FOTOGlazbena škola Varaždin

U Galeriji starih i novih majstora na varaždinskom Stančićevom trgu jučer je otvorena velika izložba za kraj obilježavanja 190. obljetnice utemeljenja Glazbene škole u Varaždinu.

Povijest škole koja danas ima 800-tinjak učenika, 47 razrednih odjeljenja, dva područna odjela, 3.350 četvornih metara prostora, 114 djelatnika, 200 događanja godišnje i gotovo 200 raznovrsnih nagrada i priznanja ispričana je kroz više od stotinu kataloških jedinica-od povijesnih dokumenata do svirala, te brojnih predmeta iz fundusa škole, Gradskog muzeja, Državnog arhiva, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, te privatnih vlasnika, prikazujući i važne osobe za razvoj slavljeničke škole.

Kustosica izložbe Jelena Rančić istaknula je da se izložba sastoji od uvodnog dijela u kojem su pokušali objasniti važnost glazbe i glazbenog obrazovanja kroz povijest do današnjih vremena.

– Izloženi su raznovrsni instrumenti od povijesnih, tradicijskih do današnjih, pjesmarice i udžbenici. Nastavlja se na kronološki dio od početka Glazbene škole 1828. pa prema današnjim danima. Krešimir Filić pokazao se i ovom izložbom kao čovjek koji je na nevjerojatan način zadužio i varaždinsku i hrvatsku kulturnu javnost. 1936. godine inicirano je, nakon 20 godina prekida rada, ponovno osnivanje Glazbene škole. Krešimir Filić postao je ravnateljem škole u tim turbulentnim godinama između dva rata, a i zaslužan je i za prikupljanje većine predmeta koje predstavljamo na ovoj izložbi – istaknula je Jelena Rančić.

Izložba u Galeriji starih i novih majstora ostaje otvorena do 3. ožujka 2019. godine, a već sutra u 18.30 u varaždinskoj Katedrali bit će održan koncert „Ususret Božiću“ na kojem će nastupiti mladi orguljaši Glazbene škole, dok će idućeg petka u Koncertnoj dvorani slavljeničke škole učenici škole upriličiti tradicionalni božićni koncert.

Otvorenje izložbe izazvalo je veliku pažnju javnosti pa su je tako posjetili i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr.sc. Blaženka Divjak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te mnogi drugi građani.

 

Komentari

Komentara