Povežite se s nama

U fokusu

Fond odobrio 2,8 milijuna kuna za obnovu vrtića Dravska, Kozarčeva i Trakošćanska: radovi krajem 2017.?

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 2,8 milijun kuna za energetsku obnovu tri objekta Dječjeg vrtića Varaždin: Dravske, Kozarčeve i Trakošćanske.

Iz Grada Varaždina jučer su izvjestili da su novci odobreni iz programa  “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

Najviše dodijeljeno vrtiću u Trakošćanskoj: 1,8 milijuna kuna

Za vrtić u Kozarčevoj dodijeljeno je 817.000 kuna, za Dravsku 911.000 kuna, a za Trakošćansku 1,8 milijuna kuna, odnosno, Grad Varaždin je ostvario pravo na sufinanaciranje obnove vrtića s 2,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivanje ugovara očekuje se u srpnju, nakon čega se treba pokrenuti postupak javne nabave

Najopsežnija obnova bit će u objektu u Dravskoj, Uz toplinsku fasadu i zamjenu stolarije, u tom vrtiću ugradit će se sustav pripreme tople vode iz obnovljivih izvora energije i osuvremeniti sustav grijanja i prozračivanja. U Kozarčevoj i Trakošćanskoj uvest će se energetski učinkoviti sustavi grijanja i prozračivanja prostora, toplinska fasada, a u jednom od objekata zamijenit će se i vanjska stolarija.

Potpisivanje ugovora  s Fondom očekuje se u srpnju, nakon čega bi bio pokrenut i postupak javne javne nabave, dok bi radovi na energetskoj obnovi trebali biti ugovoreni do kraja ove godine.

Hoće li ovog puta sve biti prema planu?

No, hoće li ovog puta biti sve prema planovima ili će se planirana energetska obnova izjaloviti? Podsjećamo, prvi put se o energetskoj obnovi počelo govoriti još 2012. godine, nakon čega je čak i potpisan ugovor prema kojem su se trebali energetski obnoviti objekti Dječjeg vrtića Varaždin i I. OŠ Varaždin. No, ugovor je raskinut i krenulo se u traženje novog rješenja koje, nažalost, nije pronađeno sve do danas iako neki od objekata u katastrofalnom stanju, o čemu smo pisali još 2015. godine.

>>Gradski vrtić vapi za obnovom, u Koprivničkoj je viđen štakor

Novi pokušaj energetske obnove objekata gradskog vrtića bio je prošle godine. Iako je Grad Varaždin u roku predao dokumentaciju za obnovu šest objekata, podijeljen je sav novac po raspisanom javnom pozivu.

>>Opet ništa: obnova šest objekata gradskog vrtića Varaždin propala zbog – tri dana

Nadamo da će se planirana energetska obnova ovog puta doista provesti. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje