Povežite se s nama

Život i društvo

Blaženka Divjak povodom Dana posvojenja podijelila fotografiju sa svojom Martom

Foto: Blaženka Divjak/Facebook/Screenshot

Objavljeno:

- dana

Varaždinka Marta Divjak je posvojena kći bivše ministrice Blaženke Divjak. Obje su javno govorile o posvojenju.

Marte su se njezini biološki roditelji odrekli i posvojena je s tri i pol godine. Marta je članica inicijative „Moramo vam nešto reći“ koja se bori za bolje uvjete udomljavanja i posvojenja.

>> Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Dan posvojenja obilježava se 9. studenoga, a za Blaženku Divjak ovo je važna stvar o čemu se oglasila i na svom Facebooku.

– Moja djevojčica i ja, povodom Svjetskog dana posvojenja… koji je bio jučer 9. studenoga – objavila je na svome Facbooku Blaženka Divjak.

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinskim čučekima divio se Tito, a Iranci su na njih dizali moćne “Phantome“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je varaždinska Koka procjenjivala da će vrijednost izvoza 1982. godine biti u dolarima veća za 30 posto od rezultata postignutih tijekom 1981., nepredvidive okolnosti prvo su poremetile posao s jednodnevnim pilićima.

Naime, stotine tisuća varaždinskih čučeka avionima su prevoženi između ostalog i u Aziju, ali 9. prosinca 1982. godine veliki četveromotorni avion JAT-a (Jugoslavenski aero transport), Boeing 707 prepun pilića nije uspio sletjeti u Teheran. I dogovoren posao je propao, a u zraku se dogodila prava drama.

Interni informativni list tog bivšeg varaždinskog Peradarsko prehrambenog kombinata, kojim je rukovodio Janko Peharda, navodi da su se pilići „vratili iz iranskog zračnog prostora ponovno u Varaždin“!

– U utorak, 8. prosinca, u večernjim satima, obavljen je utovar 163.200 komada jednodnevnih pilića na aerodromu u Mariboru u avion JAT-a Boeing 707 . Avion je, s posadom i predstavnikom našeg Kombinata, poletio u pravcu Teherana u uobičajeno vrijeme. Međutim, kada su se sutradan ujutro, nešto prije 6 sati, našli se u blizini teheranskog aerodroma, te se pripremali za slijetanje, presreo ih je lovački avion tipa Phantom iranskog ratnog zrakoplovstva. I naredio je da se avion vrati u pravcu odakle je došao – piše u članku koji obrađuje prisustvo Koke na raznim tržištima.

Na traženje kapetana aviona da se spusti, jer se u letjelici nalaze jednodnevni pilići, pilot lovačkog aviona je (prema vjerojatno dobivenim instrukcijama za sve zrakoplove koje su se u to vrijeme približavali aerodromu) inzistirao na povratku JAT-ovog aviona na polazište.

– U tom trenutku posada nije znala da je teheranski aerodrom bio pripremljen za prijem libijskog aviona s otmičarima (Boeing 727 Libyan Airlines-a) . Treba razumjeti ove okolnosti, pa i činjenicu da se Iran nalazi u ratnom stanju. Naš Kombinat nije pretrpio gotovo nikakvu štetu, jer su pilići, po povratku, razmješteni u farme OOUR-a Kooperacija i naših kupaca. Naime, PPK Koka u ovakvim slučajevima ne snosi troškove leta, s obzirom na to da prijevoznik nije izvršio naručenu uslugu, odnosno predao kupcu robu na aerodromu – zapisao je kroničar tih turbulentnih vremena za državu kojoj je predsjedao ajatolah Homeini.

Što se sve događalo s varaždinskim čučekima koji su svijetom putovali avionima možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje