Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Atraktivne jahačice i jahači opet stigli na prestižno natjecanje u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

JUBILARNE, 20. KONJIČKE IGRE

– Ovo je raj na zemlji! – rekla nam je Mirjana Dreven iz Varaždina u nedjelju u Zelendvoru, gdje su prijepodne počele jubilarne, 20. Konjičke igre.

Unatoč kišici, sa suprugom Velimirom, šogorom Igorom i 3,5-godišnjom nećakinjom Tatjanom prvi put je stigla u Zelendvor i oduševila se prirodom, a i manifestacijom.

Nakon defilea u kojem je sudjelovalo 20-ak dvoprega i 20-ak jahača, Igre je otvorio Vladimir Kurečić, načelnik Općine Petrijanec, koja je zajedno s udrugom Konj, moj prijatelj i ovaj put organizirala atraktivno događanje, uz suorganizaciju općina Vinica, Sračinec, Cestica i Maruševec.

Rastjerajmo oblake zajedno!

– Želim vam mirnog i poslušnog konja! Rastjerajmo zajedno oblake – poručio je sudionicima i posjetiteljima Kurečić, koji je istaknuo da su posebno ponosni što su Konjičke igre postale prestižno događanje, svrstano odmah iz Sinjske alke.

U Zelendvoru se odvijaju zanimljiva natjecanja, a prestiž je upravo ovdje osvojiti pehar u jednoj od sedam disciplina.

– Uz vožnju dvoprega, jahanje stazom spretnosti, konjičku štafetu, tu je Zelendvorska alka, kao i nova igra pod nazivom „Uhvati jahača“ – ispričao je Mirko Kramberger, predsjednik udruge Konj, moj prijatelj.

Ljubav, „iće“ i piće

Osim zbog natjecanja, konjogojci u Zelendvor dolaze i zbog druženja. – Ovamo nas je dovela ljubav prema konjima, ali i druženje uz hranu i piće – s osmijehom nam je rekao Hrvoje Križaić iz međimurskog Štefanca dok je ponosno sjedio na svojem dvopregu.

Njegovo kumče, 18-godišnji Jura Jalušić iz Čakovca je stigao s Kasandrom, prekrasnom i umiljatom kobilom.

– Prijašnjih godina smo jahali sve do Zelendvora, naravno ne po glavnoj cesti, nego uz Dravu, ali sad smo zbog kiše odustali – rekao nam je Jura, koji svojoj obitelji pomaže timariti pet konja.

Veseli su bili oni, ali i posjetitelji. 3,5-godišnja Tatjana Dreven bila je oduševljena ponijem, baš kao i 6-godišnja Ema Rugani iz Cestice koja je stigla sa svojim ocem Kristijanom.

Djeca su bila oduševljena ponijem, konjima, a i malim životinjama. I ovaj put se održava izložba malih životinja, a ponovno su izložene autohtone vrste peradi, zagorski puran, kokoši hrvatice i dravske guske.

Idilično.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Život i društvo

U Klenovniku su pronađeni odbačeni ženski bicikli, traže se njihovi vlasnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec zaprimili su dojavu o pronalasku bicikla u Klenovniku.

Na mjestu događaja utvrđeno je kako je nepoznata osoba od 28. lipnja do 2. srpnja na putu ostavila dva ženska MTB bicikla, jedna marke Author Unica crvene boje i jedan MTB nepoznate marke boje trula višnja.

– S obzirom na to da se za navedenim biciklima ne traga, molimo građane da ukoliko imaju saznanja o porijeklu bicikala, te njihovim vlasnicima molimo da se jave u Policijsku postaju Ivanec ili na broj policije 192 – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje