Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Aktivan i u „doba korone“: Damir Novak nastavlja s osvajanjem nagrada i žiriranjem

Objavljeno:

- dana

Pri bilo kakvom spomenu karikature na prostoru Međimurja gotovo je neminovno da prva asocijacija bude ime Damira Novaka.

Naime, taj je svestrani član Hrvatskoga društva karikaturista iz Maloga Mihaljevca dobitnik čak 70 nagrada i nebrojenih priznanja za svoje karikature. Ovih je dana njegov uradak posebno spomenut na natječaju Federacije udruženja karikaturista (FECO-a) na temu kazališta. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom izložba odabranih djela bit će vjerojatno održana iduće godine, a tom će prilikom biti podijeljene i javna priznanja. Osim toga, bio je i članom žirija na nedavnom 5. međunarodnom festivalu karikature u Kolasinu u Crnoj Gori, kao i na Međunarodnom festivalu karikaturnog humora u gradu Františkovy Lázně u Češkoj.

Nesretna korona

Novak je inače organizator i predsjednik žirija Međunarodne izložbe karikature, zamjenik načelnika Općine Sveti Juraj na Bregu, po vokaciji profesionalni vatrogasac te ujedno predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mali Mihaljevec. Zanimljivo je i koliko je vatrogastvo obilježilo obitelj Novak:

– Crtati sam počeo sa 16 godina, no ozbiljno sam se karikaturom počeo baviti kad sam napunio 22 godine. U Hrvatskom društvu karikaturista sam više od 30 godina, gotovo od samoga početka. U Čakovcu smo 2015. počeli s organizacijom Međunarodne izložbe karikature. Federacija udruženja karikaturista ocjenjuje izložbe zvjezdicama, ovisno o tome tiska li se katalog, izrađuju li se statue, i slično. Našem festivalu već su u početku dodijeljene tri zvjezdice.

Da se ove godine održava, 5. Festival u Čakovcu sigurno bi bio zanimljiv i okupio brojna djela na temu korone. Brojni su festivali i manifestacije odgođeni ili otkazani zbog nedostatka sredstava. U Malome Mihaljevcu tako se, nažalost, nisu održali ni Dani humora – objašnjava Damir.

Koliko je jaka hrvatska karikatura, svjedoči i činjenica da su, osim Belgije, Nizozemske i Engleske, osnivači FECO-a bili i hrvatski karikaturisti. Novak je sudjelovao na mnogim natječajima karikaturista u inozemstvu. Tako su njegovi radovi viđeni u Makedoniji, Crnoj Gori, Francuskoj, Iranu, Turskoj… Kaže da je počeo s crtanjem portreta, no ubrzo je prešao na karikature.

Ideja vs. realizacija

– Dosad sam nacrtao više od 7000 karikatura. Situacija bi, što se tiče te umjetničke forme, mogla biti i bolja. U nekim zemljama, poput Irana, karikaturu je moguće studirati na fakultetu. U zadnje vrijeme sve se više razvijaju moderni oblici umjetnosti pa ni karikatura nije iznimka: sve više do izražaja dolazi digitalni oblik te umjetnosti. Ideja koja se krije u srži djela i inače je važnija od realizacije: netko može biti izvrstan crtač i karikatura može predivno izgledati, no ako ne progovara o problemu, ako njezina srž nije utjecala na publiku, cilj nije ostvaren – dodaje.

Novak je surađivao s istaknutim hrvatskim karikaturistima poput Ivana Haramije Hansa, Srećka Puntarića, Zdenka Puhina i mnogih drugih. Ovom prilikom u svom nam je domu pokazao prostoriju u kojoj stvara, koju je odmila okrstio „laboratorijem“, kao i razne materijale poput bojanki Hrvatske vatrogasne zajednice u kojima je autor crteža.

Obitelj obilježena vatrogastvom

Još jedna zanimljivost vezana uz obitelj Novak svakako je i povezanost s vatrogastvom: ne samo da je Damir po struci vatrogasac i da su mnoge njegove karikature tematski vezane uz to područje, nego je njegov otac Ivan, dobro poznat u vatrogasnim krugovima, na čelu vatrogasnih veterana Međimurske županije, a dobrovoljne vatrogaskinje su i supruga Blaženka te unuka Emily. Damir s ponosom dodaje da je i Emily, koja polazi 2. razred likovne umjetnosti i dizajna u Graditeljskoj školi Čakovec, naslijedila „umjetničku krv“.

Foto i video

FOTO Ljubavna poruka ili vandalizam u Varaždinu?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Ulici Vatroslava Lisinskog u Varaždinu na zidu je osvanuo grafit: “Da sam znao da postojiš Olivera”. Naime, riječ je o stihu iz pjesme Olivera nedavno preminulog Dorđe Balaševića.

Istu pjesmu Balašević je posvetio svojoj supruzi. Izgleda da je netko u Varaždinu grafit posvetio svojoj Oliveri.

Je li riječ o lijepoj gesti ili vandalizmu procijenite sami.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Varaždinci jedva dočekali otvorenje terasa kafića, Stančić doslovno krcat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

S prvim danom ožujka popustile su određene epidemiološke mjere. Tako sada možete popiti kavu na terasi kafića.

Varaždinci su to jedva dočekali i u velikom broju ispijali su kave na terasama.

Trg Miljenka Stančića bio je krcat. Neki kafići još nisu otvorili terase, no to će većina učiniti tijekom tjedna.

Nastavite čitati