Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Instalacija Udruge Maxenca inspirirana poznatom dječjom pjesmom: “Zeko i potočić” u centru Macinca

Objavljeno:

- dana

Prije ulaza u Macinec, u parku koji se nalazi u neposrednoj blizini tamošnjeg Doma kulture, članice i članovi udruge Maxenca postavili su u travnju instalaciju pod nazivom „Zeko i potočić“ inspiriranu poznatom dječjom pjesmicom.

Pripreme za njezino postavljanje trajale su tjedan dana, objašnjava tajnik Udruge Željko Kofjač, jer su članovi morali nabaviti dosta raznog materijala počevši od drvenih dasaka, stabala agacije, šljunka, pijeska, starinskog cigla, lomljenog kamena raznih veličina i težina, drvene bačve, zemlje, raznih boja i slično. – Zamisao je bio da se instalira izvor iz kojeg vijuga maleni potok kojem prilaze jeleni i uz koji se nalazi par malih ježića, kao što je to i u stvarnosti bilo u nedalekoj macinskoj šumi, te da se postavi natkriveni zdenac u kojem bi se zasadilo cvijeće – objasnio je tajnik Kofjač. Nekoliko popodneva u dvorani Doma kulture organizirane su i radionice na kojima su članice i članovi udruge ručnim i električnim alatima izrađivali dijelove iz kojih su kasnije nastajale ljestve, jeleni, ježići, hranilica za jelene i sve ostalo potrebno za postavljanje instalacije i ostvarenje zamisli. Članice udruge pobrinule su se da prigodno urede i ukrase cvjetne gredice koje se nalaze u Macincu, čime su svojim sumještanima, ali i ostalim slučajnim i namjernim prolaznicima kroz Macinec dodatno uljepšale uskršnje blagdane.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje