Povežite se s nama

U fokusu

‘Forma’ braće Košćec opremu ponudila za 1,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Natječaj za opremanje Poslovnog centra Varkom

Na natječaj za opremanje novog Poslovnog centra Varkom, u kojem će se uz urede nalaziti kafić, kuhinja i garderoba, pristigle su samo dvije ponude. Prvi ponuditelj je varaždinska tvrtka Forma čija je cijena za dobavu, dopremu i montažu uredske opreme u zgradi na prostoru između Trga bana Jelačića i Ulice Ognjena Price 1,27 milijuna bez PDV-a, odnosno 1,59 milijuna s uključenim porezom.

Podisporučitelj za usluge prijevoza dodatno bi koštao 150 tisuća kuna. Druga je ponuda oko pola milijuna kuna viša, iznosi 1,88 milijuna kuna bez poreza ili 2,35 milijuna s PDV-om. Predala su je dva ponuđača, tvrtke Con-Formo iz Osijeka i zagrebački Školski servis.

Zahtjevni i precizni

Ponude su otvorene prošli utorak pred tročlanom komisijom u prostorijama Uprave varaždinske komunalne tvrtke. – Uređenje prostora nove zgrade Varkoma, složeni je posao. Riječ je o kompleksnoj cjelini. Natječaji Varkoma uvijek su zahtjevni te precizno i “usko” opisuju što se traži – komentirala je mali broj ponuđača članica Komisije i voditeljica investicija Varkoma Jagoda Bistrović.

Zainteresiranih tvrtki je bilo više, ali su na kraju odustale od predaje ponuda. Jedan od razloga sigurno je bio i kratki rok: ponuditelji su imali svega 15-ak radnih dana da predaju kompletirane ponude s cjelovitom dokumentacijom. Natječaj je objavljen 26. lipnja, a otvaranje ponuda je bilo 16. srpnja.

Zanimljivo je da su u Varkomu za opremu nove zgrade bili spremni izdvojiti 2,5 milijuna kuna bez PDV-a, jer su upravo toliko procijenili vrijednost javne nabave. No Varkom će proći jeftinije. Za oko milijun kuna manje mogli bi opremiti novu zgradu – nabaviti stolove i stolice, opremiti kafić i kuhinju, urediti spremište za čistačice s perilicom i sušilicom rublja, nabaviti samostojeći hladnjak zapremnine 180 litara, dvodijelni sudoper s ocjeđivačem… Sve je to oprema koja se uz niz drugih, neophodnih stvari za komunalnu tvrtku, opisuje kao potrebna u tehničkom opisu kao sastavnom dijelu javnog nadmetanja.

Što je nužno?

Nova zgrada već je ionako skupo koštala komunalnu tvrtku, čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, a suvlasnici preostali gradovi i općine iz Varaždinske županije. Za nju su dosad izdvojili više od 13 milijuna kuna. I tada je procijenjena vrijednost bila daleko viša od one ugovorene. Prvotna je procjena bila da će izgradnja koštati čak 33,5 milijuna kuna da bi na kraju Varkom ugovorio izgradnju po cijeni 11,3 milijuna kuna uz dodatne radove izvršene ove godine u vrijednosti 2,1 milijun. Cijene na koncu jesu bile niže od planiranih, ali pravo je pitanje je li Varkomu u doba recesije zaista trebala nova zgrada. Sada kada je već izgrađena, treba je opremiti. No opet je pitanje je li u novoj zgradi komunalne tvrtke, koja je u vlasništvu gradova i općina, doista nužno opremiti čak i kafić.

Posebno su sumnjičavi oni koji znaju da je jeftiniji ponuđač za opremu tvrtka Forma. Ta tvrtka ima dobre reference: iza njih je, primjerice, uređenje interijera poslovnih prostorija tvrtke “Jucon” u World Trade Center u Beču, adaptacija i uređenje interijera dekanata na FOI-ju, kao i radničkog restorana u MIV-u. No sumnju otvaraju osnivači Forme, a to su Dražen i Zoran Košćec. I dok je Dražen Košćec direktor Forme, njegov brat Zoran je predsjednik Uprave Varteksa.
Tko će dobiti posao opremanja Poslovnog centra Varkoma, bit će poznato za mjesec dana budući da komisija ima rok od 30 dana da od dva ponuditelja izabere boljega.

Zgrada u Kukuljevićevoj u najam banci?

I dok će se većina djelatnika Varkoma zajedno s direktorom i voditeljima preseliti u novu zgradu, postojeća zgrada u Kukuljevićevoj ulici mogla bi biti iznajmljena.

– Jedna banka je zainteresirana za najam, ali moguće je da će u Kukuljevićevoj biti sjedište nove tvrtke „Čistoća“ koja će biti izdvojena iz Varkoma. Još nije donesena odluka – rekao je gradonačelnik Goran Habuš prošli tjedan na konferenciji za novinare.
Za novo zdanje, čija je gradnja koštala više od 13 milijuna kuna, Habuš je rekao da Varkomu „baš i nije trebalo“.

– Odluku od izgradnji donio je bivši direktor, a sada kada je zgrada već izgrađena, treba ju staviti u funkciju – ustvrdio je.
Varkom je, podsjećamo, 2012. ostvario gotovo pet milijuna kuna dobiti. Pitali smo zašto Grad Varaždin zbog manjka u proračunu nije, kao i lani, zatražio isplatu dividende iz tvrtke u kojoj je većinski vlasnik.

– S obzirom na to da Varkom mora krenuti u izgradnju kompostane i uvesti primarnu selekciju, složili smo se da se dobit raspodijeli u zadržanu – odgovorio je gradonačelnik.

No zato je drugu godinu zaredom na glavnoj skupštini Grad srušio prijedlog Uprave Termoplina. I dok je Uprava predlagala da se 2,8 milijuna kuna dobiti za 2012. također rasporedi u zadržanu, to nije prihvaćeno. Termoplin mora isplatiti dividendu, pa će u gradski proračun uplatiti oko 1,5 milijun kuna. (vms)

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje