Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Bučino ulje Uljare Agroprom Patrčević iz Strmca Podravskog najbolje na Međunarodnoj izložbi u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Bučino ulje Uljare Agroprom Patrčević iz Strmca Podravskog proglašeno je šampionom 1. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 8. Izložbe bučinih ulja sjeverozapadne Hrvatske, koje su održane u subotu, 26. svibnja, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Ova laskava titula dodijeljena im je u iznimno jakoj međunarodnoj konkurenciji: na izložbe je pristiglo čak 136 uzoraka bučinih ulja proizvođača iz Hrvatske, ali i Slovenije, Austrije i Mađarske.

U Varaždinu su se prvi put na jednom mjestu okupili proizvođači iz četiriju država, iz područja Alpe – Jadran na kojem marljivi poljoprivrednici već 150 godina proizvode „crno zlato“.

Izložbu je Varaždinska županija tradicionalno organizirala zajedno s Međimurskom, Krapinsko-zagorskom i Zagrebačkom županijom, a prvi put su se pridružili Grad Zagreb te Savez Alpe-Adria. Cilj je bio da se ovo iznimno kvalitetno ulje dodatno popularizira i prezentira te da se kod potrošača podigne svijest o važnosti zdrave prehrane i domaće proizvodnje.

– Nikad se na jednom mjestu nije okupio ovako veliki broj proizvođača sa svojim 100-posto čistim bučinim uljem. Bučino ulje poznato je po svojem iznimnom okusu, ali ono je i blagotvorno za zdravlje, pozitivno djeluje na prostatu, smanjuje kolesterol u krvi, djeluje na povišeni krvni tlak, pa čak i na vanjski izgled. Maslinovo ulje i njegove zdravstvene koristi su svjetski poznate, ali bučino ulje nema konkurenciju kad su u pitanju njegovo pozitivno djelovanje na prostatu i drugi učinci na naše zdravlje. Zato smo posebno ponosni što proizvođači iz Varaždinske županije svoja ulja predstavljaju u jedinstvenoj boci s etiketom vrhunskog dizajna, koji je primjeren premium uljima koja nude – rekao je župan Varaždinske županije i predsjednik Saveza Alpe-Jadran Radimir Čačić, koji je otvorio izložbu.

Uz njega, pozdrave su uputili Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije, Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije i Josip Kraljičković, izaslanik župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića. Oni su ujedno proizvođačima najbolje ocijenjenih bučinih ulja uručili diplome i priznanja.

Bučina ulja je ocjenjivala komisija sastavljena od šest iskusnih ocjenjivača iz Hrvatske i Slovenije, a na čelu je bio Nenad Martinec, voditelj Laboratorija za kemiju hrane i POU Bioinstituta Čakovec.

Budući da je njihovo ulje proglašeno šampionom s osvojenih 33,73 bodova od ukupno mogućih 35, Uljari Patrčević je dodijeljena nagrada u iznosu od 15.000 kuna.

Na izložbi Alpe – Adria dodijeljeno je ukupno 11 zlatnih medalja, 47 srebrnih i 38 brončanih medalja.

Kako odrediti kvalitetu bučinih ulja i koji su bili kriteriji za ocjenjivanje, objasnili su stručnjaci iz Bioinstituta Čakovec.

Građani su imali priliku kušati i usporediti bučina ulja, a ujedno i različite proizvode od buče koje je ispred Županijske palače ponudilo 20-ak izlagača iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije te Grada Zagreba, ali i iz Slovenije.

Iznijet je i primjer iz prakse. Predavanje je održao Franz Labugger iz Štajerske, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se specijaliziralo za proizvodnju i prodaju bučinog ulja, te predsjednik Udruge proizvođača bučinog ulja Štajerske, koja okuplja čak 3.500 članova, proizvođača i uljara.

Izložbi su prisustvovali predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac, a stigla je i Vlatka Vukovac Vranić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Život i društvo

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili školu plivanja koju je sufinancirala Općina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici trećih razreda OŠ Petrijanec završili su od 3. do 10. lipnja obuku plivanja koja se već tradicionalno organizira svake godine.

Veselu školu plivanja rado je pohađalo svih 67 učenika, iako su došli s različitim predznanjima.

U tome im se pridružila i Općina Petrijanec koja je njihovu školu plivanja sufinancirala u iznosu od 2245 eura.

Diplome učenicima podijelili su ravnateljica Osnovne škole Petrijanec Valerija Paljak i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Ovo je hvalevrijedan projekt jer znanje plivanja je od neprocjenjive važnosti za svakog pojedinca, a pogotovo djecu. Cilj je ovaj program škole plivanja provoditi i sljedećih godina za sve učenike koji će pohađati treći razred. Dani u školi plivanja djeci brzo prolaze. Djeca su zadovoljna i puna pitanja i drago mi je da sam i ove godine mogao podijeliti diplome zadovoljnim učenicima. Kad se jednom propliva stečeno znanje se dodatno usavršava. Program ljetne škole plivanja postao je tradicionalan i veoma cijenjen kod djece, ali i njihovih roditelja kojima smo maksimalno olakšali ovim sufinanciranjem – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Osim usvajanja plivačkih vještina mali polaznici su se i odlično zabavili, proveli ugodno vrijeme na bazenima jer se plivati uči kroz igru, a posljednji dan za sve je njih bio svečan s obzirom da su im podijeljene zaslužene diplome.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ljubitelji starina došli na svoje. Pogledajte kako je bilo na Sajmu antikviteta u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas se u Varaždinu održava Drugi ovogodišnji Sajam antikviteta. Tako je Ulica Augusta Šenoe bila puna izlagača, a tamo se moglo naći svega, od starog namještaja, posuđa, raznih ukrasa i brojnih drugih zanimljivih predmeta.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj razgledao je sajam u pratnji direktorice tržnice Željke Vincek Strugar.

– Plac subotom je obavezno mjesto za svakog Varaždinca. Ja sam već jutros obavio kupovinu, a sada ću razgledati sajam antikviteta. To nije samo sajam s tridesetak izlagača iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, Slovenije , Austrije Mađarske .. . već je ovdje i par humanitarnih akcija. Na primjer, imamo plac-činke, koje se rade od autohtonih sastojaka s varaždinske tržnice – rekao je gradonačelnik pobrojavši i druge brojne manifestacije koje se u subotu odvijaju u Varaždinu i demantirao one koji govore da se u Varaždinu ništa ne događa.

Direktorica tržnice Željka Vincek Strugar navela je da je ovo drugi sajam antikviteta.

– Odaziv je zaista velik, imamo tridesetak izlagača. Kako sajam ne bi bio samo izložbeno-prodajnog karaktera upotpunili smo ga i gastronomskom ponudom. Organizirali smo iza djecu i radionicu oslikavanja škrinjica, posjetit će nas i dame u povijesnim haljinama. Svaka naša organizacija ima i humanitarni karakter. Danas se prodaju palačinke a sav prihod je namijenjen Društvu osoba s invaliditetom Varaždin – rekla je direktorica.

Cilj ovakvih manifestacija je održavanje kulturne baštine i tradicije naših varaždinskih krajeva, naveli su organizatori zadovoljni velikim interesom građana i posjetitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje