Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Čakovečki prvašići učili o važnosti poštivanja prometnih pravila

programa

Objavljeno:

- dana

Na čakovečkom Trgu Republike u ponedjeljak, 16. rujna, djeci koja su prije tjedan dana krenula u prvi razred osnovne škole ukazano je na važnost pravilnog kretanja po nogostupima i prelaska ceste.

Organizatori akcija pod nazivom „Sigurno u školu s HAK-om“ i „Poštujte naše znakove“ bili su Hrvatski auto-klub Auto Klub Čakovec, Policijska uprava Međimurska, Grad Čakovec te Savjet za sigurnost prometa Međimurske županije. Akciji, koja se tradicionalno održava svakog rujna, odazvali su se učenici prvih razreda I., II., III. osnovne škole, Osnovne škole Ivanovec, Osnovne škole Kuršanec i Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, ukupno oko 270 prvašića. Okupljenu djecu pozdravio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je okupljenim učenicima rekao da je vrlo važno poštivati prometna pravila te biti odgovoran sudionik u prometu. – Prilikom dolaska u ili odlaska iz škole, djeca su sudionici u prometu te je važno ponašati se odgovorno i u skladu s pravilima – rekao je gradonačelnik. Upravo ovakve akcije, ali i podjela reflektirajuće odjeće i opreme pomaže da se djeca znaju ponašati prolazeći ulicama, ali i da budu uočljivija vozačima. Svim novim osnovnoškolcima zaželio je i uspješan početak školske godine. Učenike osnovnih škola pozdravio je i prigodno im se obratio župan Međimurske županije Matija Posavec. Sigurno kretanje prometnicama su na posebno izrađenom pješačkom poligonu prezentirali su službenici Autokluba Čakovec i Policijske uprave međimurske. Učili su i o opasnostima kretanja u prometu. U cilju što sigurnijeg dolaska do škole učenicima su podijeljeni različiti promidžbeni materijali i reflektirajuće kišne kabanice Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. TISPOL, mreža prometnih policija država Europe, četvrtu godinu za redom organizira „Europski dan bez poginulih u prometu“ (EDWARD). Policijska uprava međimurska priključila se provedbi ovog projekta koji će se obilježiti 26. rujna. U tu svrhu dronom je snimljena fotografija prvašića, koji su na Trgu Republike svojim tijelima oblikovali broj „nulu“. Ona simbolizira zajednički cilj svih prometnih preventivnih akcija, a to je nula poginulih u prometu.

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Zaklada „Katruža“ ove godine dodijelila 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura, uskoro humanitarni koncert

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Upravni odbor Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“ održao je u 2023. godini tri sjednice: 211. e-sjednicu 10. siječnja, 212. sjednicu 9. veljače te 213. sjednicu 29. ožujka 2023. godine.

Na 211. sjednici dodijeljene su dvije pomoći: podnositeljici zahtjeva iz Čakovca za doplatu lijeka odobreno je 140,69 eura te djetetu iz Belice za doplatu slušnog pomagala 424,06 eura, što u ukupnom iznosu doseže  564,75 eura.

Na 212. sjednici dodijeljeno je 18 pomoći u ukupnom iznosu od 8.407,68 eura i to djeci iz Savske Vesi, Preloga, Svete Marije, Goričana, Murskog Središća, Čakovca, Brezja, Novog Sela na Dravi, Pribislavca i Svetog Martina na Muri.

Novac je namijenjen defektološko-terapijskim programima te je svakom djetetu dodijeljeno po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Okruglog Vrha dodijeljeno je 450 eura za terapijsko jahanje, a podnositelju zahtjeva iz Pretetinca 757,68 eura za kupnju lijeka.

Na 213. sjednici dodijeljene su 24 pomoći u ukupnom iznosu od 10.005 eura. Djeci iz Novog Sela Rok, Male Subotice, Slakovca, Žiškovca, Svetog Urbana, Donjeg Vidovca, Kotoribe, Peklenice, Mihovljana, Čakovca, Novog Sela na Dravi, Preloga, Štrukovca, Podturna, Dekanovca, te Nedelišća, Celina i Brezovca za različite defektološko-terapijske programe dodijeljeno je po 450 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Donjeg Vidovca pomoć je bila potrebna za doplatu lijeka te joj je dodijeljena pomoć od 218 eura, a djetetu iz Savske Vesi, također za lijek, dodijeljeno je 226 eura. Podnositeljici zahtjeva iz Mihovljana  za doplatu pomagala (očne proteze) dodijeljeno je 111 eura.

U ovoj godini dodijeljene su ukupno 44 pomoći u iznosu od 18.977,43 eura. Tijekom protekle godine Zaklada je dodijelila 98 pomoći u ukupnom iznosu od 275.378,54 kune (36.530,10 eura ).

Zaklada u ovoj godini nastavlja s aktivnostima te će se povodom Dana Međimurske županije u petak, 28. travnja 2023. godine, u 19 sati u Centru za kulturu Čakovec održati humanitarni koncert  „Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu“, a tjedan dana prije, u subotu, 22. travnja, na Trgu Republike u Čakovcu moći ćete posjetiti štand na kojem će se prodavati ulaznice za koncert i suveniri Zaklade. O detaljima događanja u sklopu Proljeća za Katružu na vrijeme ćemo izvijestiti javnost, rekli su iz „Katruže“.

– Zahvaljujemo svima koji na bilo koji način pomažu rad Zaklade. Bez podrške dobrih ljudi Zaklada ne bi mogla pomagati onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije – poručili su iz Zaklade „Katruža“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje