Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Bili smo na varaždinskom sajmu „Priroda, lov, ribolov i turizam“

Objavljeno:

- dana

U Areni Varaždin se od petka do nedjelje, od 11. do 13. listopada, održava 24. po redu Međunarodni sajam „Priroda, lov, ribolov i turizam“.

Ove godine sudjeluje 100 izlagača iz sedam zemalja. – Zaista bogata ponuda za lov, ribolov i boravak u prirodi. Mogu se vidjeti zanimljive stvari – poručila je direktorica Sajma Maja Šimenc na otvaranju. – Ovo je najveći ovakav sajam u Hrvatskoj. Jako je važno da smo ga spojili sa Sajmom prevencije i sigurnosti. Boravak u prirodi smanjuje devijantnost i delikvenciju kod mladih ljudi. Nadam se da će se Sajam proširiti i da će postati svjetski susret – naglasio je dr. Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, na otvaranju Sajma. Varaždinski župan Radimir Čačić dodao je da Varaždinska županija ne koristi dovoljno sve potencijale vezane uz lov, ribolov i turizam. – Stari tok rijeke Drave je pod zaštitom UNESCO-a i to rijetko tko zna. Peti smo po lovnim područjima u Hrvatskoj, no potencijale ne koristimo dovoljno. Sajam ima velik gospodarski i turistički značaj – dodao je Čačić. Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, istaknuo je da lovci iz cijele Europe cijene Varaždinsku županiju kada je u pitanju lovni turizam. – Mi još ne znamo koje potencijale imamo. Ne postoji mogućnost u Europi da lovci slobodno šetaju u prirodi i da izlovljavaju ono što im se nudi. To posebno cijene lovci iz Europe – jasan je Kutnjak. Održava se izložba gljiva u organizaciji Gljivarskog društva „Smrčak“, na kojoj je izloženo oko 100 vrsta gljiva. Pozornost plijeni i izložba prepariranih slatkovodnih riba, dok Hrvatski sokolarski savez predstavlja ptice grabljivice. Glavna atrakcija su izložbe „Divlja Afrika“, koju je postavio Lovački muzej Hrvatskoga lovačkog saveza, te „Trofeji Afrike“, koju je organizirao Lovačko-preparatorski atelje Albert. Dodajmo da se u sklopu Sajma, u petak i subotu, 11. i 12. listopada, održava Sajam sigurnosti i prevencije. Održava se u holu dvorane i na vanjskom prostoru Arene Varaždin, kao zasebno događanje u organizaciji PU varaždinske, Grada Varaždina i Zaklade za prevenciju „Sv. Mihael“ Varaždinske županije.

Foto i video

FOTO Lijepo je vidjeti da je Varaždinska građanska garda ponovno uvela smjenu straže

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, danas su počeli s novim ciklusom svečane smjene straže ispred gradske vijećnice i izvođenjem glasnog pucnja na Starom gradu.

Lijepo je vidjeti naše Purgare u njihovoj odori koja je pruskog kroja. Dvije posebnosti koje ističu odoru Varaždinske građanske garde su kapa i “medvedova capa”. “Medvedova capa” je simbol koji se nalazi na krajevima rukava surke, a označava odnos snaga Napoleona i Varaždinske građanske garde.

Poštujući sve mjere i preporuke Stožera Civilne zaštite straža se održala u starom terminu, od 11 do 12 sati.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Prilično hladna subota nije otjerala šetače iz centra Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnji travanj na sjeveru Hrvatske prilično je hladan, a takva je u Varaždinu bila i subota prijepodne.

Varaždinci su se ipak zaputili svojim poslom u središte grada. U centru se na više mjesta prikupljaju i potpisi kandidata za dolazeće lokalne izbore.

Prošetali smo centrom i uživali u tome da toplo odjeveni građani ipak nisu skidali osmijeh s lica.

Nastavite čitati