Povežite se s nama

Foto i video

FOTO D. Vidovec: započela prva faza izgradnje Interpretacijskoga centra “Dravski zlatari”

Objavljeno:

- dana

U Donjem Vidovcu je započela realizacija projekta izgradnje Etno parka i interpretacijskoga centra “Dravski zlatari”.

Centar će se graditi po fazama, a u prvoj fazi izvode se “grubi” građevinsko-obrtnički, strojarski i elektroinstalaterski radovi. Za predmetne radove sklopljen je Ugovor o izgradnji Interpretacijskog centra s izvođačem TEAM Građenje d.o.o. Čakovec. Cijena radova po Ugovoru iznosi 1.796.219,91 kuna bez PDV-a, odnosno 2.245.274,89 kuna s PDV-om. Izvođenje radova će nadzirati MENA d.o.o. Čakovec, s kojima je sklopljen Ugovor o obavljanju usluge stručnog nadzora građenja. Cijena navedene usluge po Ugovoru iznosi 34.500 kuna bez PDV-a, odnosno 43.125 kuna s PDV-om. Usluge koordinatora zaštite na radu provodit će LINCON j.d.o.o. iz Palovca. Cijena navedene usluge mjesečno iznosi 1.500 kuna bez PDV-a, odnosno 1.875 kuna s PDV-om.

Kako kaže načelnik Donjeg Vidovca Josip Matulin, zbog epidemije koronavirusa došlo je do sitnih problema s nabavom potrebnog materijala, no ubrzo će se početi s postavljanjem temelja.

Projektna dokumentacija za Interpretacijski centar izrađena je 2019. godine. Projektnu dokumentaciju izradio je NORD-ING d.o.o. iz Čakovca. Cijena za izradu projektne dokumentacije po Ugovoru iznosi 193.100,00 kuna bez PDV-a, odnosno 241.375,00 kuna s PDV-om. Projekt izgradnje Interpretacijskog centra u ovoj I. fazi sufinancirat će Ministarstvo turizma RH u iznosu od 560.000 kuna, a ostali iznos financirat će se iz Proračuna Općine Donji Vidovec. Završetak ove faze radova planiran je za 15. rujan 2020. godine.

Atrakcija ispiranja zlata

Parcela Centra veličine je 7520 kvadratnih metara. Na sjeveru graniči s glavnom ulicom Rade Končara, odakle je omogućen i kolni pristup. Na istočnoj i zapadnoj strani nalaze se obiteljske kuće, dok se s južne strane nakon kanala javnoga dobra pružaju oranice sve do rijeke Drave.

Parcela je zamišljena kao prostorna zona namijenjena stanovnicima Donjeg Vidovca, ali i široj publici koja želi doživjeti atrakciju ispiranja zlata. U Centru će se nalaziti informacije i fotografije, suvenirnica, stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama. Napuštanjem Centra posjetitelju se nudi pješački put do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca.

Foto i video

FOTO U Sračincu otvoren park za igru i rekreaciju kakvog nema u Hrvatskoj!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Sračincu je u subotu svečano otvoren Park Velika graba, koji velikim i malim rekreativcima nudi brojne sadržaje. Riječ je o jedinstvenom projektu koji je s PDV-om vrijedan više od 9 milijuna kuna, s tim da je za realizaciju projekta osigurano više od 6 milijuna kuna europskog novca.

Park je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u Sračinec stigla u  pratnji državnog tajnika Zdravka Tušeka. Njihov domaćin, općinski načelnik Božidar Novoselec, predstavio je svim gostima i uzvanicima ovaj osebujni projekt kakvog nema ni u jednom hrvatskom gradu.

Naime, u Sračincu su napravili sadržaje za sve generacije mještana, za one od tri godine pa i za vitalne 90-godišnjake.

– Prije svega, razmišljali smo o mladima i o tome da za njih napravimo mjesto na kojem će se okupljati i družiti. No, Park Velika graba nudi toliko sadržaja da će u njemu svi pronaći mjesto za svoje aktivnosti. Tu je amfiteatar s binom gdje će se moći održavati ljetno kino, postavljene su edukativne staze zahvaljujući kojima će posjetitelji moći doznati sve o povijesti općine i drugo. Imamo fitness na otvorenom s 18 sprava, zatim spin roller, stijene za penjanje, terene za odbojku na pijesku, badminton i stolni tenis, dvije staze za boćanje, stolove za šah, ali i onaj na zemljanoj površini s velikim figurama. Tu su i dva dječja grada s mnoštvom igrala…, a dvije prelijepe fontane s vodenim tokom simboliziraju naša dva naselja Sračinec i Svibovec Podravski – rekao je između ostalog Novoselec.

Dodao je  da „ovakvog parka nema nigdje drugdje u Hrvatskoj.“ Na njega se nadovezao zamjenik općinskog načelnika Krunoslav Lukačić koji nije skrivao iznimni ponos i zadovoljstvo kojim ga je ispunila svečanost koju će dugo pamtiti.

-U projektu sam od početka, od kad smo obilazili strane gradove tragajući za detaljima koji su na kraju ugrađeni u ovaj park. Ne žalim ni minute uloženog vremena i znanja u ovaj projekt.  Pozivam sve svoje sumještane, Svibovčane i Srakare, sve žitelje Varaždinske županije i one iz dalje okolice da dođu u općinu Sračinec i uživaju u svemu što im nudi Park Velika graba – naglasio je Lukačić.

Ministrica Marija Vučković istaknula je da je riječ o lijepom i velikom višedimenzionalnom parku koji će mnogo značiti svim mještanima, a osobito mladim obiteljima.

-Mnogi se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede financira i ovakve projekte. Nama je prva zadaća ojačati produktivnost hrvatske poljoprivrede, osnažiti je, učinkovito koristiti resurse, povezati naše lance sa našom poljoprivrednim i prerađivačkom industrijom te stvoriti konkurentan hrvatski prehrambeni lanac u svim međunarodnim okvirima. No, to nije naša jedina zadaća, jer dana nam je i časna uloga promicatelja hrvatskog ruralnog razvoja – ustvrdila je ministrica.

Kakva je bila atmosfera u Parku Velika graba pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Stančić na Uskrsni ponedjeljak dobro popunjen, mnogi upijali zrake sunca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi ne rade na Uskrsni ponedjeljak pa su neki slobodan dan iskoristili za ispijanje prijepodnevne kave.

Trg Miljenka Stančića, odnosno tamošnje terase kafića bile su dobro popunjene.

Sve je zabilježio naš fotoreporter Ivan Agnezović.

Nastavite čitati