Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Atraktivne jahačice i jahači opet stigli na prestižno natjecanje u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

JUBILARNE, 20. KONJIČKE IGRE

– Ovo je raj na zemlji! – rekla nam je Mirjana Dreven iz Varaždina u nedjelju u Zelendvoru, gdje su prijepodne počele jubilarne, 20. Konjičke igre.

Unatoč kišici, sa suprugom Velimirom, šogorom Igorom i 3,5-godišnjom nećakinjom Tatjanom prvi put je stigla u Zelendvor i oduševila se prirodom, a i manifestacijom.

Nakon defilea u kojem je sudjelovalo 20-ak dvoprega i 20-ak jahača, Igre je otvorio Vladimir Kurečić, načelnik Općine Petrijanec, koja je zajedno s udrugom Konj, moj prijatelj i ovaj put organizirala atraktivno događanje, uz suorganizaciju općina Vinica, Sračinec, Cestica i Maruševec.

Rastjerajmo oblake zajedno!

– Želim vam mirnog i poslušnog konja! Rastjerajmo zajedno oblake – poručio je sudionicima i posjetiteljima Kurečić, koji je istaknuo da su posebno ponosni što su Konjičke igre postale prestižno događanje, svrstano odmah iz Sinjske alke.

U Zelendvoru se odvijaju zanimljiva natjecanja, a prestiž je upravo ovdje osvojiti pehar u jednoj od sedam disciplina.

– Uz vožnju dvoprega, jahanje stazom spretnosti, konjičku štafetu, tu je Zelendvorska alka, kao i nova igra pod nazivom „Uhvati jahača“ – ispričao je Mirko Kramberger, predsjednik udruge Konj, moj prijatelj.

Ljubav, „iće“ i piće

Osim zbog natjecanja, konjogojci u Zelendvor dolaze i zbog druženja. – Ovamo nas je dovela ljubav prema konjima, ali i druženje uz hranu i piće – s osmijehom nam je rekao Hrvoje Križaić iz međimurskog Štefanca dok je ponosno sjedio na svojem dvopregu.

Njegovo kumče, 18-godišnji Jura Jalušić iz Čakovca je stigao s Kasandrom, prekrasnom i umiljatom kobilom.

– Prijašnjih godina smo jahali sve do Zelendvora, naravno ne po glavnoj cesti, nego uz Dravu, ali sad smo zbog kiše odustali – rekao nam je Jura, koji svojoj obitelji pomaže timariti pet konja.

Veseli su bili oni, ali i posjetitelji. 3,5-godišnja Tatjana Dreven bila je oduševljena ponijem, baš kao i 6-godišnja Ema Rugani iz Cestice koja je stigla sa svojim ocem Kristijanom.

Djeca su bila oduševljena ponijem, konjima, a i malim životinjama. I ovaj put se održava izložba malih životinja, a ponovno su izložene autohtone vrste peradi, zagorski puran, kokoši hrvatice i dravske guske.

Idilično.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Planira se gradnja novog pastoralnog centra u Vidovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu župnog dvora Župe svetog Vida u Vidovcu započete su aktivnosti oko izgradnje novog pastoralnog centra, u dvorištu župnog dvora.

Obzirom da se sadašnje pastoralne aktivnosti odvijaju u pomoćnoj zgradi u dvorištu župnog dvora, koja je dotrajala te nema uređen sustav grijanja, a i same aktivnosti ograničene su karakteristikama dostupnog prostora, javila se potreba za izgradnjom novog pastoralnog centra.

Inicijativu za izgradnju pastoralnog centra pokrenuo je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić u suradnji s velečasnim Brankom Švogorom.

U novom pastoralnom centru nalazit će se učionice, kabineti, dvorane, sanitarije, kuhinja, kotlovnica, spremište i uredski prostori.

Novi pastoralni centar od 600 m2 služit će za potrebe župe sv. Vida kao i za razne druge pastoralne susrete i aktivnosti tijekom čitave godine. – Drago mi je da je inicijativa za izgradnju novog pastoralnog centra konačno pokrenuta i mogu samo reći da će Općina Vidovec maksimalno poduprijeti projekt izgradnje. Do sad smo iz proračuna izdvojili 55.000 kuna za izradu projektne dokumentacije. Ovim projektom naši mještani dobit će adekvatne prostorije za vjeronauk i vjeronaučne susrete, prostor za roditeljske sastanke prvopričesnika i krizmanika, susrete mladih kroz čitavu godinu, a bit će na raspolaganju i za Caritas te ostale udruge i pojedince. Vjerujem da će ovaj projekt biti na korist čitave zajednice – istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Navedeni projekt predstavljen je i varaždinskom biskupu mons. Bože Radošu koji je izrazio zadovoljstvo i najavio da će Varaždinska biskupija također poduprijeti projekt izgradnje pastoralnog centra te ujedno napomenuo da pastoralni centar treba služiti svim mještanima u cilju boljeg povezivanja župe i lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji darivanja krvi u Kaznionici u Lepoglavi prikupljene 64 doze krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GDCK Ivanec

Uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja se održala jučer u restoranu „Ivančica“ za djelatnike Kaznionice u Lepoglavi i sve ostale darivatelje koji su se pridružili akciji darivanja krvi.

Akciji je pristupilo 67 darivatelja, i to 42 muškaraca i 25 žena, te su prikupljene 64 doze dragocjene tekućine. Odbijena su 3 darivatelja.

Prvi puta krv su darovale Ivana Hiržin iz Donje Višnjice i Bunić Emina iz Donje Voće.

Iz Kluba 100+ krv je darovao Franjo Bračko iz Lepoglave koji je prošle godine dobio priznanje za 100 put darovanu krv.

– Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! Najavljujemo iduću akciju u prostorijama GDCK-a Ivanec 16. ožujka od 8:30 do 13:00. Pratite naš kalendar akcija DDK na našim internetskim stranicama. Hvala svima od srca! Vaše društvo Crvenog križa! – poručuju iz ivanečkog Društva Crvenog križa.

Nastavite čitati