Povežite se s nama

Događanja

folkofonija u varaždinu

Objavljeno:

- dana

Folkofonija

FolkoFonija u Varaždinskoj županiji

FolkoFonija 2014., naziv je Međunarodnog festivala tradicijske kulture koji od danas do iduće srijede, 3. rujna u Varaždinu i Varaždinskoj županiji organiziraju Centar tradicijske kulture Varaždin i Koncertni ured Varaždin.
– Riječ je o koncepcijskom festivalu koji ulazi u projekt kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. – istaknuo je ravnatelj Ureda i voditelj projekta Varaždin EPK 2020 Raymond Rojnik. Dodao je kako program „FolkoFonije 2014.“ sadrži tamburaške i plesne folklorne večeri u Varaždinu i okolici, stručni skup, programe u vrtićima i druženja.
Taj Festival je spoj nekadašnjeg folklornog festivala „Varaždinu s ljubavlju“ te Tjedna tradicijske kulture – ističu organizatori. Večeras će u 19 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu nastupiti nagrađivani tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture i njihovi gosti Nenad Kumrić – Charlie, slovenski tamburaški orkestar iz Majšperka te tamburaškm orkestru Janko Stjepušin iz Martinske Vesi, a nastupit će i Carevi, Taliri i Elita. Prve večeri publici će se predstaviti i mađarski tamburaški sastav Bondersölj.
– Završetak te svojevrsne tamburijade je u 3 sata ujutro, a bude li kiše program će biti održan u Domu željezničara – najavili su organizatori. U subotu, 30. kolovoza pod nazivom “Folklorna gala večer“ od 20 sati na Kapucinskom trgu publici će se predstaviti olklorni ansambli: KUD „Ekrem Mujkić“ Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, Folklorna skupina Kulturnog društva Destrnik iz Slovenije, Boroka Senior Néptáncegyüttes, iz mađarskog Barcsa i domaćini Centar tradicijske kulture Varaždin.
Večer hrvatskog folklora bit će u nedjelju, pa će publika moći uživati u nastupima folkloraša Centra tradicijske kulture Varaždin, Varaždinskog folklornog ansambla, preloške Kulturne udruge „Seljačka sloga“, ludbreškog KUD-a „Anka Ošpuh“ te KUD-a „Mak“ iz Trnovca. Grupe iz Slovenije, Mađarske te Bosne i Hercegovine u nedjelju će posjetiti i predstaviti se u Lepoglavi i u Trakošćanu. U ponedjeljak, 1. rujna, organizatori priređuju Prvi međunarodni stručni skup – Tradicijska kultura kao dio odgojno-obrazovne prakse, na kojem će svoje radove iz folklorne i odgojne prakse predstaviti šestero varaždinskih i slovenskih stručnjaka. Početak je u 16 sati u mutimedijskog dvorani palače Herzer na Franjevačkom trgu, a cilj je kroz raspravu iznjedriti nove smjernice u prenošenju tradicijske kulture na mlađe naraštaje. Upravo najmlađi imat će prilike kroz nekoliko radionica u varaždinskim vrtićima naučiti ponešto iz bogate tradicijske kulture našeg kraja. Programi su besplatni i otvoreni za javnost.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje