Povežite se s nama

Život i društvo

Konačna odluka Visokog upravnog suda: istospolni parovi u Hrvatskoj imaju pravo posvojiti djecu

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Istospolni parovi, naime, po danas objavljenoj presudi Visokog upravnog suda, unatoč mišljenju Centara za socijalnu skrbi i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, imaju pravo na posvajanje djece.

Svaki drugi stav, po pravomoćnoj presudi Visokog upravnog suda, značio bi diskriminaciju utemeljenu isključivo na seksualnoj orijentaciji, odnosno kršenje Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe, piše telegram.hr.

Druga je ovo velika pobjeda za Ivu Šegotu i Mladena Kožića, koji su se prije nekoliko godina jednako uporno, uz slične zapreke koje je pred njih postavljala politička vlast, uspjeli izboriti za pravo na udomljavanje djece. Zahvaljujući opet njima dvojici, istospolnim parovima u Hrvatskoj se otvara mogućnost i za posvajanje djece.

– Ovaj Sud napominje, uvažavajući pritom stajališta koje je Europski sud za ljudska prava izrazio u sudskoj praksi, da se razlika u tretmanu osoba koje se nalaze u relativno sličnim situacijama, a koja se temelji isključivo na razmatranju seksualne orijentacije u svjetlu današnjih društvenih standarda i civilizacijskih dosega, predstavlja oblik diskriminacije – piše u presudi.

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje