Povežite se s nama

Foto i video

FOTO „Čiselsko proščenje v Remetincu” privuklo veliki broj posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Tradicionalna vjerska manifestacija „Čiselsko proščenje v Remetincu”, koju uz potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice organizira KUD Remetinec, ove je godine zasjala punim sjajem i u novomarofski kraj privukla veliki broj posjetitelja.

Manifestacija se svake godine održava prvog vikenda u listopadu, uz hodočašće štovatelja Majke Božje Čiselske u Remetinec u crkvu Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice, a uključuje i kulturne i zabavne sadržaje kojih je ove godine bilo i više nego ranije.

KUD Remetinec trudi se čuvati tradiciju i kulturnu baštinu, a „Čiselsko proščenje v Remetincu” jedan je od načina na koji to čine.

– Nositelj vjerskog dijela manifestacije je Župa Remetinec, a za ostale programe smo zaduženi mi, ali želim naglasiti da doista imamo punu potporu Grada Novog Marofa i gradske Turističke zajednice, a ove smo godine započeli suradnju i s našim udrugama – Športskim društvom Remetinec i DVD-om Remetinec čiji su nam članovi pomogli u organizaciji. No treba svakako zahvaliti i brojnim mještanima koji su volontirali, uskakali kada god je trebalo. Remečani su pokazali pravo zajedništvo i zato je manifestacija i ovoga puta bila više nego uspješna – istaknula je predsjednica KUD-a Remetinec, Nadica Puškadija.

Kao i svake godine, posjetitelji su uživali u subotnjoj Smotri folklora Remetinec 2023. Uz domaćine, na Smotri su nastupili KUD Marof, KUD Frankopan iz Bosiljeva, Folklorna izvorna skupina Remete, KUD Ježek iz Beretinca, KUD Beletinec i kao posebni gosti Viteško udruženje „Kumpanija Čara“ s otoka Korčule, dok je u večernjim satima koncert održao popularni Ivan Zak.

U nedjelju su održani Dječja smotra folklora i tradicionalni Remečki sejem na kojem se predstavilo 20 izlagača, a novitet manifestacije, događanje koje su na inicijativu Turističke zajednice grada Novog Marofa zajedno organizirali KUD Remetinec i ŠD Remetinec, bila je Gulašijada s poznatim chefom Tomislavom Špičekom.

Natjecanju u kuhanju gulaša odazvalo se 20-ak ekipa, a prema Špičekovom stručnom sudu, najbolja je bila ekipa ŠD Remetinec, drugo mjesto osvojila je ekipa DVD-a Remetinec, a treće ekipa PP Novi Marof.

– Čiselsko proščenje najstarija je manifestacija ovog kraja, a  crkva u Remetincu zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Drago mi je da Remetinec opet “živi” ovo događanje. Mjesto čine ljudi, i to se ovog puta pokazalo u punom sjaju. ŠD Remetinec organiziralo je natjecanje u kuhanju, koje je stvorilo ogromnu količinu pozitivne energije i dalo Čiselskom proščenju jedan novi zamah. Čestitke i KUD-u Remetinec i ŠD Remetinec na odličnoj suradnji. Spojile su se tako ovdje tradicija, kultura i dobra zabava.– rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač jedan je od onih koji ne propuštaju ni jedno „Čiselsko proščenje”.

– Ovo je doista prekrasna manifestacija vezana uz našu baštinu, promovira našu kulturu, tradiciju i običaje i doista zahvaljujem KUD-u Remetinec i svima koji su doprinijeli da i ove godine sve bude lijepo, rasplesano, raspjevano. Raduje me što je KUD ove godine uspio okupiti i djecu u svoje redove i da su mladi imali svoj prvi nastup upravo ovdje, na Dječjoj smotri folklora. „Čiselsko proščenje” manifestacija je po kojoj je naš kraj poznat i izvan Varaždinske županije, program je još bogatiji nego ranijih godina, stoga ne čudi da je došlo toliko posjetitelja koji su mogli uživati i u plesu i pjesmi, ali i u ponudi domaćih proizvoda ovoga kraja. Grad Novi Marof svih je ovih godina podržavao manifestaciju, a činit ćemo to sa zadovoljstvom i dalje – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Foto i video

FOTO Impresivan skup HDZ-a u Areni Varaždin: “Spremni smo za tri uzastopne izborne pobjede!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

U prepunoj sportskoj dvorani Arena Varaždin danas je svečano obilježena 34. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice u Varaždinskoj županiji.

Na obljetnikom slavlju okupilo se više od 1000 članova Hrvatske demokratske zajednice, a svojim dolaskom svečanost je uveličao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Dodajmo da je među gostima i uzvanicima bila i potpredsjednica Europske komisije zadužena za demografiju i demokraciju te voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica.

U nastavku pogledajte kakva je bila atmosfera na rođendanu stranke koja je nastala u najizazovnijim i najtežim vremenima hrvatske povijesti, u vremenu stvaranja neovisne i slobodne Hrvatske i pred samu velikosrpsku agresiju:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO: Na aerodromu gužva – doletjeli “poslovnjaci” koji svijetom prevoze pripadnike jet-seta, šeike, prinčeve i princeze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC / JUNGSKY

Operatori varaždinskog aerodroma zadovoljno trljaju ruke. Naime, u petak je platformu i rulnicu okupiralo dvadesetak aviona. Pun je i hangar u kojem privatni avioprijevoznik Jung Sky između ostalog provodi zahtjevne popravke i preglede poslovnih aviona iz svoje te drugih flota.

Među njima su i oni tzv. busines klase koji svijetom između ostalih prevoze pripadnike jet-seta, šeike, vrhunske sportaše, hollywoodske glumce, prinčeve i princeze. Kako doznajemo od Karla Pigaca, upravnika Aerodroma Varaždin, tijekom 2023. godine aerodrom je nastavio poboljšavati uslugu, unaprjeđivati infrastrukturu te podržavati organiziranje raznih događaja.

Tako je lani zabilježeno povećanje broja operacija mlaznih zrakoplova, što je bio i jedan od glavnih poslovnih ciljeva. Naravno, povećanje prometa iziskuje ogroman angažman zaposlenika koji već sada trebaju dodatne stručne kadrove.  

– Možemo se pohvaliti da je održano nekoliko tradicionalnih događaja koji su prošle godine bili još uspješniji. Kao primjer, navest ću Street race u organizaciji udruge Metalni racing koji je privukao nekoliko tisuća posjetitelja te je bio najposjećenija priredba. Također, održan je i međunarodni Aeropicnic s letačkim programom u organizaciji Aerokluba Varaždin, koji se nakon pauze od nekoliko godina ponovno održao na aerodromu Varaždin. Uz mnoge uspješne događaje i povećanje broja operacija na aerodromu je počelo uređenje pristanišne zgrade s obnovom interijera. Cilj ovih radova je stavljanje u funkciju sve postojeće infrastrukture – ističe naš sugovornik od kojeg doznajemo kako će se od sredine 2024. godine ponovno iznajmljivati obnovljeni kancelarijski prostori u pristanišnoj zgradi.

Dodajmo i to da je na Aerodromu Varaždin od siječnja 2024. godine servis Jung Skya ostvario ovlaštenje za base maintenence radove na privatnim mlaznim zrakoplovima marke Cessna 525/525A/525B. Podsjećamo, spomenuta tvrtka je jedan od poslovnih partnera gradske komunalne tvrtke Parkovi koja je višegodišnji operator Aerodroma Varaždin.

– Stoga je odmah započeo radove upravo na jednom zrakoplovu iz vlastite flote. Uz aktivne radove u servisu  2024. godina započeta je velikim brojem zrakoplova i operacija na aerodromu te u veljači brojimo oko 15 zrakoplova koji svakodnevno obavljaju operacije. Ovakav početak daje nam dobar znak kako će ova godina biti još uspješnija s još više različitih događaja, ulaganja u infrastrukturu, povećanje prometa i veći broj operacija, te joj se iznimno radujemo – zaključio je Karlo Pigac.

Kakva je bila atmosfera na aerodromu i u hangaru pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje