulturno-umjetničkog sadržaja, od izložba, koncerata, projekcija, pa do umjetničkih fotografija.

Naime, u petak je, 24. lipnja, započelo drugo izdanje Topličkog Art Festivala.

Riječ je o dvodnevnom umjetničkom festivalu koji se održava u strogom starom centru Varaždinskih Toplica, a kako pojašnjava organizator i idejni začetnik TAF-a Sven Tomašić, sama ideja nastala je kao odgovor na pozitivne reakcije na kultni toplički High Grounds Festival.

– Ovaj festival je mlađi brat High Groundsa. Sve što nismo stigli tamo uvrstiti u program, ostavili smo za Toplički Art Festival. Poanta festivala je da se održava u starom centru Varaždinskih Toplica, da bude besplatan i da nudi ponešto za svakoga, od umjetničkih projekcija, autora, koncerata, do umjetničke fotografije – rekao je Tomašić.

Iako je ovo tek drugo izdanje festivala, s obzirom na doista velik odaziv, organizatori se s pravom nadaju da će ovo postati još jedna tradicionalna toplička manifestacija.

– Festival je cijelo vrijeme prohodan i to je njegov cilj. Posjetitelji stalno prolaze kroz Ulicu nad zidom gdje se nalaze izložbe naših autora, a ulice su kontinuirano pune – kazao je Tomašić dodavši kako su reakcije građana itekako pozitivne.

Uz Grad Varaždinske Toplice, podršku ovom festivalu pruža i gradska Turistička zajednica, a direktorica Lana Husnjak ističe da je ovaj festival odličan spoj bogate kulturne baštine po kojoj su Varaždinske Toplice poznate i suvremenih umjetničkih izražaja.

– Toplički Art Festival još je jedna lijepa priča iz Varaždinskih Toplica koja na odličan način spaja Grad, Turističku zajednicu i alternativnu scenu. Kroz ovu manifestaciju prikazuje se kreativni duh kojeg naš grad skriva, a ulicama i trgovima vraća se živost i promovira se kulturno-kreativni prostor sjevera Hrvatske i šire – rekla je Husnjak.

Toplički Art Festival otvoren je predavanjem domaće arhitektice Kristine Škrokov pod nazivom „O mogućoj prošlosti i budućnosti Varaždinskih Toplica” koje je provedeno kao skica grada.

– Bio je to crtež uživo s namjerom da se crtanje približi i drugima koji nisu umjetnici kao metoda proučavanja prostora oko sebe. Priča o gradu svela se na zrak, termalnu vodu, prednost ovog mikroreljefa, ljekovitost i način na koji se kroz prošlost i kako će se kroz budućnost uvijek koristiti. Najviše se trudim pričati o osjećajima i doživljajima, a manje o tehničkim stvarima – pojasnila je Škrokov najavivši i izložbu maketa i projekciju na zidu iznad kina koji će se održati u subotu.

Riječ je o projekciji njezinog projekta kupališta u Bjelovaru koji je na 56. zagrebačkom salonu arhitekture bio jedan od sedam nagrađenih radova.

Osim predavanja, u Kinu Ljubelj održane su i izložbe „NE/MOGUĆI” i „BLOOP” te filmske projekcije. U Ulici nad zidom tijekom obadva dana festivala posjetitelji mogu razgledati izložbu fotografskih radova Vide Žagar pod nazivom „A čija si ti?”, izložbu drvenih skulptura „Wooden Abstract Art” Alena Stokića te izložbu pjesama i scenografija „Zagorske reči i Mistični prizori” Morena Debića. U Atriju Starog grada u petak i subotu može se razgledati izložba slikarskih radova „5 kroz 5” Ljiljane Belavić Kliček, a na Trgu Republike Hrvatske kroz obadva dana festivala u večernjim satima publiku zabavljaju glazbeni nastupi.

Program je nastavljen i tijekom današnje subote.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinski folklorni ansambl na trodnevnom gostovanju u Švicarskoj povodom Dana nezavisnosti RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski folklorni ansambl odlazi od 24. do 26. lipnja u Švicarsku, gdje će održati tri vokalno-instrumentalna koncerta u gradovima Schaffhausenu, Zürichu i St. Gallenu.

Gostovanje je organizirano povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Republike Hrvatske u suradnji s diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Hrvatske u Zürichu. Financijski su gostovanje podržali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Grad Varaždin.

Osim u Zürichu, koncerti će se održati u Schaffhausenu, koji s Gradom Varaždinom ima potpisanu povelju o prijateljstvu, te u St. Gallenu.

Ovo je prva samostalna inozemna koncertna turneja VFA u povijesti Ansambla. Na turneji će Ansambl izvoditi vokalno-instrumentalne koncerte “Igrajte nam mužikaši” na kojima će švicarsku publiku povesti na glazbeno putovanje Hrvatskom, od doline Neretve na jugu do Međimurja na sjeveru zemlje, a “otići” će čak i preko granica u Gradišće i mađarsku Baranju.

Na programu se nalaze vrhunske obrade i autorske skladbe najboljih hrvatskih folklornih aranžera i skladatelja.

Tako će publika u Švicarskoj slušati “Jačke iz Gradišća” Marijana Makara”, “Na vrčaku tulipani” Bože Potočnika, “Idem kolu makar ne igrala” Ivice i Branka Ivankovića, a bit će praizvedene “Popevke tete Lize” koje je za VFA pripremio Alan Kanski, glazbeni voditelj Ansambla LADO.

Program su osmislili i uvježbali umjetnički voditelj Ansambla Tim Hrvaćanin, plesni voditelj i voditelj pjevanja Fin Hrvaćanin te glazbeni voditelj Matija Auker. Predsjednik Ansambla je Pjerino Hrvaćanin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje