Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Djeca vrtićke dobi sudjelovala na prvom danu Festivala znanosti

FOI

Objavljeno:

- dana

Kreativnost i dječje stvaralaštvo u kombinaciji s dječjom vizijom razvoja znanosti u budućnosti kao i uvijek sjajna su kombinacija. Stoga, svojim programom ovogodišnjem izdanju Festivala znanosti s temom Kultura znanosti pridružio se i Fakultet organizacije i informatike, i to sa dvije radionice namijenjene upravo predškolskoj djeci, ali i školarcima.

S obzirom na epidemiološku situaciju i nemogućnost da se radionice održe kontaktno, u prostorijama Fakulteta, voditelji radionica su napravili prilagodbe svojih predavanja, a u kojima su i djeca zasigurno uživala. Bilo je to malo drugačije, ali nimalo manje zanimljivo druženje uz znanstvene teme.

Tjedan Festivala znanosti na FOI-ju, započeo je s radionicom pod nazivom Kultura, običaji i svašta nešto, a koja je namijenjena djeci predškolske dobi. Voditelj radionice je doc. dr. sc. Ivan Malbašić koji je radionicu smjestio u dvorišni prostor zgrade Fakulteta organizacije i informatike.

Povod događaja je svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. svibnja. Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva, a narod bez kulture je kao stablo bez korijena i bez budućnosti. Zato je dobro već u najranijoj dobi djeci osvješćivati važnost kulture kao temelja nacionalnog identiteta, ali i prepoznatljivosti i ugleda u svijetu.

Cilj ove radionice bio je djeci predškolskog uzrasta osvijestiti važnost čuvanja kulturnih dobara i njegovanja narodnih običaja, kao i ukazati im na kulturnu raznolikost u svijetu. Svaka je kultura na svoj način vrijedna i zato je potrebno od najranije dobi promicati svijest o važnoj ulozi kulture u životu svakog pojedinca i društva.

Program se je nastavio online predavanjem za djecu predškolske i školske dobi na temu „Što računala znaju o dvorcima?“ koju je osmislila voditeljica radionice prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, psihologinja i komunikologinja, a u realizaciji radionice sudjelovali su dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, kao i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI.

Studentski koordinator Jerry J. Antolos je organizator digitalne izložbe dječjih radova. Na online radionici djeca mogu saznati kako možemo zaviriti u daleki dvorac, a da u stvarnosti tamo ne otputujemo? Radionica je zamišljena kao virtualna šetnja dvorcima, a nakon koje su djeca pozvana da zajedno sa svojim odgajateljima/icama te učiteljima/icama pripreme crteže dvoraca te ih pošalju za digitalnu izložbu dječjih likovnih radova na temu „Mogu li računala odati tajne davnih vremena?“. Predavanje je moguće pogledati putem poveznice.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!