Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Božićnim koncertom KUD Mak iz Trnovca obilježio 20 godina postojanja

Objavljeno:

- dana

Tradicionalnim Božićnim koncertom Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ iz Trnovca obilježilo je i 20 godina postojanja.

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu u subotu, 22. prosinca, nastupile su sve sekcije KUD-a – folkloraške, tamburaške i zbor, izvedene su i četiri koreografije s kojima su „Makovci“ bili uspješni na međunarodnim festivalima, a nastupili su i veterani koji su se okupili nakon nekog vremena. Predsjednik KUD-a „MAK“ Miro Koren istaknuo je da su u 20 godina uspješnog rada ostvarili postavljeni cilj prilikom osnivanja – promicanje, razvitak i unapređenje kulturno-umjetničke djelatnosti, poglavito glazbene i folklorne, njegujući pri tome posebice tradiciju glazbe i narodnih običaja svoga zavičaja, prenoseći je diljem Republike Hrvatske i izvan granica domovine. – O vrijednostima i bogatstvu KUD-a ‘Mak’, kojeg tako predano čuvaju naši amateri, sa željom da tradiciju prenesu na naše mlade, vidi se najbolje iz njegovanja tradicijskog govora, pjesama, plesa, iz našeg tradicijskog kolača ‘makači’ – uzgoja maka, očuvanja starih zanata, rukotvorina i očuvanja žetvenih običaja i očuvanja tradicijske arhitektonske baštine – stara ‘Jagina hiža’. Sve to je trnovečki ponos koji ne smije nestati i zatrti se. Nadam se da ove godine zbog toga nisu bile uzalud potrošene i da su uzor za daljnje djelovanje KUD-a i kvalitetno okupljanje i druženje svih generacija u našoj Općini. Ovih 20 godina djelovanja uvijek će biti ogledalo u kojem će se vidjeti i mnoge buduće generacije i nastaviti tamo gdje smo mi stali – rekao je Koren te dodao da je najljepši poklon za uloženi trud, upornost i ustrajnost u 20 godina djelovanja jednom kulturno-umjetničkom društvu, koje je satkano iz amaterizma, dobivanje statusa ansambla. Uz pomoć načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, na svečanosti su uručene diplome dugogodišnjim članicama i članovima KUD-a „Mak“, zahvalnice osnivačima, voditeljima te udrugama s kojima KUD surađuje – Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga „Gotali“ Gotalovec, Udruga „Hajdina“ Kućan – Zbelava, „Folklorna skupina Bolnišnica“ Ptuj, VZO Trnovec, UDVDR Općine Trnovec i ZKUU Varaždinske županije. Zahvalnice su dodijeljene i umjetničkom voditelju KUD-a „Šumari“ Vinkovci i članu predsjedništva Hrvatskog društva voditelja i koreografa Dariju Grčiću, podpredsjednici Hrvatskog društva voditelja i koreografa Senki Jurlini te umjetničkom direktoru i folklornom voditelju Hrvatskog nacionalnog ansambla „Lado“ Andriji Ivančanu.

Život i društvo

U dvorani Osnovne škole Cestica održano predavanje o stresu, a potom i vježbe razgibavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica

U sklopu projekta „Jer srce prepoznaje najbolje“ 31. siječnja 2023. u dvorani Osnovne škole Cestica održano je predavanje „Stres u svakodnevnom životu“.

Radionicu je održao liječnik opće prakse Zoran Kokot, a predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon predavanja održane su vježbe razgibavanja pod vodstvom trenera Predraga Dobrotića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje