Povežite se s nama

U fokusu

Fond odobrio 2,8 milijuna kuna za obnovu vrtića Dravska, Kozarčeva i Trakošćanska: radovi krajem 2017.?

Objavljeno:

- dana

NAPOKON

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 2,8 milijun kuna za energetsku obnovu tri objekta Dječjeg vrtića Varaždin: Dravske, Kozarčeve i Trakošćanske.

Iz Grada Varaždina jučer su izvjestili da su novci odobreni iz programa  “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”.

Najviše dodijeljeno vrtiću u Trakošćanskoj: 1,8 milijuna kuna

Za vrtić u Kozarčevoj dodijeljeno je 817.000 kuna, za Dravsku 911.000 kuna, a za Trakošćansku 1,8 milijuna kuna, odnosno, Grad Varaždin je ostvario pravo na sufinanaciranje obnove vrtića s 2,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Potpisivanje ugovara očekuje se u srpnju, nakon čega se treba pokrenuti postupak javne nabave

Najopsežnija obnova bit će u objektu u Dravskoj, Uz toplinsku fasadu i zamjenu stolarije, u tom vrtiću ugradit će se sustav pripreme tople vode iz obnovljivih izvora energije i osuvremeniti sustav grijanja i prozračivanja. U Kozarčevoj i Trakošćanskoj uvest će se energetski učinkoviti sustavi grijanja i prozračivanja prostora, toplinska fasada, a u jednom od objekata zamijenit će se i vanjska stolarija.

Potpisivanje ugovora  s Fondom očekuje se u srpnju, nakon čega bi bio pokrenut i postupak javne javne nabave, dok bi radovi na energetskoj obnovi trebali biti ugovoreni do kraja ove godine.

Hoće li ovog puta sve biti prema planu?

No, hoće li ovog puta biti sve prema planovima ili će se planirana energetska obnova izjaloviti? Podsjećamo, prvi put se o energetskoj obnovi počelo govoriti još 2012. godine, nakon čega je čak i potpisan ugovor prema kojem su se trebali energetski obnoviti objekti Dječjeg vrtića Varaždin i I. OŠ Varaždin. No, ugovor je raskinut i krenulo se u traženje novog rješenja koje, nažalost, nije pronađeno sve do danas iako neki od objekata u katastrofalnom stanju, o čemu smo pisali još 2015. godine.

>>Gradski vrtić vapi za obnovom, u Koprivničkoj je viđen štakor

Novi pokušaj energetske obnove objekata gradskog vrtića bio je prošle godine. Iako je Grad Varaždin u roku predao dokumentaciju za obnovu šest objekata, podijeljen je sav novac po raspisanom javnom pozivu.

>>Opet ništa: obnova šest objekata gradskog vrtića Varaždin propala zbog – tri dana

Nadamo da će se planirana energetska obnova ovog puta doista provesti. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

U atriju Županijske palače u Varaždinu ipak se neće graditi staklena kupola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine jest rebalans proračuna, u kojem stoji da se odustaje od velikog projekta bivše vlasti na čelu s Radimirom Čačićem – uređenja staklene kupole u atriju Županijske palače.

O tome je više naveo aktualni vijećnik iz redova Reformista Robert Vugrin, ujedno i bivši dožupan Varaždinske županije.

– Ovaj rebalans ne nudi ništa spektakularno. U nekim segmentima su uštede. Vidljivo je da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači, on je namijenjen za multimedijalni centar koristeći suvremene načine komunikacije i virtualnu stvarnost te će prikazivati prošlost i budućnost Varaždinske županije. Odustalo se od uređenja atrija s uređenjem staklene kupole procijenjenog na 6,7 milijuna kuna. Županija je imala financijsku moć da se to financira. Moramo biti svjesni da je atrij cjelovit projekt i da se čekala nova financijska omotnica. Jer, ako atrij nema kupolu, onda se projekt poduma ne može nadograditi. Dakle, imamo jednu krnju verziju projekta. Predlažem da si pogledate prezentaciju projekta. Je li se u potpunosti odustalo od projekta ili se čekaju neka bolja vremena? – zanimalo je vijećnika Vugrina, navodeći da će prihvatiti rebalans proračuna.

Dodajmo da se i pola milijuna kuna uštedjelo i na rasvjeti Vodotornja, a novci se planiraju uložiti u obrazovanje i zdravstvo, objasnio je župan Anđelko Stričak, navodeći da je za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predviđeno 225.000 kuna kako bi se ishodila dokumentacija.

– 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolnničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije, a nabavit ćemo i defibrilatore i EKG uređaje te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Bila je planirana i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom na to da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje – objasnio je Stričak.

U raspravi su sudjelovali i Marijan Škvarić, navodeći da Županija treba još sredstava uložiti za razvoj poljoprivrede i potpore za gospodarstvenike te da se treba razmišljati i o demografskoj obnovi, te Luka Zrinski, koji je naveo da bi bilo lijepo da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, već ranije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čehok Stričaku o projektu Kućanske rampe: „Grad vam je podvalio nešto što ne postoji“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bivši gradonačelnik Grada Varaždina, sadašnji vijećnik Županijske skupštine, postavio je dva pitanja aktualnom županu Anđelku Stričaku na današnjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije, prvo vezano uz Kućansku rampu, a potom i rotor u Kućan Marofu.

– Na prošloj je sjednici bilo rečeno da se sprema razvojni program za sjever Hrvatske. Zanima me, je li moguće da u taj sporazum uđe i projekt Kućanske rampe, koji ima sve moguće papire i odobrenja. No, zbog politikanstva i obračuna sa g. Soldom taj je projekt uništen, zgažen i popljuvan. Imamo lokacijsku dozvolu, stoga me zanima je li moguće da se i to prijavi – pitao je Čehok, a potom nastavio:

– Bili smo na otvorenju radova rotora u Kućan Marofu. Došlo je do revizije vlasničkih odnosa. Vlast najavljuje da se neće graditi. Prema mojim informacijama, sve je spremno da se gradi jer je rotor vrlo bitan. Prvi je nakon slobodne zone. Molim da se to ubrza i taj tok bi bitno olakšao promet prema Trnovcu – poručio je Čehok, kojemu je na pitanje o izgradnji rotora na Motičnjaku odgovorio župan Anđelko Stričak.

– Kada govorimo o rotoru, predloženi su sljedeći projekti za razvojni sporazum Sjever – Centralni operacijski blok, FOI Kampus faza II, Palača Erdődy-Patačić, Izgradnja geotermalne elektrane, projekt cjelodnevne nastave, strukovni centri izvrsnosti te Kućanska rampa. Taj projekt je u razvojnom sporazumu za sjever i čekamo da se potpiše. Dakle, na sedmome je mjestu rampa. Nadalje su projekti vezanu uz Vinicu, Šaulovec, STEM Centar Sveučilišta Sjever i Gomila u Jalžabetu. Prioritet je i zagorska brza cesta i lepoglavska spojka – pojasnio je Stričak, no s odgovorom Čehok nije bio zadovoljan.

Stoga je ponovo rekao Stričaku sljedeće vezano uz Kućansku rampu:

– Ne možete prijaviti projekt Kućanske rampe, toga nema. Samo je jedan projekt koji postoji, a ovaj koji vi spominjete obuhvaća nekoliko rušenja željezničkih zgrada. Bojim se da prema nama više nikad neće doći novci iz Europe. Grad vam je podvalio nešto što ne postoji. To je ponovo jedno kukavičje jaje koje vam se podmeće. Prijavite ono što postoji. Jer ovo ne postoji – zaključio je Čehok.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje