Povežite se s nama

Kultura

FOTO Lijepa uvertira u božićne dane: Ansambl LADO ponovno oduševio varaždinsku publiku

FOTO: Koncertni ured Varaždin

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 21. prosinca, u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održao je božićni koncert pod nazivom „Radujmo se i pivajmo“.

Kao što to čini već niz godina kada LADO nastupa u baroknom gradu, varaždinska publika i ove je godine katedralu ispunila do posljednjeg mjesta i uživala u izvedbama ovog profesionalnog Ansambla, a umjetnike je na kraju nagradila gromoglasnim pljeskom.

Riječ je o premijernom božićnom programu koji je Ansambl izveo u nekoliko hrvatskih gradova, a prije Varaždina LADO je nastupio 16. prosinca u Sisku, 19. prosinca u Suhopolju i 20. prosinca u Zagrebu.

Koncert, pod dirigentskim vodstvom Jurice Petra Petrača, koncepcijski je bio podijeljen u tri bloka, a Ansamblu su se pridružili i renomirani umjetnici Pavao Mašić na orguljama te Vedran Kocelj na trubi.

– Božićni koncert Ansambla LADO u Varaždinu tradicija je koju s veseljem njegujemo jer vidimo koliko se LADO i varaždinska kulturna publika vole već desetljećima i, kada stavimo ulaznice u prodaju za ovaj blagdanski koncert, one su rasprodane vrlo brzo. Njegujemo time i hrvatsku tradiciju, a ljepšeg mjesta od varaždinske katedrale za ovaj božićni koncert uistinu nema. Stoga zahvaljujem i Varaždinskoj biskupiji na susretljivosti i LADU što je i ove godine pripremio odličan program – rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, u čijoj organizaciji LADO svake godine uoči Božića stiže u Varaždin.

Očuvanje baštine

Od svog osnutka do danas, Ansambl LADO ustrajno radi na očuvanju i scenskoj interpretaciji hrvatske glazbene i plesne baštine.

Godine 1990. LADO pokreće projekt „Crkvena godina u hrvatskom pučkom kazivanju“ te tako ulazi u sustavno istraživanje hrvatske pučke sakralne glazbe, iznimnog spoja crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja.

Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a s vremenom se repertoar proširivao kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti.

Publika je ovog mjeseca tako mogla uživati u novim djelima i obradama božićnih pučkih popijevki iz Slavonije, Baranje i Bačke, odnosno u praizvedbi sedam božićnih napjeva, čije obrade potpisuje Krešimir Seletković.

– Iznimno bogatstvo i raznolikost crkvenog pučkog pjevanja, kao i njegovo postupno osiromašenje i nestajanje pod naletima suvremenih kretanja u crkvenoj glazbi, ukazalo je na potrebu njegovog očuvanja te nužno usmjerilo LADO u istraživanje i ovog segmenta hrvatske tradicijske kulture – ističu iz Ansambla LADO.

Kultura

U Kerameikonovoj Galeriji K10 otvorenje izložbe „Taj divni svijet životinja“ Renate Vranyczany Azinović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, u 18 sati u Kerameikonovoj Galeriji K10/Izlozi (Kukuljevićeva 10, Varaždin), održat će se otvorenje izložbe keramičkih skulptura, skulpturalnih kompozicija i instalacija pod nazivom „Taj divni svijet životinja“ autorice Renate Vranyczany Azinović.

Organizator je Kerameikon HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, a riječ je o izložbi iz Kerameikonovog projekta „Ceramica Multiplex 2023.“

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, za koordinaciju i asistenciju su zaslužne Željka Bračko i Smiljana Brezovec Meštrić, a izložbu su omogućili Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Izložba će za razgled biti postavljena do 12. srpnja 2023. godine.

O autorici

Renata Vranyczany Azinović rođena je 1950. u Zagrebu. Diplomirala je na FEN-u Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1986. počinje se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) i uči kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986.–1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić.

Malu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.). Ostvarila je niz ciklusa male plastike i reljefa: „Iz Agramerskog spomenara“, „Radnici“, „Vježbači“, „Mornari“, „Franjevci“, „Svećenici“, „Časne sestre“, „Anđeli“, „Mladenci“, „Animalistički ciklus“ (psi, supovi, sove, itd.), „Prijatelji“ (ljudi s ljubimcima), „Pingvini“, „Kupači“, „Creske mačke“ … u keramici, engobiranoj keramici i bronci. Osim malom plastikom, bavi se povremeno slikanjem, fotografijom, oblikovanjem kazališnih lutaka, ilustracijom, a aktivna je i u očuvanju prirode i u zaštiti životinja.

Priredila je 45 samostalnih izložbi, a sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) od 1989., Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1997. (sa statusom samostalne umjetnice) i počasna članica KERAMEIKON-a. Godine 2014. izdana joj je monografija.

O izložbi

– Hrvatska animalistika ima bogatu tradiciju u svim likovnim disciplinama, a svoj doprinos joj je u kiparskom mediju dala i Renata Vranyczany Azinović, donijevši u ovo područje svojim ciklusima keramičkih skulptura malog formata novu svježinu i novu kvalitetu. Njezin animalistički opus donosi priče o životinjama koje nas uvode u autoričin poseban svijet, u kojem ona ima sasvim poseban odnos s njima. Odnos koji je prisan i komunikativan, pun razumijevanja, ljubavi i poštovanja. Zato ona u njihov plastički prikaz unosi toplu emotivnost, osobnost i duhovnost – čak i duhovitost, pritom istodobno stvarajući njihove male psihološke i karakterne studije. Omiljeni motivi su joj psi i mačke, često individualizirane imenom, ali i pingvini, ribe, sove i supovi, koje kiparski hvata u karakterističnim komunikacijskim pokretima, pozama i izrazima. Izgradivši tako, zahvaljujući svom profinjenom kiparskom senzibilitetu i samosvojnom autorskom izrazu, ali i maksimalno izbrušenom metjeu, cijelu galeriju maštovitih, zanimljivih, zaigranih, živih i životnih životinjskih likova. Donoseći time ne samo narativnu uvjerljivost, nego i vizualnu evokativnost. Ali i svu ljepotu keramike kao kiparskog medija – stoji u predgovoru Višnje Slavice Gabout.

Nastavite čitati

Kultura

Bibliobus novomarofske knjižnice predstavljen na splitskom festivalu bibliobusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bibliobus novomarofske knjižnice je nedavno predstavljen u Splitu na osebujnom festivalu bibliobusa.

Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice u suradnji s Društvom knjižničara u Splitu te Gradskom knjižnicom Marka Marulića kao domaćinom, organizirali su 16. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 10. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom „Pokretna knjižnica u službi promicanja kulture čitanja“, koji je u Splitu održan posljednjega svibanjskog vikenda.

Povod ovome događaju bilo je osnivanje Bibliobusne službe Gradske knjižnice Marka Marulića Split putem prijave na EU natječaj „Čitanjem do uključivog društva“.

Kako je i novomarofska knjižnica uz pomoć istog natječaja osnovala svoju bibliobusnu službu, na događanju su razmijenjena dosadašnja iskustva i saslušani vrijedni savjeti od knjižnica koje već duže vrijeme imaju bibliobusnu službu. U navedena dva dana održana su izlaganja, što domaćih, to i inozemnih gostiju i njihovih bibliobusnih službi te razgledavanje svih prisutnih bibliobusa. Ovogodišnji festival bibliobusa okupio je knjižničare iz 9 hrvatskih bibliobusnih službi (Križevci, Rijeka, Virovitica, Bjelovar, Zadar, Zagreb, Split, Novi Marof), Pečuha, Mađarska te goste iz Bosne i Hercegovine, Finske, Nizozemske, Slovenije i Srbije.

Novomarofski bibliokombi i dalje će aktivno sudjelovati na promotivnim događanjima, pogotovo onima koji slijede u sklopu projekta „Čitanje na kotačima“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje