Povežite se s nama

U fokusu

Fond odobrio 2,8 milijuna kuna za obnovu vrtića Dravska, Kozarčeva i Trakošćanska: radovi krajem 2017.?

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 2,8 milijun kuna za energetsku obnovu tri objekta Dječjeg vrtića Varaždin: Dravske, Kozarčeve i Trakošćanske.

Iz Grada Varaždina jučer su izvjestili da su novci odobreni iz programa  “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

Najviše dodijeljeno vrtiću u Trakošćanskoj: 1,8 milijuna kuna

Za vrtić u Kozarčevoj dodijeljeno je 817.000 kuna, za Dravsku 911.000 kuna, a za Trakošćansku 1,8 milijuna kuna, odnosno, Grad Varaždin je ostvario pravo na sufinanaciranje obnove vrtića s 2,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivanje ugovara očekuje se u srpnju, nakon čega se treba pokrenuti postupak javne nabave

Najopsežnija obnova bit će u objektu u Dravskoj, Uz toplinsku fasadu i zamjenu stolarije, u tom vrtiću ugradit će se sustav pripreme tople vode iz obnovljivih izvora energije i osuvremeniti sustav grijanja i prozračivanja. U Kozarčevoj i Trakošćanskoj uvest će se energetski učinkoviti sustavi grijanja i prozračivanja prostora, toplinska fasada, a u jednom od objekata zamijenit će se i vanjska stolarija.

Potpisivanje ugovora  s Fondom očekuje se u srpnju, nakon čega bi bio pokrenut i postupak javne javne nabave, dok bi radovi na energetskoj obnovi trebali biti ugovoreni do kraja ove godine.

Hoće li ovog puta sve biti prema planu?

No, hoće li ovog puta biti sve prema planovima ili će se planirana energetska obnova izjaloviti? Podsjećamo, prvi put se o energetskoj obnovi počelo govoriti još 2012. godine, nakon čega je čak i potpisan ugovor prema kojem su se trebali energetski obnoviti objekti Dječjeg vrtića Varaždin i I. OŠ Varaždin. No, ugovor je raskinut i krenulo se u traženje novog rješenja koje, nažalost, nije pronađeno sve do danas iako neki od objekata u katastrofalnom stanju, o čemu smo pisali još 2015. godine.

>>Gradski vrtić vapi za obnovom, u Koprivničkoj je viđen štakor

Novi pokušaj energetske obnove objekata gradskog vrtića bio je prošle godine. Iako je Grad Varaždin u roku predao dokumentaciju za obnovu šest objekata, podijeljen je sav novac po raspisanom javnom pozivu.

>>Opet ništa: obnova šest objekata gradskog vrtića Varaždin propala zbog – tri dana

Nadamo da će se planirana energetska obnova ovog puta doista provesti. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje