Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO FOI-jevi Dani međunarodne suradnje i ove godine okupili domaće i inozemne studente i predavače

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu u četvrtak i petak, 26. i 27. svibnja, održani su Dani međunarodne suradnje (FOI International Days 2022) koji su i ove godine okupili domaće i inozemne studente i gostujuće predavače sa sveučilišta diljem Europe.

Riječ je o jednom od najuspješnijih i najdugovječnijih događanja na FOI-ju, u okviru kojeg se održava niz predavanja te panel diskusija na temu poticanja internacionalizacije putem kratkih intenzivnih programa i mobilnosti općenito. Cilj ovog dvodnevnog događanja jest informiranje, umrežavanje te razmjena iskustava i ideja vezanih uz međunarodnu suradnju i djelovanje.

– Tema ovogodišnjih Dana međunarodne suradnje su kraći intenzivni programi koji nude mnogo novih prilika za kraće mobilnosti studenata, što su oni vrlo dobro prihvatili, javljaju nam se na sve moguće natječaje koje dajemo putem projekata i već postojećih linija financiranja ERASMUS i CEEPUS – navela je ECTS koordinatorica doc.dr.sc. Martina Tomičić Furjan, v.d. voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-ja, koji je ujedno i organizator Dana međunarodne suradnje.

– FOI svake godine broji sve više i više projektnih partnera, kao i potpisanih projektnih sporazuma. U ovome danu naglasak dajemo na nove partnere i sporazume koje smo sklopili. Prilika je to partnerima da se prezentiraju, i da se prezentiraju naši istraživački laboratoriji te povežu s partnerima kako u istraživačkom smislu, tako i u smislu suradnje nastavnika i razmjene studenata. To je glavna okosnica ovakvih događaja – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju.

FOI mobilnosti osigurava ne samo putem Erasmus sporazuma, nego i na druge načine. Jaka je i snažna projektna suradnja Fakulteta s drugim partnerima u Europi i svijetu, tako da trenutno u tijeku imaju velik broj aktivnih i to visoko budžetnih razvojnih znanstvenih projekata.

– Posljednjih nekoliko godina vrlo nam je važno da naše studente uključujemo u projekte poput “IC4HEDS” ili “Study4Career”. To je sve na tragu naših ciljeva koji su nam, uz internacionalizaciju, visoko prioritetni, a to je taj prijenos praktičnih znanja i iskustva koje nastojimo približiti našim studentima – zaključila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Dodajmo da je u Varaždin iz Grčke prvi put stigao asst. prof. dr. Charalampos Alexopoulos, koji s FOI-jem blisko surađuje. – Veselim se ovom događanju, organizirano je kako bismo mogli raspravljati o jačanju suradnje vezane uz studente i studijske programe – naglasio je prije početka još jednih uspješnih Dana međunarodne suradnje.

re

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje