Povežite se s nama

Kultura

FOTO Kruna slavljeničkog programa: otvorena je velika izložba koja slavi Glazbenu školu Varaždin!

Objavljeno:

- dana

U Galeriji starih i novih majstora na varaždinskom Stančićevom trgu jučer je otvorena velika izložba za kraj obilježavanja 190. obljetnice utemeljenja Glazbene škole u Varaždinu.

Povijest škole koja danas ima 800-tinjak učenika, 47 razrednih odjeljenja, dva područna odjela, 3.350 četvornih metara prostora, 114 djelatnika, 200 događanja godišnje i gotovo 200 raznovrsnih nagrada i priznanja ispričana je kroz više od stotinu kataloških jedinica-od povijesnih dokumenata do svirala, te brojnih predmeta iz fundusa škole, Gradskog muzeja, Državnog arhiva, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, te privatnih vlasnika, prikazujući i važne osobe za razvoj slavljeničke škole. Kustosica izložbe Jelena Rančić istaknula je da se izložba sastoji od uvodnog dijela u kojem su pokušali objasniti važnost glazbe i glazbenog obrazovanja kroz povijest do današnjih vremena. – Izloženi su raznovrsni instrumenti od povijesnih, tradicijskih do današnjih, pjesmarice i udžbenici. Nastavlja se na kronološki dio od početka Glazbene škole 1828. pa prema današnjim danima. Krešimir Filić pokazao se i ovom izložbom kao čovjek koji je na nevjerojatan način zadužio i varaždinsku i hrvatsku kulturnu javnost. 1936. godine inicirano je, nakon 20 godina prekida rada, ponovno osnivanje Glazbene škole. Krešimir Filić postao je ravnateljem škole u tim turbulentnim godinama između dva rata, a i zaslužan je i za prikupljanje većine predmeta koje predstavljamo na ovoj izložbi – istaknula je Jelena Rančić. Izložba u Galeriji starih i novih majstora ostaje otvorena do 3. ožujka 2019. godine, a već sutra u 18.30 u varaždinskoj Katedrali bit će održan koncert „Ususret Božiću“ na kojem će nastupiti mladi orguljaši Glazbene škole, dok će idućeg petka u Koncertnoj dvorani slavljeničke škole učenici škole upriličiti tradicionalni božićni koncert. Otvorenje izložbe izazvalo je veliku pažnju javnosti pa su je tako posjetili i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr.sc. Blaženka Divjak, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te mnogi drugi građani.  

Kultura

Na “Srijedi u Muzeju“ doznajte sve o leptirima i drugim osebujnim kukcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz Međunarodni dan biološke raznolikosti u sklopu Srijede u Muzeju Gradski muzej Varaždin u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije organizira nekoliko sadržaja koji će se održati 22. svibnja.

Program počinje u 19 sati u palači Herzer, gdje se predstavljaju dva edukacijska izdanja s prirodoslovnim temama koja su po konceptu i obradi sadržaja namijenjena ponajprije školskoj populaciji, ali i širem rasponu čitatelja.

Svijet kukaca je edukacijsko-kreativna knjižica objavljena u nakladi Gradskog muzeja Varaždin uz istoimeni stalni postav Prirodoslovnog odjela GMV-a, koji će predstaviti autorica Jelena Petković, kustosica pedagoginja u GMV-u (stručni suradnici na publikaciji su dr. sc. Mišel Jelić, Ivica Pakrac).

Po formatu slično izdanje Svijet leptira, koje se odnosi na područje uz rijeku Bednju te Ivanščicu i Ravnu goru, objavila je JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije (tekst i zadaci: Udruga Bioteka, Smak kolektiv, Katarina Horvat, Kristina Duvnjak, Zrinka Ostović, Valentina Dominić; fotografije: arhiva JU PRIRODA Varaždinske županije, Flickr.com, Wikimedia commons), a o njemu će govoriti ravnateljica te ustanove Sanja Kopjar. Na grafičkom oblikovanju obaju izdanja radio je isti tim Smak kolektiva – dizajnerica Valentina Dominić i ilustratorica Zrinka Ostović, koja će također dati kratak osvrt o svom radu na ovim publikacijama.

Više o leptirima, jednoj od najbrojnijih skupina kukaca na svijetu, s trenutno oko 200.000 opisanih vrsta, posjetitelji će imati prilike doznati i na popratnom predavanju, s naglaskom na njihova staništa na području Varaždinske županije, gdje još uvijek obitavaju i pojedine rijetke vrste, zbog kojih su livade uz rijeku Bednju postale sastavni dio europske ekološke mreže Natura 2000. Predavanje je pripremio dr. sc. Toni Koren, biolog i jedan od najvećih stručnjaka za leptire Hrvatske, autor nekoliko stručnih knjiga i stotinjak znanstvenih radova, koji s temama vezanima uz zaštitu prirode i biološku raznolikost često gostuje u TV i radijskim emisijama.

Dr. sc. Toni Koren s preparatorom na Prirodoslovnom odjelu GMV-a Ivicom Pakracom vodit će i prirodoslovnu radionicu Lov noćnih leptira, koja je zaključni dio programa, a održava se od 21 sat na ulazu u Stari grad. Svjetleće piramide bit će postavljene podno bedema, a osim što će neke od noćnih leptira i drugih kukaca imati prilike vidjeti uživo, posjetitelji će saznati i brojne zanimljivosti iz njihova života.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždin: iduće nedjelje održat će se 15. Festival duhovne glazbe “Hvalospjev ljubavi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 26. svibnja s početkom u 20 sati, na Franjevačkom trgu u Varaždinu (kod kipa Grgura Ninskog) održat će se jubilarni 15. po redu tradicionalni varaždinski Festival moderne duhovne glazbe „Hvalospjev Ljubavi“ 2024.

Festival je 2009. godine pokrenuo jedan od najpoznatijih hrvatskih kantautora moderne duhovne glazbe, samostalni umjetnik Antonio Tkalec, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, pod okriljem Glazbeno-scenske udruge Acordis.

Ideja pokretanja ovog Festivala bila je prije svega javno slaviti Gospodina pjesmom i molitvom te na taj način približiti moderni izričaj duhovne glazbe široj publici i potaknuti autore na stvaranje novih pjesama u kojima se slavi Nebeski otac, Isus Krist te Nebeska Majka Djevica Marija.

Kroz godine održavanja, Hvalospjev Ljubavi postao je nezaobilazna stanica za nastupe najpoznatijih imena hrvatske duhovne glazbene scene a Festival je iznjedrio preko sto dvadeset novih skladbi od kojih su neke danas veliki hitovi u duhovnoj glazbi.

Ove godine će na Festivalu nastupiti: Željka Marinović (Zagreb), vlč. Ljubo Vuković (Zagreb), Davor Terzić (Rovinj), fra Miroslav Petrac (Osijek), Slavko Nedić i grupa RiM (Zagreb), vlč. Janez Ferlež (Slovenija), Veronika Jambrek (Brestovec Orehovički), Josip Ćulumović (Zagreb), vlč Tihomir Kosec i TheBend (Ivanec), ŽVS Kaliope (Ivanec) te sam pokretač Festivala, Antonio Tkalec. Voditelj programa je poznati radijski voditelj Ivan Benc.

Organizatori svake godine pripremaju raznolik glazbeni stil kako bi u programu Festivala uvijek bilo „za svakoga ponešto“, pa su tako i za ovu godinu pripremili vrlo zanimljiv duhovno-glazbeni program koji će biti pomalo drugačiji i poseban.

U slučaju kiše, Festival će se održati u Franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja (crkva odmah do kipa Grgura Ninskog) a ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli.

Glavni pokrovitelji festivala su Grad Varaždin i Hrvatsko društvo skladatelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje