Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Božićnim koncertom KUD Mak iz Trnovca obilježio 20 godina postojanja

Objavljeno:

- dana

Tradicionalnim Božićnim koncertom Kulturno-umjetničko društvo „Mak“ iz Trnovca obilježilo je i 20 godina postojanja.

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu u subotu, 22. prosinca, nastupile su sve sekcije KUD-a – folkloraške, tamburaške i zbor, izvedene su i četiri koreografije s kojima su „Makovci“ bili uspješni na međunarodnim festivalima, a nastupili su i veterani koji su se okupili nakon nekog vremena. Predsjednik KUD-a „MAK“ Miro Koren istaknuo je da su u 20 godina uspješnog rada ostvarili postavljeni cilj prilikom osnivanja – promicanje, razvitak i unapređenje kulturno-umjetničke djelatnosti, poglavito glazbene i folklorne, njegujući pri tome posebice tradiciju glazbe i narodnih običaja svoga zavičaja, prenoseći je diljem Republike Hrvatske i izvan granica domovine. – O vrijednostima i bogatstvu KUD-a ‘Mak’, kojeg tako predano čuvaju naši amateri, sa željom da tradiciju prenesu na naše mlade, vidi se najbolje iz njegovanja tradicijskog govora, pjesama, plesa, iz našeg tradicijskog kolača ‘makači’ – uzgoja maka, očuvanja starih zanata, rukotvorina i očuvanja žetvenih običaja i očuvanja tradicijske arhitektonske baštine – stara ‘Jagina hiža’. Sve to je trnovečki ponos koji ne smije nestati i zatrti se. Nadam se da ove godine zbog toga nisu bile uzalud potrošene i da su uzor za daljnje djelovanje KUD-a i kvalitetno okupljanje i druženje svih generacija u našoj Općini. Ovih 20 godina djelovanja uvijek će biti ogledalo u kojem će se vidjeti i mnoge buduće generacije i nastaviti tamo gdje smo mi stali – rekao je Koren te dodao da je najljepši poklon za uloženi trud, upornost i ustrajnost u 20 godina djelovanja jednom kulturno-umjetničkom društvu, koje je satkano iz amaterizma, dobivanje statusa ansambla. Uz pomoć načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, na svečanosti su uručene diplome dugogodišnjim članicama i članovima KUD-a „Mak“, zahvalnice osnivačima, voditeljima te udrugama s kojima KUD surađuje – Udruga žena „Trnovečko srce“ Trnovec, Udruga žena „Cvijet“ Šemovec, Udruga „Gotali“ Gotalovec, Udruga „Hajdina“ Kućan – Zbelava, „Folklorna skupina Bolnišnica“ Ptuj, VZO Trnovec, UDVDR Općine Trnovec i ZKUU Varaždinske županije. Zahvalnice su dodijeljene i umjetničkom voditelju KUD-a „Šumari“ Vinkovci i članu predsjedništva Hrvatskog društva voditelja i koreografa Dariju Grčiću, podpredsjednici Hrvatskog društva voditelja i koreografa Senki Jurlini te umjetničkom direktoru i folklornom voditelju Hrvatskog nacionalnog ansambla „Lado“ Andriji Ivančanu.

Život i društvo

Obnavlja se dio prizemlja Društvenog doma u Završju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa već je obnovljen niz društvenih domova, a obnova se nastavlja i u ovoj godini.

Ovoga puta riječ je o uređenju dijela prizemlja Društvenog doma u Završju.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i Marinko Hođa, direktor Novokoma d.o.o., koji je izabrani kao najpovoljniji ponuditelj, potpisali su ugovor o radovima na uređenju dijela prizemlja Društvenog doma Završje, vrijednosti 258.648 kuna s PDV-om.

– Ovo je samo korak u osiguravanju primjerene društvene infrastrukture u naseljima na područja grada, prostora koji će moći koristiti mještani i udruge. Domovi se uređuju tako da budu u funkcionalnom stanju, a uređeni domovi daju i ljepši izgled mjestu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje